Pamuk dünyada ve ülkemizde önemli bir
tekstil hammaddesi olmakla birlikte aynı zamanda lifi alındıktan sonra yağ ve
yem sanayisi ile birlikte birçok endüstri koluna hammadde sağlamaktadır. Pamuk
tohumunun yem ve yağ kaynağı olarak insan ve hayvan beslenmesinde kullanımını
tohumun içerdiği gossypol maddesinden dolayı sınırlı kalmaktadır. Pamuk ıslah
hedeflerinden biride tohumunda gossypol içermeyen çeşitlerin geliştirilmesidir.
Böylece pamuktan elde edilen yağın kalitesi ve insan beslenmesinde kullanım
yaygınlığı artabilecektir. Bu çalışma ile markör destekli seleksiyonu (MAS:
Marker Asisted Selection) mümkün kılabilecek olan gossypol ile ilişkili markör
geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma pamuk genetik stokumuzda bulunan ve
yapılacak ıslah programlarında ebeveyn olarak kullanılabilecek 48 adet pamuk
genotipi ile yürütülmüştür. İlişkilendirme haritalaması çalışmalarında fenotipik
veri olarak gövde (adet/ cm2), yaprak (adet/ cm2), koza
(adet/ cm2), tohum (adet/ mm2) daki gossypol beze sayıları
ve tohum HPLC analizi verileri kullanılmıştır. Genotipik veri olarak genotipler
37 adet SSR markörünün taranması sonucu elde edilen, 83 adet polimorfik bant
kullanılmıştır. Genel Linear Modelde (GLM); gövdedeki gossypol ile ilişkili 1
adet, kozadaki gossypol ile ilişki 4 adet, yapraktaki gossypol ile ilişkili 3
adet, tohumdaki gossypol ile ilişkili 8 adet, tohum HPLC sonuçları ile ilişkili
4 adet markör belirlenmiştir. Karışık linear modelde (MLM) ise gövdedeki
gossypol ile ilişkili 1 adet, kozadaki gossypol ile ilişki 12 adet, yapraktaki
gossypol ile ilişkili 3 adet, tohumdaki gossypol ile ilişkili 3 adet markör
belirlenmiştir. Her iki yöntemde de belirlenen 5 adet (BNL3130, BNL3627,
JESPR7, BNL3449, BNL387, JESPER178) markörler gossypol yönünden oluşturulmuş F2
popülasyonları gibi özel popülasyonlarda doğrulaması yapılarak, markör destekli
seleksiyonda kullanımları mümkün olacaktır.
Journal Section | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 26, 2017 |
Acceptance Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 20 |