Selenyum, büyük ölçüde besinlerden elde edilen, beslenme açısından gerekli bir eser elementtir. Selenyumun besin zincirine biyoyararlanımı, toprak organik madde içeriğine, pH'a ve selenyum türleşmesine, selenyum ile kompleks oluşturan iyonların varlığına ve besin işlemeye bağlıdır. Selenyum, DNA sentezinden antiinflamatuvar ve antioksidan etkilere kadar uzanan pleiotropik etkiye sahip iki düzineden fazla selenoproteinin bir bileşenidir. Bu çalışmada, Türk besinlerindeki selenyum varyasyonunun derecesini vurgulanması amaçlanmıştır. Antep fıstığı (54.57 µg / g), ceviz (30.77 µg / g), balık (25.5 µg / g) ve ette (16 µg / g) yüksek miktarda selenyum bulunmuştur. Selenyumun biyoyararlanımı, besin kaynağına ve beslenme durumuna bağlıdır. Bu derleme, Türk besinlerindeki selenyum düzeyini vurgulayan ilk derlemedir. Burada vurgulanan veriler, epidemiyolojik araştırmalarda selenyum alımının değerlendirilmesi için kullanılabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 24, 2021 |
Submission Date | February 23, 2021 |
Acceptance Date | April 22, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 1 |