ABSTRACT
Objective: This study was conducted to determine the effect of female students studying in the Medipol University Faculty of Health Sciences on the prevalence and severity of Premenstrual Syndrome (PMS) by examining their food consumption.
Method: The study was carried out with 82 volunteering participants, aged between 18 and 24 years, from all departments of the Faculty of Health Sciences of a private university. Participants' demographic information, nutritional habits, anthropometric measurements, general information about the menstrual cycle were evaluated on the basis of the Premenstrual Syndrome Scale (PMSS)-2006 with a pre-prepared questionnaire.
Results: In this study, the body mass index (BMI) of the participants were evaluated according to the reference ranges. It was determined that 67.1% were normal, 17.1% were underweight, 13.4% were overweight and 2.4% were obese. PMSS score was found to be ≥111 in 59.8% of 82 participating individuals in the study. No significant relationship was found between the PMSS total scores of the participating individuals and their food consumption (p> 0.05). A significant negative correlation was found between only magnesium and dietary fiber intake and PMSS total score (p <0.05).
Conclusion: In general, there was no significant relationship between food consumption and PMSS total score. However, it is important to obtain more accurate results by repeating future studies in order to evaluate the weaknesses between food consumption and PMSS total score in more detail.
ÖZET
Amaç: Bu çalışma, özel bir üniversitenin sağlık bilimleri fakültesinde okuyan kız öğrencilerinin besin tüketimlerini inceleyerek, bu parametrelerin Premenstrual Sendrom (PMS) görülme sıklığı ve şiddeti üzerine olan etkisinin belirlenmesi amacı ile tasarlanmış ve yürütülmüştür.
Yöntem: Çalışma özel bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesinde yer alan tüm bölümlerden yaşları 18 ile 24 yıl arasında değişen, gönüllülük esasına dayalı 82 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik bilgileri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, adet döngüsü ile ilgili genel bilgileri önceden hazırlanmış olan anket formu ile Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ)-2006 temelinde değerlendirilmeye alınmıştır.
Bulgular: Yapılan çalışmada katılımcıların beden kütle indeksleri (BKİ) referans aralıklarına göre değerlendirildiğinde sırasıyla; %67,1’inin normal, %17,1’inin zayıf, %13,4’ünün hafif şişman ve %2,4 ‘ünün şişman olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada yer alan 82 katılımcı bireyden %59,8’inde PMSÖ ≥111 değeri bulunmuştur. Katılımcı bireylerin PMSÖ toplam puanları ile besin tüketimi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Yalnızca magnezyum ve diyet lifi alımı ile PMSÖ toplam puanı arasında anlamlı negatif ilişki bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç: Genel olarak besin tüketiminin PMSÖ toplam puanı ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte besin tüketimi ile PMSÖ toplam puanı arasındaki zayıf anlamlılıkların daha detaylı değerlendirilebilmesi açısından gelecek çalışmaların tekrarlanması ile daha isabetli sonuçlar elde edilmesi önem arz etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 21, 2021 |
Submission Date | June 6, 2021 |
Acceptance Date | September 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 3 |