This study aims to investigate the synthesis of gelatin (Gel) and gelatin-glucose (Gel-Glu) mediated silver nanoparticles (AgNPs) and to investigate their synergies with different essential oils (EO) for antibacterial activity as well as their effects on soil respiration and soil enzyme activities. The antibacterial activities were evaluated using the agar diffusion test. The results of STEM analysis revealed that Gel-Glu-AgNPs in the range of 5–25 nm had a smaller size than Gel-AgNPs. Furthermore, we found that both AgNPs were positively charged by zeta analysis. In addition, at least one of the combinations of Gel-AgNPs and Gel-Glu-AgNPs with EO increased the antibacterial activity. The results also showed that AgNPs reduced soil respiration at the end of 120 h and that combinations of AgNPs and essential oils caused a significant reduction in alkaline phosphatase activities of soil samples compared to dehydrogenase activity, particularly at higher exposure times and concentrations. In conclusion, gelatin played an important role as a reducing and stabilizing agent in the synthesis of AgNPs. Finally, it was evaluated that combining nanoparticles and essential oil led to different results in the interaction of AgNPs with bacteria, which was additionally confirmed by soil respiration and enzyme analysis. The results justify further developing new strategies to uncover the effects of silver nanoparticles in different applications.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
201315003
This study arose from a part of B. Esirgenler’s Master’s thesis. The authors thank Vildan ERCI for soil analysis and Necmettin Erbakan University Science and Technology Research and Application Center (BITAM) for their research infrastructure.
Bu çalışma, jelatin (Jel) ve jelatin-glukoz (Gel-Glu) aracılı gümüş nanopartiküllerin (AgNP'ler) sentezini araştırmayı ve bunların esansiyel yağlar (EO) ile sinerjilerinin toprak solunumu ve toprak enzim aktiviteleri üzerine etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Antibakteriyel aktiviteler, agar difüzyon testi kullanılarak değerlendirildi. STEM analizinin sonuçları, 5-25 nm aralığındaki Gel-Glu-AgNP'lerin Gel-AgNP'lerden daha küçük bir boyuta sahip olduğunu ortaya koydu. Buna ilaveten, zeta analizi ile her iki AgNP'nin de pozitif yüke sahip olduğunu bulduk. Ayrıca, Gel-AgNP'ler ve Gel-Glu-AgNP'lerin EO ile kombinasyonlarından en az biri antibakteriyel aktiviteyi arttırdı. Sonuçlar, AgNP'lerin 120 saat sonunda toprak solunumunu azalttığını ve AgNP'ler ile uçucu yağların kombinasyonlarının, özellikle daha yüksek maruz kalma süreleri ve konsantrasyonlarında, dehidrogenaz aktivitesine kıyasla toprak numunelerinin alkalin fosfataz aktivitelerinde önemli bir azalmaya neden olduğunu gösterdi. Sonuç olarak jelatin, AgNP'lerin sentezinde indirgeyici ve stabilize edici bir ajan olarak önemli bir rol oynamıştır. Son olarak, nanopartiküller ve uçucu yağ kombinasyonunun, AgNP'lerin bakterilerle etkileşiminde farklı sonuçlara yol açtığı değerlendirilmiş, ayrıca bu toprak solunumu ve enzim analizi ile de doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, farklı uygulamalarda gümüş nanopartiküllerin etkilerini ortaya çıkarmak için yeni stratejilerin daha da geliştirilmesini doğrulamaktadır.
201315003
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 201315003 |
Publication Date | September 1, 2022 |
Submission Date | April 20, 2022 |
Acceptance Date | July 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 3 |