Amaç: Son zamanlarda, yetersiz insülin sekresyonu ve etkileri ile karakterize olan diabetes mellitusta lipid peroksidasyonunun önemi bildirilmektedir. Bu hastalığı tedavi etmek için bitkisel tedaviler ve antioksidan ajanlar uygulanmış çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, streptozotosin (STZ) ile indüklenen diyabetik sıçanlarda üzüm çekirdeği ve soya fasulyesi ekstraktlarının lipid peroksidasyonu üzerine olası etkilerini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Sıçanlar 8 gruba ayrıldı: kontrol, diyabetik kontrol ve 6 ekstrakt grubu [üzüm çekirdeği (100 mg/kg, 200 mg/kg ve 400 mg/kg dozları) ve soya fasulyesi (100 mg/kg, 200 mg/kg ve 400 mg/kg dozları)]. Birinci grup (kontrol grubu) normal bir diyetle beslendi. Diyabetik gruplar (grup 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8) yüksek yağlı bir diyetle beslendi ve Diabetes Mellitus, tek bir intraperitoneal 35 mg/kg STZ enjeksiyonu ile indüklendi. Daha sonra ekstreler, bir gavaj kullanılarak 28 gün boyunca ilgili tedavi gruplarına belirtilen dozlarda oral yoldan verildi. Tedavi sonunda karaciğer ve pankreas dokuları toplandı ve lipit peroksidasyon parametreleri ile malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyeleri spektrofotometrik yöntemle ölçüldü.
Bulgular: Her iki doku için de diyabetik kontrol grubunda MDA seviyeleri yüksek, GSH seviyeleri düşüktü. Tedavi gruplarında doza bağlı olarak MDA seviyeleri azaldı ve GSH seviyeleri arttı (p < 0.05).
Sonuç: Sonuçlara göre üzüm çekirdeği ve soya ekstraktları diyabette lipid peroksidasyonunun neden olduğu hasarı önleyebilir.
Deneysel Diabetes Mellitus Üzüm Çekirdeği Ekstresi Lipid peroksidasyonu Soya fasulyesi Streptozotosin
Objective: Recently, the importance of lipid peroxidation in diabetes mellitus, which is characterized by insufficient insulin secretion and impacts, has been reported. To treat this disease, studies have applied herbal treatments and antioxidant agents. The aim of this study determine the possible effects of grape seed and soybean extracts on lipid peroxidation in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats.
Method: The rats were divided into 8 groups: control, diabetic control, and 6 extract groups [grape seed (100 mg/kg, 200 mg/kg, and 400 mg/kg dosages) and soybean (100 mg/kg, 200 mg/kg, and 400 mg/kg dosages)]. The first group (control group) was fed a normal diet. The diabetic groups (groups 2, 3, 4, 5, 6, 7, and 8) were fed a high-fat diet, and Diabetes Mellitus was induced by a single intraperitoneal injection of 35 mg/kg STZ. Afterward, extracts were given orally at the indicated dosages to the corresponding treatment groups for 28 days using a gastric tube. At the end of the treatment, liver and pancreatic tissues were collected, and lipid peroxidation parameters and malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured by a spectrophotometric method.
Results: For both tissues, MDA levels in the diabetic control group were high, while GSH levels were low. In the treatment groups, MDA levels decreased and GSH levels increased dose-dependently (p < 0.05).
Conclusions: According to our results, grape seed and soy extracts can prevent damage caused by lipid peroxidation in diabetes.
Experimental Diabetes Mellitus Lipid peroxidation Grape Seed Extract Soybean Streptozotocin
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 27, 2022 |
Submission Date | November 8, 2021 |
Acceptance Date | February 8, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 1 |