Günümüzde tüketiciler hem sağlıklı hem de çevreye
duyarlı olarak ve sosyal sorumluluk anlayışı ile üretilen besinleri seçerek
daha sürdürülebilir dünyanın önemli birer destekçileri olabilmektedirler.
Sağlıklı besinler, yaşam stilleri ve çevreye duyarlı tüketim arasında bir
ilişkinin bulunduğu görülmektedir ve tüketiciler de günden güne kendi
sağlıkları ve çevreyle ilgili konular için daha fazla endişe duymaya
başlamışlardır. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışma, çevreye duyarlı
davranış, sağlık bilincine sahip yaşam tarzı, beslenme ve etik tüketim
arasındaki ilişkide algılanan tüketici etkinliğinin düzenleyici rolünü
araştırmaktadır. Çalışmanın verileri katılımcılardan online anket yoluyla elde
edilmiştir ve değişkenler arasındaki ilişkileri ölçmek için regresyon analizi,
frekans analizi, faktör analizleri uygulanmıştır.
Currently, consumers can be game-changing supporters
of a more sustainable world by being healthy and environmentally conscious and
opting for food produced in view of social responsibility. It is evident that
there are relationships among healthy food, life style, and environmentally
conscious consumption and consumers have been becoming more concerned about
their own health and environmental issues. The present study conducted to this
end revealed relationships among diet-focused behaviors, organic nutrition, and
environmentally conscious behaviors. The data was collected with online
questionnaires and SPSS, a statistical software program, was used to conduct
the regression analyses, frequency analyses and factor analyses of the data.
Results show that there is a relationship between consumers ‘diet-focused
behaviors, organic nutrition and environmentally conscious behaviors.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Archaeology |
Journal Section | Business |
Authors | |
Publication Date | September 27, 2018 |
Submission Date | June 8, 2018 |
Acceptance Date | September 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |