Research Article
BibTex RIS Cite

Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması

Year 2010, Volume: 13 Issue: 2, 23 - 29, 01.09.2010

Abstract


Türkiye’nin on dokuz farklı ilinden tesadüfen toplanan geleneksel yoğurt örneklerinden izole edilen
Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus izolatlarının, kimyasal ve moleküler yöntemlerle
tanımlamaları yapılmıştır. Kimyasal tanımlama gram boyama, koloni morfolojisi ve katalaz testi ile belirlenmiştir.
Moleküler tanımlama, 16S ribozomal RNA’yı kodlayan DNA bölgeleri kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu
(PCR) metodu ile yapılmıştır. PCR metodunda S. thermophilus izolatları için 16S rRNA gen bölgesi için 157 bç
uzunluğunda, Lb. bulgaricus izolatları için ise 232 bç’de bant verdiği belirlenmiştir. Đzolasyon ve tanımlama
sonucunda 80 adet S. thermophilus ve 20 adet Lb. bulgaricus izolatı elde edilmiştir. Đzole edilen örnekler potansiyel
başlangıç kültürü kullanım olanaklarının araştırılması ve genetik içeriklerinin belirlenmesi için stoklanmıştır.





References

  • Leroy, F., De Vuyst, L. 2004. Lactic acid bacteria as
Year 2010, Volume: 13 Issue: 2, 23 - 29, 01.09.2010

Abstract

References

  • Leroy, F., De Vuyst, L. 2004. Lactic acid bacteria as
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Yekta Gezginç

İsmail Akyol

Publication Date September 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Gezginç, Y., & Akyol, İ. (2010). Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 13(2), 23-29.
AMA Gezginç Y, Akyol İ. Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. September 2010;13(2):23-29.
Chicago Gezginç, Yekta, and İsmail Akyol. “Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus Thermophilus Ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 13, no. 2 (September 2010): 23-29.
EndNote Gezginç Y, Akyol İ (September 1, 2010) Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 13 2 23–29.
IEEE Y. Gezginç and İ. Akyol, “Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 2, pp. 23–29, 2010.
ISNAD Gezginç, Yekta - Akyol, İsmail. “Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus Thermophilus Ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 13/2 (September 2010), 23-29.
JAMA Gezginç Y, Akyol İ. Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2010;13:23–29.
MLA Gezginç, Yekta and İsmail Akyol. “Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus Thermophilus Ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 2, 2010, pp. 23-29.
Vancouver Gezginç Y, Akyol İ. Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2010;13(2):23-9.