Ochratoxin A (OTA) produced by several Aspergillus and Penicillium species is a mycotoxin that contaminates different
foods and feedstuffs, including cereals, coffee beans, nuts, cocoa, pulses,
beer, wine, spices, dried vine fruits, meat, milk. In humans and animals, OTA
has been observed to be particularly nephrotoxic, hepatotoxic, immunotoxic,
neurotoxic, embryotoxic, carcinogenic and teratogenic. Ochratoxin A is a stable
molecule and can remain unchanged even after the processes applied. In this
study, it was aimed to determine the presence of ochratoxin A in milk samples
(n:40) collected from bulk tank milks in Burdur province of Turkey. The
presence of OTA in the samples was analyzed by using ELISA. The analyzes were
performed according to the manufacturer's instructions. As a result, Ochratoxin
A was found in 40 cow’s milk samples (range 2-270 ng/l) collected from bulk
milk tanks. The results of this study show that cow’s milk should be considered
as a potential OTA source in the human diet. It is proposed to examine the
presence of OTA more intensively in dairy products and to determine their
maximum limit values by conducting necessary studies.
Okratoksin A (OTA), Aspergillus ve Penicillium türü mantarlar tarafından sentezlenen ve tahıl, kahve
çekirdeği, fındık, kakao, bakliyat, bira, şarap, baharat ve kuru üzümde
bulunabilen bir mikotoksindir. İnsanlarda ve hayvanlarda, OTA özellikle
nefrotoksik, hepatotoksik, nörotoksik, embriyotoksik, immunotoksik, teratojenik
ve karsinojenik etkiler gösterir. Okratoksin A kısmen kararlı bir moleküldür ve
gıdalara uygulanan işlemlerden sonra bile değişmeden kalabilir. Bu çalışmada;
Burdur bölgesinde bulunan süt toplama tanklarında (n:40) OTA varlığının
belirlenmesi amaçlandı. Örneklerde OTA varlığı ELISA kullanılarak analiz
edildi. Analizler üreticinin talimatlarına göre yapıldı. Süt toplama tanklarından
alınan 40 inek süt örneğinde (2-270 ng/l aralığında) OTA bulundu. Bu çalışmanın
sonuçları, inek sütünün insan beslenmesinde potansiyel bir OTA kaynağı olarak
görülmesi gerektiğini göstermektedir. OTA varlığını süt ürünlerinde daha yoğun
bir şekilde incelenmesi ve gerekli mevzuat çalışmaları yapılarak maksimum limit
değerlerinin belirlenmesi önerilmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2018 |
Acceptance Date | June 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 3 |