Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), nedene bakılmaksızın üç veya daha fazla ay boyunca böbrek hasarı veya azalmış böbrek fonksiyonunun varlığı olarak tanımlanır. Diyet faktörleri böbrek hastalığının ilerlemesi ve komplikasyonları üzerinde etkili olabilir. Çalışmamızda, kurban bayramında toplumda yoğun et tüketiminin KBH progresyonu üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık.
Materyal ve Metot: Çalışma evre III-V KBH tanısı alan 203 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Kurban Bayramı'ndan en az bir ay önce ve bir ay sonra nefroloji polikliniğine başvuran hastaların biyokimyasal değerleri kaydedildi. Çalışmaya 4 gün boyunca kurban bayramında düzenli olarak kurban eti tüketen hastalar dahil edildi.
Bulgular: Hastaların kan üre azotu (BUN) (p=0.014), kreatinin (Cre) (p<0.001), albumin (p=0.031) , potasyum (K) (p<0.001), kalsiyum (Ca) (p=0.002) vitamin-D (p<0.001), ve baz açığı (BE) (p=0.009) düzeyleri kurban bayramı sonrası anlamlı yüksek bulundu. Hastaların kurban bayramı öncesi e-GFR ortalaması 32.221±14.756 idi. Kurban bayramı sonrası ise istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş göstererek 31.474±15.229 oldu (p=0.042). Hastaların kan pH (p=0.002) ve bikarbonat (HCO3) (p=0.002) düzeyinde de bir miktar azalma oldu. Kreatinin miktarında bayram ile meydana gelen değişim ise KBH evrelerine göre anlamlı farklılık gösterdi (p<0.001). Evre 3a (0.066±0.191), evre 3b (0.067±0.318) ve evre 4 (0.137±0.547) hastaları arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Evre 5 hastalarında ise bayram sürecindeki kısa süreli yoğun et tüketimine bağlı olarak kreatinin düzeyi (0.580±1.124) anlamlı bir artış gösterdi (p<0.001).
Sonuç: Bu çalışmada, kurban bayramı boyunca kısa sürede aşırı et tüketiminin neden olduğu yüksek proteinli diyete bağlı olarak böbrek fonksiyonlarında ilerletici bir bozulma olduğunu gözlemledik.
yok
yok
yok
Objective: Chronic kidney failure (CKF) is precisely described as the availability of kidney damage or decreased kidney funciton that lasts for three months or more, regardless of its cause. Dietary factors may affect the progression and complications of the disease. Our aim is to investigate the effects of excessive meat consumption of Muslims on CKF during the Feast of Sacrifice.
Methods:The study was conducted on 203 patients with stage III-V CKF. At least one month before and after the Feast of Sacrifice, 12-hour fasting blood samples were collected from the patients in the morning.
Results: The blood urea nitrogen (BUN), creatinine, albumin, potassium (K), calcium (Ca), vitamin D, andbase excess (BE) levels of the patients were found to be significantly higher after the feast of Sacrifice (p=0.014, p<0.001, p=0.031, p<0.001, p=0.002, p<0.001and p=0.009). The mean eGFR of the patients before the Feast of Sacrifice was 32.221±14.756. It was found to be 31.474±15.229 after the feast of sacrifice, indicating a statistically significant decrease (p=0.042). A slight decrease was observed in the blood pH (p=0.002) and bicarbonate (HCO3) (p=0.002) levels of the patients. The change in the amount of creatinine with the feast showed a significant difference by CKF stages (p<0.001).
Conclusion: The subjects with CKF had a progressive deterioration in their kidney functions due to the high-protein diet caused by excessive meat consumption during the Feast of Sacrifice, which is a religious duty.
yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | yok |
Publication Date | October 18, 2021 |
Acceptance Date | July 13, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 13 Issue: 3 |