Yabani mantarlar, uzun zamandan beri birçok ülkede lezzetli bir yiyecek
olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, mantarların bazıları özellikle fazla
tüketilde insan sağlığına zararlı olabilecek kadar fazla ağır metal
biriktirebilir. İklimsel koşullar sayesinde Türkiye yenilebilir mantar türleri
için büyük bir potansiyele sahiptir ve özellikle kırsal alanlarda çeşitli
mantar türleri tüketilmektedir. Bu çalışmada, 2014 yılı Ekim ayında Kastamonu
ormanlarından toplanan, yenilebilir yabani mantar türlerinin (Hydumr ufescens, Macrolepiota procera)
13 metal (Mg, Al, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Cd) ve 3 Pb izotopu (206Pb,
207Pb ve 208Pb) miktarları araştırılmıştır. araştırılmıştır.
Mantar örnekleri, indüktif olarak eşleştirilmiş plazma - kütle spektrometresi
(ICP-MS) ile analiz edilmiştir. Sonuçlar Macrolepiota
procera'daki Al ve Mn dışındaki tüm metal miktarının Hydum rufescens'deki metal miktarlarından daha yüksek olduğunu
göstermiştir. Her iki mantar türünde de toksik element konsantrasyonları (Cr,
Cd, As) düşük ve dünya ortalamasının altında bulunmuştur. Sonuç olarak, analiz
edilen yenilebilir yabani mantar türlerinin tüketimi ile ilişkili herhangi bir
sağlık riski olmadığı söylenebilir.
Wild-growing mushrooms have been considered as a delicious food in many
countries for a long time. However, some of them can accumulate large
concentrations of heavy metals, which can be dangerous to human health
particularly, when the intake is high. Thanks to the climatic conditions,
Turkey has also a great potential for wild edible mushroom species and several
species have been consumed especially in rural areas. In this study, 13 metals
(Mg, Al, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Cd) and 3 isotopes of Pb (206Pb,
207Pb and 208Pb) contents in two different wild-growing
edible mushroom species (Hydumrufescens,
Macrolepiota procera) collected from Kastamonu forest in October of 2014,
in Turkey were investigated. Mushroom samples were analyzed by inductively
coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). The results showed that metal
contents in Macrolepiota procera were
higher than the metal contents in Hydumrufescens
except Al and Mn. All of the toxic element concentrations (Cr, Cd, As) were low
and below the world average in both mushroom species. Consequently, there was
no any health risk associated with consumption of the analyzed wild edible
mushroom species.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Submission Date | July 24, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 2 |