Aim: This research was carried out to determine the tendencies of Samsun Ondokuz Mayıs University Nutrition and Dietetics students to orthorexia nervosa (ON).
Method: This study was conducted between January and May 2018 on a total of 219 students, 179 girls and 40 boys studying in the Department of Nutrition and Dietetics. In the research, the questionnaire asking the participants about the socio-demographic characteristics and the "ORTO-15" test were carried out using the face-to-face survey method. SPSS 22.0 program was used to analyze the study data.
Results: 81.7% of the participants were female and 18.3% were male. The average age of the participants was 17-30, with an average age of 21 ± 2.19 years. Average height, body weight of the participants are respectively 1.6 ± 0.08 m, 59.4 ± 10.94 kg. Body Mass Index (BMI) values were found as the lowest 15.7 kg / m2 and the highest as 29.9 kg / m². In the ORTO-15 test, the lowest score was 28 and the highest score was 48. When the relationship of gender to ON is examined, no statistically significant difference was found (t-test = -0.057; p = 0.955). In our study, 1, 2, 3. When the results of ORTO 15 test of 4th and 4th grade students were compared, it was determined that 3rd grade was statistically different from 1st and 4th grade r=-0.139;p = 0.004).When the relationship between BMI and scale scores was examined, a statistically inverse relationship was detected.
Conclusion and Suggestions: Nutrition education is very important in university students about orthorexia nervosa eating disorder.
Amaç: Bu araştırma, Samsun ili Ondokuz Mayıs Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünde eğitim alan öğrencilerinin ortoreksiya nervoza'ya (ON) eğilimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Bu çalışma Ocak-Mayıs 2018 tarihleri arasında beslenme ve diyetetik bölümünde okuyan 179’u kız, 40’ı erkek olmak üzere toplam 219 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada katılımcılara sosyo-demografik özelliklerin sorgulandığı anket ve "ORTO-15" testi yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma verilerinin analizleri SPSS 22.0 programı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılanların % 81.7’si kız , % 18.3’ü erkektir. Katılımcıların yaş aralığı 17-30 olmak üzere, yaş ortalaması 21± 2.19 yıl olarak bulunmuştur. Katılımcıların boy, vücut ağırlıkları sırası ile ortalama 1.60±0.08m, 59.4±10.94kg’dır. Beden Kütle İndeksi (BKİ) değerleri en düşük 15.7 kg/m2 ve en yüksek 29.9 kg/m² olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin ORTO-15 testinde en düşük puan 28 en yüksek puan ise 48 olarak belirlenmiştir. Cinsiyetin ON ile ilişkisi incelendiğinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır (t-testi=-0.057; p=0.955). Çalışmada öğrencilerin sınıf düzeyinde ORTO-15 testi puan sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan 3. sınıfın, 1.ve 4. sınıftan farklı olduğu belirlenmiştir (p=0.004). BKİ değerleri ile ORTO-15 test puanları arasındaki istatistiksel açıdan ters yönde bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0.139;p = 0.004).
Sonuç ve Öneriler: Ortoreksiya nervoza yeme bozukluğu konusunda üniversite öğrencilerine düzenli aralıklarla beslenme eğitimi verilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | May 28, 2021 |
Submission Date | July 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).