Girişimcilik
günümüzde ülkelerin kalkınması ve refah seviyesinin artması için önemli bir
faaliyet olarak görülmektedir. Turizm sektörü de hızla gelişen girişimcilik
alanlarının başında gelmektedir. Turizin çeşitlendirilmesi kapsamında
gastronomi turizmi, ekolojik turizm (ekoturizm), inanç turizmi ve macera
turizmi gibi yeni turizm türleri bakir kalmış alanlar olarak ilgi çekmektedir.
Bu çalışmada, ekoturizmin yeni bir girişimcilik alanına fırsat tanıması ve
farklı bir girişimcilik tipi olması nedeniyle farklı özellikleri olduğu
düşünülmekte ve ekolojik çiftlik sahibi ekoturizm girişimcilerinin göstermiş
oldukları girişimcilik algılarını ve özelliklerini belirlemek amaçlanmaktadır.
Bu bağlamda, söz konusu çalışmada, Buğday ve Ekolojik Yaşamı Destekleme
Derneği’nin Ta-Tu-Ta Projesi kapsamında Antalya ilinde hem tarım, hem de
turizm faaliyeti gerçekleştiren 5 ekolojik çiftlik girişimcisi belirlenmiştir.
Bu girişimcilerin, girişimcilik algılarını derinlemesine incelemek için yüzyüze
görüşme metonu uygulanan nitel araştırma yönteminin kullanılması uygun
görülmüştür. Araştırma sonucunda ekoturizm girişimcilerinin aile ve çevrede
girişimcilik önyargıları, teşvik ve devlet desteğinin olmayışı, ekoturizm
girişimcilerinin örgütlenememeleri, sermaye eksikliği, ekonomik getiri
(kazanç), resmi (bürokratik) işlemlerin çokluğu, sektörel bilgi yetersizliği,
sertifikasyon eksikliği ve ekoturizm standartları bulunmaması konularında
sorunlar yaşadıkları görülmüş ve bu sorunlara yönelik öneriler sunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH PAPERS |
Authors | |
Publication Date | May 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 10 Issue: 18 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.