This study was conducted to determine the
views of vocational school of tourism and hotel management students on the
quality of education and training. The survey form created for this purpose was
applied to 850 students that fit the study subject. The data obtained was
analyzed by using the SPSS 23.0 program. The study concluded that vocational
school of tourism and hotel management students have a positive overall outlook
on the quality of education and training, and they are mainly undecided on
whether they have the common areas to socialize or whether they have
information-technology facilities that are easily available to them. Besides,
according to the some demographic and descriptive data of students, it is
analyzed as differentiation statistics in views on the quality of education and
training.
Bu araştırma Türkiye’deki Turizm
ve Otelcilik Meslek Yüksekokulları’nda öğrenim gören öğrencilerin
eğitim-öğretim hizmet kalitesine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla
yapılmıştır. Bu amaçla oluşturulan anket formu araştırma evrenini temsil eden
850 öğrenciye uygulanmıştır. Elde elden veriler SPSS 23.0 paket programıyla
analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkiye’deki Turizm ve Otelcilik Meslek
Yüksekokulları’nda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim hizmet kalitesine
yönelik görüşlerinin genel olarak olumlu yönde olduğu, okulların öğrencilerin
sosyalleşebilecekleri ortak alanlara, bilişim-teknoloji imkânlarına sahip
olmaları ve bu imkânlardan öğrencilerin kolaylıkla yararlanabilmeleri
konularında da öğrencilerin ağırlıklı olarak kararsız görüş bildirdikleri
tespit edilmiştir. Bunun yanında öğrencilerin eğitim-öğretim hizmet kalitesine
yönelik görüşlerinin ölçekte belirlenen faktörlere ve okullara göre
farklılaştığı da tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin bazı demografik
verilerine göre eğitim-öğretim hizmet kalitesine ilişkin görüşlerinde
farklılaşma olduğu istatistiki olarak ortaya konulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2019 |
Acceptance Date | August 6, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |