Esophageal burns due to caustic substance ingestion are frequently observed in developing countries. In this report a 4-year-old girl is presented with esophageal burn due to the ingestion of the substance used to prepare pickles that produced by a local company and known as pickling solution among the people. Pickling solutions are products that can easily be found
on the shelves of grocery stores and some can be harmful because they contain acetic acid. It’s aimed to raise awareness about these products because unlike other corrosive products the families don’t see the danger as it is used in making food.
Çocuklarda kostik madde içimi nedeni ile gelişen özofagus yanıkları ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde oldukça sık görülmektedir. Bu yazıda yerel ve ulusal firmalar tarafından üretimi olan ve halk arasında "turşu kur" ismiyle bilinen, turşu yapımında kullanılan ürünün içimine bağlı özofagus yanığı gelişen 4 yaşında kız hasta sunulmuştur. Turşu yapım solüsyonları market raflarında kolaylıkla bulunmaktadır ve bazıları içerdikleri asetik asit nedeniyle zararlı olabilirler. Diğer korozif ürünlerin aksine gıda yapımında kullanılması nedeniyle ailelerin tehlikeli görmediği bu ürünler hakkında farkındalığın artırılması amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Case Report |
Authors | |
Publication Date | July 15, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 |