Objective: In this study, it was aimed to evaluate the nutritional knowledge levels of academicians and their adherence to the Mediterranean diet.
Methods: The research data were collected face to face with the help of a questionnaire created by the researchers. Demographic characteristics, anthropometric measurements, nutritional habits, nutritional knowledge levels and adherence to the Mediterranean diet were questioned with the questionnaire form. Nutritional knowledge levels of individuals were evaluated with the ‘Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (NKLSA)’. Mediterranean diet pattern characteristics were identified with the ‘Mediterranean diet adherence score (MEDAS)’.
Results: The mean age of the individuals was 40.2±9.20 years, 42.2% of individuals were overweight and 7.8% are obese. 8.4% of the individuals had bad, 24.7% moderate, 44.8% good, 22.1% very good basic nutrition knowledge levels. 7.1% of the individuals had bad, 26.6% moderate, 27.9% good, 38.3% very good knowledge levels about food preference. 68.2% of individuals were in compliance with the Mediterranean diet. A statistically significant difference was found between individuals who did and did not comply with the Mediterranean diet in terms of the total score of NKLSA, basic nutrition knowledge score and food preference knowledge score (p<0.05).
Conclusions: It was determined that the majority of academicians were in compliance with the Mediterranean diet and their nutritional knowledge level was good. However, half of the academicians were determined to be overweight or obese, which is a risk factor for noncommunicable chronic diseases.
Yok
Yok
-
Amaç: Bu çalışmada, akademisyenlerin beslenme bilgi düzeylerinin ve Akdeniz diyetine uyumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Metod: Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu yardımıyla yüz yüze toplanmıştır. Anket formu ile demografik özellikler, antropometrik ölçümler, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri ve Akdeniz diyetine uyum sorgulanmıştır. Bireylerin beslenme bilgi düzeyleri ‘Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD)’ aracılığı ile değerlendirilmiştir. Akdeniz diyet örüntüsü özellikleri ‘Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS)’ ile belirlenmiştir.
Bulgular: Bireylerin yaş ortalaması 40,2±9,20 yıldır, bireylerin %42,2'si fazla kilolu ve %7,8'i obezdir. Bireylerin %8,4’ü kötü, %24,7’si orta, %44,8’i iyi, %22,1’i çok iyi temel beslenme bilgi düzeyine sahiptir. Bireylerin besin tercihi konusunda %7,1’i kötü, %26,6’sı orta, %27,9’u iyi, %38,3’ü çok iyi bilgi düzeyine sahiptir. Bireylerin %68,2’si Akdeniz diyetine uyum sağlamaktadır. Akdeniz diyetine uyum sağlayan ve sağlamayan bireyler arasında YETBİD toplam puanı, temel beslenme bilgi puanı ve besin tercihi bilgi puanı açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç: Akademisyenlerin büyük çoğunluğunun Akdeniz diyetine uyum gösterdiği ve beslenme bilgi düzeyinin iyi derecede olduğu saptanmıştır. Ancak akademisyenlerin yarısının fazla kilolu veya obez olduğu belirlenmiştir, bu durum bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar için bir risk faktörüdür.
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Yok |
Publication Date | June 22, 2023 |
Acceptance Date | April 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 15 Issue: 2 |