Bu çalışmada Kahramanmaraş ili kent merkezinde tüketicilerin tavuk eti tüketim alışkanlıklarını ve tüketici tercihlerini etkileyen faktörleri araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla 2014 yılında Kahramanmaraş ili kent merkezinde 272 tüketici ile anket yapılmış ve elde edilen verilerin analizinde parametrik testlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tavuk eti harcamasının, toplam gıda harcamaları içerisindeki oranı %6,01 ve toplam et harcamaları içerisindeki oranı ise %25,70 olarak saptanmıştır. Araştırma alanında aylık ortalama hanehalkı tavuk eti tüketim miktarı3,19 kg, kırmızı et2,12 kgve balıketinin1,35 kgolduğu tespit edilmiştir. Tavuk eti tüketimini etkileyen en önemli faktörlerin hanehalkı geliri, ailedeki birey sayısı ve tüketicinin cinsiyeti olduğu saptanmıştır.
Anahtar kelimeler: Tavuk eti, tüketim alışkanlıkları, Kahramanmaraş.
Chicken Meat Consumption Habits and the Factors Affecting Consumption in Kahramanmaraş Province
ABSTRACT: The objective of this study is to investigate the factors affecting chicken meat consumption habits and preferences of consumers in Kahramanmaraş province. For this purpose, 272 consumers were interviewed in the center of Kahramanmaraş province at 2014, and the data was analyzed by using parametric tests. According to the results, the ratio of chicken meat consumption in the total food consumption was determined as 6,01% and the red meat consumption was 25,70%. In the study area, the estimated average of a household monthly consumption was 3.19, 2.12 and 1.35 kg for chicken, red and fish meat, respectively. The most important factors affecting chicken meat consumption were the household income, number of family members and consumer's gender.
Keywords: Chicken meat, consumption habits, Kahramanmaraş
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 5, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 19 Issue: 4 |