Seramik mamulleri boyutu, biçimi, üzerindeki desenleri,
yapıldığı malzeme ve teknolojisine göre farklılık oluş-
turmaktadır. Orta Tunç Çağında seramikçiliğin gelişmesinin
kil kapların yapılması ile yanı sıra süslenmesine de etkisi
olmuştur. Seramiklerin süslenmesinde bu sanat alanı
ile uğraşan insanların sanatkârlık yeteneğiyle düşünce
tarzı, dini-ideoloji görüşleri de önemli yer tutmaktadır.
Nahçıvan seramikçilerinin Orta Tunç Çağında yapmış olduğu
kil kaplar sofra veya mutfak seramiği olmak üzere
üzere iki gruba ayrılıyor. Kapların süslenmesinde çeşitli
geometrik desenler, hayvan ve insan resimleri kullanılmıştır.
Resimler fırça ile yapılmıştır. Onlar bazen tek, bazen
diğer resimlerle birlikte çizilerek basit ve bileşik konuludur.
Süslemede kullanılan desenlerde seramikçilerin
sanatkârlık yeteneği yanı sıra zevki, dini-ideolojik görüş-
leri önemli yer tutuyor. Süslemede kullanılan desenlerin
bir grubu yerel özellik taşır. Bir grup desenler yaygınlık
gösterir. Benzerleri Azerbaycan dışında dünyanın çeşitli
topraklarında, Güney Kafkasya’da, Urmiye Havzasında,
Anadolu’da ve Ortadoğu’nun birçok eski yerleşimlerinde
bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 5 |
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Dergi, yayımladığı içerikle bilimin Açık Erişim politikasıyla desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) lisansı aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için dergi editöründen izin alınması gereklidir.
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi'nin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.