Amaç: Hemodiyaliz hastalarındaki beslenme bozuklukları mortalite ve morbitidenin en
önemli belirleyicilerindendir. Hemodiyaliz hastalarının diyetlerine uyumunu
sağlamanın ve onları beslenme bozukluğundan korumanın en etkili yollarından birisinin
hastaların beslenme hakkında ki bilgi düzeylerinin arttırılması olduğu bilinmektedir.
Araştırmamızda beslenme bilgi düzeyinin hemodiyaliz hastalarında ki beslenme
bozukluğu durumuna etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki ki araştırmamızın evrenini bir üniversite
hastanesinin hemodiyaliz ünitesinde takip edilen hastalar oluşturmuştur.
Araştırmamızda ki veriler Mini nutrisyonel değerlendirme anketi, beslenme bilgi düzeyi
anketi ve sosyodemografik anket formu ile elde edilmiştir. Kategorik verilerin
istatistiksel analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren sürekli
değişkenlerin analizinde Student-t testi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi %95
güven aralığında ve p <0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Araştırmamıza katılan 109 kişinin yaş ortalaması 52,76±14,14 idi.
Katılımcıların %20,2’sinde malnutrisyon, %32,1’inde malnutrisyon riski, %47,7’si ise
malnutrisyon riski taşımayan grupta idi. Eğitim düzeyi (p=0.01) ve beslenme bilgi
puanı arttıkça (p<0.001) katılımcıların beslenme bozukluğu azalırken, Hemodiyaliz
süresi uzadıkça beslenme bozukluğunun arttığı görüldü (p= 0.03).
Sonuç: Katılımcıların beslenme bozukluğunun eğitim durumu ve beslenme bilgi
düzeyleri ile ilişkili olması hemodiyaliz hastalarının bilgi düzeylerinin arttırılması ile
beslenme bozukluklarının azaltılabileceğini düşündürmüştür.
Objective: Nutritional disorders in hemodialysis patients are among the most important
determinants of mortality and morbidity. It is known that one of the most effective ways
of ensuring the adaptation of hemodialysis patients to their diets and protecting them
from malnutrition is to increase the knowledge level of patients about nutrition. In our
study, it was aimed to investigate the effect of nutritional information level on the
nutritional status of hemodialysis patients.
Methods: The population of our cross-sectional study was composed of patients
followed in the dialysis unit of a university hospital. The data were obtained by Mini
Nutritional Assessment Questionnaire, Nutrition Knowledge Level Questionnaire and
Sociodemographic Questionnaire. Chi-square test was used in the analysis of
categorical data. Student’s t-test was used to compare two independent groups for
normal distributed data. Data were evaluated with a 95% confidence interval and p
<0.05 was considered statistically significant.
Results: The average age of 109 participants was 52.76 ± 14.14. 20.2% of the
participants had malnutrition, 32.1% had malnutrition and 47.7% had no malnutrition
risk. As the educational level (p = 0.01) and nutritional information score increased (p
< 0.001), it was seen that the malnutrition decreased while It was seen that malnutrition
increased with increasing hemodialysis period (p = 0.03).
Conclusions: The fact that the nutritional disorders of the participants were related to
educational level and nutritional knowledge levels suggested that nutritional disorders
could be reduced by increasing the knowledge level of hemodialysis patients.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 23, 2019 |
Acceptance Date | September 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |