Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Bitkisel
ve Hayvansal Üretim Bölümü Araştırma Deneme Alanında 2015 – 2016 yetiştirme
sezonunda yürütülen bu araştırmada; ülkemizin farklı yörelerinden toplanmış
olan toplam 396 adet yerel bakla populasyonu ile 3 ticari çeşit morfolojik ve agronomik özelliklerinin
belirlenmesi amacı ile materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, çıkış
süresi, çiçeklenmeye kadar geçen süre, olgunlaşma süresi, bakla uzunluğu, bitki
boyu, pigment oluşumu, yaprakçık büyüklüğü, tane verimi, biyolojik verim ve 100
tane ağırlığı gibi agronomik ve morfolojik özellikler incelenmiştir.
Bakla yerel populasyonları arasında, incelenen
bitkisel karakterler yönünden önemli varyasyonlar oluştuğu, ana bileşen
analizine; göre ilk 6 ana bileşenin toplam varyansın % 70.02’sini oluşturduğu saptanmıştır.
Ana bileşenlerin daha çok bitkide bakla
sayısı, bitkide bakla ağırlığı, bitkide tane sayısı ve biyolojik verim ile
pozitif ilişkili, ikinci ana bileşenin bitki boyu, ilk bakla yüksekliği ve bitkide
dal sayısı ile pozitif ilişkili, bakla uzunluğu, bitkide bakla sayısı, bitkide
tane ağırlığı, bitkide tane sayısı ve bitki başına tane verimi ile negatif
ilişkili, üçüncü ana bileşenin ise bakla uzunluğu, ilk bakla yüksekliği ve tane
verimi ile pozitif ilişkili, bitkide bakla sayısı, biyolojik verim ve bitkide
dal sayısı ile negatif ilişkili olduğu saptanmıştır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |