Bu çalışmanın amacı, bıldırcın yemlerine tahıl bazlı fermente fonksiyonel gıda (TBFFG) ilavesinin bıldırcınların büyüme, duodenum histomorfolojisi, iç organ gelişimi ve sekum mikroflorası üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu çalışmada 21 günlük yaşta 100 adet karışık cinsiyette bıldırcın kullanılmıştır. Kontrol (C) ve 5 g / kg CBFFF ilaveli (F) grupları 5’er tekerrürlü olarak (5 erkek ortalama 64,33 ± 0,32g ve 5 dişi ortalama 66,42±0,38) 2 muamele grubuna ayrılmıştır. Çalışma 21 gün sürmüştür. Canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) haftalık olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda her bir tekerrürden bir dişi ve bir erkek bıldırcın seçilerek (toplam 20 bıldırcın sayısı) sekum mikrobiyotası ve duodenum histomorfolojisi özellikleri belirlenmiştir. CAA, YT, YYO, iç organ ağırlıkları değişmemiştir. Laktik asit bakterileri ve maya sayısı artış eğilimi, Enterobactericaea sayısı ise düşüş eğilimi göstermiştir. Sekumda E. coli ve Coliform sayısı istatistiksel olarak azalmıştır. Villi uzunluğu F grubunda C grubuna göre artış göstermiştir. Sonuç olarak, TBFFG sekumdaki patojenik bakterileri baskılamış ve bağırsak mikroflorası geliştirmiş ve duodenumda sindirim yüzey alanını arttırmıştır. Bu nedenle 5g / kg diyet CBFFF'nin bıldırcınlarda sekum mikroflorasını ve duodenum histomorfolojisini iyileştirmek için kullanabileceği söylenebilir. Yine de TBFFG 'nın diğer hayvan türleri üzerindeki probiyotik etkilerini, farklı dozların veya yem kısıtlamasının, diyette yüksek lif veya düşük protein gibi stres faktörlerinin etkilerini belirlemek için daha fazla çalışma yapılmalıdır.
The aim of this study was to determine the effect of dietary cereal based fermented functional food (CBFFF) supplementation on growth performance, duodenum histomorphology, internal organ development and cecum microflora of quails. In this study, a total of 100 mixed sex birds at 21 age of days were used as animal material. The birds were divided into 2 dietary groups as control (C) and 5 g/kg CBFFF supplementation (F) with 5 replicates (5 male average 64.33±0.32g and 5 female average 66.42±0.38g for each replicate. The experiment lasted 21 days. Live weight gain (LWG), feed intake (FI), and feed conversion ratio (FCR) determined weekly. At the end of the experiment, one female and one male bird were selected from each replicate (a total number of 20 quails) and their characteristics of cecum microbiota and duodenum histomorphology were determined. LWG, FI, FCR, inner organs, did not change among the groups. Lactic acid bacteria (LAB) and yeast count was tend to increase, Enterobactericaea was tend to decrease. E coli and Coliforms count in cecum decreased statistically. Villi length increased in F group than in the C group. To conclude, CBFFF decreased pathogenic bacteria in cecum and developed intestinal microflora and increased the digestion surface area in duodenum. Therefore, it can be said that 5 g/kg dietary CBFFF can use to improve cecum microflora and duodenum histomorphology in quails. But further studies should be conducted to determine probiotics effects of CBFFF on other animal species, doses or stress factors such as feed restriction, high fiber or low protein in diet etc.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 17 Issue: 2 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services