Objective: Knowledge about the chemical properties of new introduced resin adhesive cements how can affect esthetic maintenance of indirect restorations are limited. The aim of this study was to evaluate the color stability of three different adhesive resin cements exposed to different beverages.
Methods: Total eigthy four specimens (n=7) of each adhesive resin cement (TheraCem, BisCem and Duolink) were prepared. All specimens were aged by distilled water (control group), coffee, green tea and white tea for 24 days. CIELAB coordinates were acquired by means with spectrophotometer (Vita Easyshade, Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen,). Color differences (∆E) and whiteness index for dentistry (WID) were calculated. The values were analyzed by two-way ANOVA and Tukey honestly significant difference test was used to compare group (α=0.05).
Results: TheraCem showed highest ∆E values and Duolink lowest ∆E values after immersion in distilled water, coffee, green tea and white tea. All tested specimens indicated clinically unacceptable color changes (∆E) after 24 days immersion in coffee, green tea and white tea.
Conclusion: Ingredients and chemical interactions of adhesive resin cements can alter water permeability of material and so color stability significantly affected. After 24 days, all beverages caused clinically noticeable color changes for all adhesive resin cement groups.
Amaç: Yeni tanıtılan rezin adeziv simanların kimyasal yapılarının indirekt restorasyonların estetik devamlılığını nasıl etkileyebileceği ile ilgili bilgi sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, farklı içeceklerin üç farklı adheziv rezin simanın renk stabilitesine olan etkisini değerlendirmektir.
Yöntem: Üç farklı adheziv rezin simandan (TheraCem, BisCem and Duolink) toplam 84 örnek hazırlandı (n=7). Tüm örnekler, distile su (kontrol grubu), kahve, yeşil çay ve beyaz çay içeceklerinde 24 gün boyunca yaşlandırıldı. Spektrofotometre (Vita Easyshade, Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen,) ile CIELAB koordinat değerleri ölçüldü. Renk farklılıkları (∆E) ve diş hekimliğinde kullanılan beyazlık indeksi (WID) değerleri hesaplandı. Veriler iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirildi ve Tukey testi ile gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı (α=0,05).
Bulgular: Distile su, kahve, yeşil çay ve beyaz çayda bekletildikten sonra TheraCem en yüksek ∆E değerlerini, Duolink en düşük ∆E değerlerini gösterdi. Test edilen tüm örnekler, 24 gün kahve, yeşil çay ve beyaz çayda bekletildikten sonra klinik olarak kabul edilemeyen seviyede ∆E değerlerini gösterdi.
Sonuç: Adheziv rezin simanların içeriği ve kimyasal etkileşimler materyalin su geçirgenliğini ve renk stabilitesini önemli oranda etkileyebilir. 24 gün sonra, tüm içecekler adhezive rezin siman gruplarında klinik olarak fark edilebilir renk değişikliklerine neden olmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Original Article | Dentistry |
Authors | |
Publication Date | October 2, 2020 |
Submission Date | October 21, 2019 |
Acceptance Date | September 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 6 Issue: 3 |