Bu çalışmanın amacı, ateş dikeni meyvelerinden yeşil sentez yolu ile elde edilmiş metal nanopartiküllerin biyolojik aktivitesini belirlemektir. Gümüşhane Üniversitesi kampüsünde peyzaj amacıyla yetiştirilen ateş dikeni bitkisinin (Pyracantha coccinea) meyve ve tohumlarından elde edilen ekstraktlardan demir nanopartikülleri (Fe-NP) sentezlenmiştir. Hem ekstraktların hem de sentezlenen demir nanopartiküllerinin antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri değerlendirilmiştir.
Fe-NP’leri karakterize etmek için FT-IR spektroskopisi, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-Işını Kırınımı (XRD) analizleri gerçekleştirilmiştir. Meyve özlerinin ve Fe-NP’lerin antioksidan aktivite etkinliği, ABTS radikal süpürme aktivitesi, DPPH radikal süpürme aktivitesi, demir indirgeyici antioksidan güç (FRAP), toplam fenolik içerik (TPC), toplam flavonoid (TFC) ve toplam antioksidan içeriği (TAC) gibi antioksidan aktivite belirleme testleri kullanılarak tespit edilmiştir. Tüm antioksidan aktivite testlerinin sonuçları, demir nanopartiküllerinin meyve ekstraktlarından daha yüksek antioksidan aktivite sergilediğini göstermiştir.
Ayrıca Gram-negatif bakterilere (Yersinia pseudotuberculosis ATCC 911, Escherichia coli ATCC 25922, Proteus vulgaris ATCC 13315 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 43288) ve Gram-pozitif bakterilere (Bacillus subtilis ATCC 6633, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Streptococcus pyogenes ATCC 19615) karşı meyve ekstraktlarının ve nanopartiküllerin minimum inhibe edici konsantrasyonu (MIK), mikrodilüsyon besiyeri yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivite bulgularına benzer şekilde, Fe-NP’ler meyve özlerine kıyasla daha güçlü antimikrobiyal aktivite göstermiştir.
The main focus of this study was to explore the biological activity of metal nanoparticles that were green-synthesized from firethorn fruits. Specifically, iron nanoparticles (Fe-NP) were synthesized from extracts obtained from fruits and seeds of the firethorn plant (Pyracantha coccinea) grown on Gumushane University’s campus for landscaping purposes. The antioxidant and antimicrobial properties of both extracts and synthesized iron nanoparticles were evaluated.
To characterize the Fe-NPs, FT-IR spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), and X-Ray Diffraction (XRD) analyses were performed. The antioxidant activity of the fruit extracts and Fe-NPs was assessed using various antioxidant activity tests, including ABTS radical scavenging activity, DPPH radical scavenging activity, ferric reducing antioxidant power (FRAP), total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), and total antioxidant content (TAC). The results of all antioxidant activity tests indicated that the iron nanoparticles exhibited higher antioxidant activity than the fruit extracts.
Moreover, the minimum inhibitory concentrations (MIC) of the fruit extracts and nanoparticles against Gram-negative bacteria (Yersinia pseudotuberculosis ATCC 911, Escherichia coli ATCC 25922, Proteus vulgaris ATCC 13315, and Pseudomonas aeruginosa ATCC 43288) and Gram-positive bacteria (Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Staphylococcus aureus ATCC 25923, and Bacillus subtilis ATCC 6633) were determined the using the medium microdilution procedure. Similar to the antioxidant activity findings, the Fe-NPs demonstrated stronger antimicrobial activity compared to the fruit extracts.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 2 |