Bu çalışma dikalsiyum fosfat (DCP) ve monokalsiyum fosfatın (MCP) broylerde linear regresyon metoduyla presekal fosfor sindirile bilirliğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede toplam 360 adet bir günlük yaşta erkek broyler civciv (Ross 308) 21 günlük yaşa kadar standart ticari broyler başlangıç yemi (Metabolize olabilir enerji 3000 kcal/kg, ham protein %22, Ca %0,9 P %0,6) ile beslenmiştir. Broylerler 21 günlük yaşta her biri 6 tekerrürden oluşan ve her tekerrürde 12 civciv bulunan 5 deneme grubuna ayrılmıştır. Fosfor sindirile bilirliği belirlenecek DCP ve MCP bazal rasyona P düzeyini %0,075 ve %0,15 düzeylerinde artıracak oranda ilave edilmiştir. Markır olarak titanyum dioksit %0,5 düzeyinde kullanılmıştır. Denemenin 28. gününde fosfor sindirile bilirliğini belirlemek için bütün hayvanlardan ileum içeriği toplanmıştır. Linear regresyon metoduyla DCP ve MCP’nin presekal fosfor sindirile bilirlikleri sırasıyla %76,60 ve %85,83 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma sonucunda broyler rasyonları formüle edilirken rasyon maliyetini ve çevre kirliliğini artırmadan, optimum fosfor düzeylerinin ayarlanması için fosfor kaynaklarının sindirile bilirliklerinin bilinmesinin önemi vurgulanmıştır.
The aim of this study was to determine the prececal phosphorus (P) digestibility of dicalcium phosphate (DCP) and monocalcium phosphate (MCP) for broiler using the linear regression method. A total of 360-d-old male Ross 308 broilers were raised until 20 days of age with a standard commercial starter diet (metabolizable energy, 3000 kcal/kg, crude protein, 22%, Ca 0.9%, P 0.6%). On 21 days of age all birds were weighed and assigned to 5 experimental treatment groups with 6 replicate cages each consisted of 12 birds. Each P source was included at two levels (to achieve increments of 0.075% and 0.15%) to the basal diet. Titanium dioxide was included at 0.5% in all diets as indigestible marker. On day 28, all birds were sacrificed and ileal digesta were collected. The prececal P digestibility of DCP and MCP were calculated by the linear regression to be 76.60% and 85.83%, respectively. The present results suggest that the P digestibility of the P sources should be considered when formulating broiler diets to achieve optimum dietary P concentrations without increasing diet cost and environmental pollution from P excretion.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 17 Issue: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services