Amaç: Bu çalışma, dumansız bir tütün formu olan Maraş otunun kronik kullanımının reaksiyon zamanı üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek amacı ile planlanmıştır.
Gereç ve yöntemler: Çalışmaya herhangi bir hastalığı bulunmayan en az 3 yıldır Maraş otu kullanan 30 kişi, en az 3 yıldır sigara içen 30 kişi ve herhangi bir tütün ürünü kullanmayan 30 kişi olmak üzere toplam 90 sağlıklı erkek dahil edildi. Maraş otu veya sigara kullanan kişilere deneylerden en az 12 saat önce Maraş otu veya sigara kullanmamaları söylendi. Maraş otu kullanan, sigara içen ve herhangi bir tütün ürünü kullanmayan kişilerin işitsel reaksiyon zamanları karşılaştırıldı. Reaksiyon zamanı ölçümleri PowerLab 8/35 LabChart Pro veri kayıt sistemi kullanılarak yapıldı. Çalışmanın sonuçları One-Way-ANOVA ve Kruskal Wallis Varyans Analizi testi kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: Yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) gibi demografik özellikler bakımdan gruplar arasında fark yoktu (p>0.05). Reaksiyon zamanı Maraş otu kullanan kişilerde 0.31±0.08 (0.21-0.53), sigara içen kişilerde 0.25±0.07 (0.17-0.40) ve herhangi bir tütün ürünü kullanmayan kişilerde 0.20±0.02 (0.16-0.23) olarak tespit edildi. Maraş otu kullanan kişilerin sigara içen kişilere ve herhangi bir tütün ürünü kullanmayan kişilere göre reaksiyon zamanı anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.002, p<0.001; sırasıyla). Ayrıca sigara içen kişilerin reaksiyon zamanı da herhangi bir tütün ürünü kullanmayan kişilere göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.003).
Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar kronik olarak Maraş otu kullanan kişilerin sigara içen kişilere ve herhangi bir tütün ürünü kullanmayan kişilere göre reaksiyon zamanlarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Tütün ürünlerinin reaksiyon zamanı üzerine etkilerini araştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
KSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)
2020/4-24 A
Bu çalışma, Türk Fizyolojik Bilimler Derneği 46. Ulusal Fizyoloji Kongresinde (8-10 Ekim 2021, Çevrimiçi) poster bildiri olarak sunulmuş olup, özeti (kogre kitapçığı) ve abstract’ı (ACTA PHYSIOLOGICA 2021;234(S724):81) yayınlanmıştır.
Objective: This study was planned to determine whether the chronic use of Maras powder, a form of smokeless tobacco, has any effect on reaction time.
Materials and Methods: A total of 90 healthy men, who did not have any disease, 30 people who have been using Maras powder for at least 3 years, 30 people who have been smoking for at least 3 years, and 30 people who did not use any tobacco product, were included in the study. People using Maras powder or cigarette were told not to use them at least 12 hours before the experiments. The auditory reaction times of people who use Maras powder, smoke, and do not use any tobacco product were compared. Reaction time measurements were made using the PowerLab 8/35 LabChart Pro data recording system. The results of the study were analyzed using One-Way-ANOVA, and Kruskal Wallis Analysis of Variance test.
Results: There was no difference between the groups in terms of demographic characteristics such as age, height, weight, and body mass index (BMI) (p>0.05). The reaction time was 0.31±0.08 (0.21-0.53) in people who use maras powder, 0.25±0.07 (0.17-0.40) in people who smoke, and 20±0.02 (0.16-0.23) in people who don’t use any tobacco product. The reaction time of people using Maras powder was found to be significantly higher than people who smoke and people who do not use any tobacco product (p=0.002, p<0.001; respectively). In addition, the reaction time of smokers was found to be significantly higher than those who did not use any tobacco product (p=0.003).
Conclusion: The results obtained from this study showed that people who use chronically Maras powder have higher reaction time than people who smoke, and people who do not use any tobacco product. More studies are needed to investigate the effects of tobacco products on reaction time.
2020/4-24 A
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | 2020/4-24 A |
Publication Date | March 16, 2023 |
Submission Date | March 21, 2022 |
Acceptance Date | October 4, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 18 Issue: 1 |