Güneydoğu
Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Capsicum annuum L. türü yeşil
biber özellikle hem üretilmekte hem de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bu
bitkinin doğal içeriği olan kapsaisin biberlerdeki en önemli sekonder
metobilitlerden biri olup antikarsionejenik ve antimutajenik potansiyele sahip
olduğu bilinmektedir.
Bu çalışmada Gaziantep bölgesinde tüketilmekte olan acı yeşil biberlerden
saflaştırdığımız kapsainin antiradikalik, antioksidan durumları ve DNA koruyucu
aktivitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, toplanıp, gölgede
kurutulup öğütülen yeşil acı biber
numunelerinden methanol ve
diklormetan içerisinde 72 saat’lik bir yöntem ile saf kapsaisin ekstraktı elde
edilmiştir. Saflaştırılan kapsaisinden antioksidan aktivitesi tespiti için Rel Assay Diagnostics
kitleri (TAS, TOS) ve antiradikalik aktivite tespiti için de DPPH yöntemi
kullanılmıştır. DNA koruyucu aktivite için pBR322 plazmid DNA’sı ve UV-C
yöntemi kullanılmıştır. Kapsaisinin diklormetandaki ekstrakti hem antioksidan
hem de antiradikalik aktivite yönünden metanole göre daha iyi bulundu.
Kapsaisinin oksidan değerlerinin ise standartlara göre oldukça düşük olduğu
gözlenmiştir. DNA koruyucu aktivite yönünden sonuçlar incelendiğinde
kapsaisinin diklormetan ekstrakı düşük konsantrasyonlarda daha yüksek koruyucu
ekti gösterirken metanoldeki ekstraktı yüksek konstrasyonlarda daha iyi koruyucu
etki göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile yeşil biberlerdeki kapsaisinin
antioksidan, antiradikalik ve DNA koruyucu aktivitesinin olduğu ortaya
konulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMA MAKALESİ - RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2018 |
Acceptance Date | April 14, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 1 |