OBJECTIVE: Nutrition in childhood period is important for preventing the formation of obesity and obesity related diseases in the following years. Eating habits are influenced by personal characteristics and environmental factors. It is known that the family plays a very important role in eating habits and food consumption of children, especially. In this study, we investigated the correlation between mothers' nutritional attitudes and children's weight status.
MATERIAL AND METHODS: In this study a questionnaire was used to 120 mothers with children aged 5 to 18 who applied to the Child Health and Diseases outpatient clinic for control. The SPSS 22.0 program was used for data analysis.
RESULTS: The mean age of children is was 10.5±3.3 , and 52 (43,3%) of them were girls. Body mass index (BMI) mean is was 18.3±5.1, percentiles of body weight are were 12 (10,0%) weak, 85 (70,8%) normal, 12 (10,0%) overweight, 11 (9,2%) obese was. While the average body mass index (BMI) was 18.3 ± 5.1, the distribution of body weights was as follows; 12 (10.0%) of them were thin, 85 (70.8%) of them were normal, 12 (10.0%) of them were overweight, and 11 (9.2%) children were obese. There was a significant correlation between children's breakfast habits (≥3 days/week/≤2 days/week) and weight status (p=0.005). It was found that the frequency of consumption of olive oil, milk consumption, and whole- grain bread increased in mothers with education level (respectively p =0.016; p=0.012;p=0.010). It was found that overweight / obese children consumed less fresh and dried fruit (p=0.010; 0.006).
CONCLUSIONS: As the education level of the mothers increases, children's eating habits are positively affected. Studies have aim about family education in order to develop healthy eating habits at home will have a positive effects on children's diet quality and overall health
AMAÇ: Çocukluk çağındaki beslenme ileriki yıllarda obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların oluşumunu engellemede önemlidir. Yeme alışkanlıkları kişisel özellikler ile çevresel faktörlerden etkilenir. Özellikle ailenin çocuklarda yeme alışkanlıkları ve besin tüketimi konusunda oldukça önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada annelerin beslenme tutumları ile çocukların kilo durumları arasındaki ilişkiyi araştırdık.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine kontrol amacıyla başvuran 5-18 yaşları arasında çocukları olan 120 anneye anket uygulandı. Veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak değerlendirdi.
BULGULAR: Çocukların yaş ortalaması 10.5±3.3; 52 (%43,3)’si kız idi. Beden kütle indeksi (BKİ) ortalaması 18.3±5.1, vücut ağırlıklarının dağılımı 12’si (%10,0) zayıf, 85’i(%70,8) normal, 12’si (%10,0) fazla kilolu, 11’i (%9,2) obez idi. Çocukların kahvaltı alışkanlığı (≥3gün/hafta/≤2 gün/hafta) ile kilo durumu arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0.005). Eğitim düzeyi yüksek annelerin zeytinyağı kullanımları, süt tüketimleri ve tam tahıllı ekmek tüketim sıklığının arttığı bulundu (sırasıyla p=0.016, p=0.012, p=0.010). Fazla kilolu/obez çocukların daha az oranda taze ve kuru meyve tükettiği saptandı (p=0.010; 0.006).
SONUÇ: Annelerin eğitim düzeyi arttıkça çocukların beslenme alışkanlıkları olumlu yönde etkilenmektedir. Evde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla aile eğitimini hedefleyen çalışmalar, çocukların diyet kalitesi ve genel sağlığı üzerine olumlu etkiler oluşturur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 17, 2021 |
Acceptance Date | August 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |