Bu çalışma, başlangıç ağırlığı 49,86±0,009 gr olan
çipura balıklarında %45 protein ve %18 yağ içerikli kontrol yemi ile kontrol
yemindeki balık unu yerine %10, %15, %20, %25 ve %30 oranlarında kanola (KA)
küspesi ilaveli yemler kullanılmış ve balıkların büyüme performansı, yem
değerlendirme oranı ve sindirilebilirlik düzeyi üzerine etkilerine göre kanola
küspesinin optimum kullanım oranının belirlenmesi hedeflenmiştir. 98 günlük
deneme sonunda gruplar arasında oransal canlı ağırlık artışı ve spesifik büyüme
oranı 14-28. gün arası istatistiki olarak önemli (p<0,05) görülmesine
rağmen, deneme sonunda önemsiz bulunmuştur (p>0,05). Yem değerlendirme oranı (YDO) en düşük KA30 grubunda (4,54±0,1), en yüksek ise KA10 grubunda
(5,31±0,2), protein etkinlik oranı (PEO) en yüksek KA30 grubunda, en düşük KA10
grubunda, prodüktif protein değeri (PPD) KA30 grubunda (0,318±0,02) ile en
yüksek değerde tespit edilmiştir. (p<0,05). Besin maddelerinin
sindirilebilirlik performanslarının belirlenmesinde kuru madde ile ham
proteinin sindirilebilirliği kontrol grubunda en yüksek seviyede bulunurken en
düşük KA10 grubunda elde edilmiş, ham yağı en iyi sindirebilen KA30 grubu KA0
ve KA15 grubu ile benzerlik gösterirken diğer gruplardan farklı bulunmuştur
(p<0,05).
This
study was conducted to identify optimum exchange ratio of canola meal in fish
feeds instead of fishmeal, using %45 protein and %18 fat commercial control
feeds and %10, %15, %20, %25 and %30 canola meal (KA) based feeds for sea
breams with a starting weight of 49,86±0,009 gr by analyzing growth
performance, food conversion ratio and digestibility. After 98 days of
experiment, specific growth rate and relative weight gain although
was statistically significantly different during 14-28 days (p<0,05), it was
insignificant at the end of the trial. Food conversion ratio (FCR) was lowest
for KA30 (4,54±0,1), and highest for KA10 (5,31±0,2) group, protein
efficiency was highest in KA30 and lowest in KA10 group, productive protein
value was highest in KA30 with 0,318±0,02 (p<0,05). Digestibility
performance for crude protein and dry matter was the highest in the control
group and lowest for KA10 group and for fats lowest was KA10 where highest was
(p<0,05) KA30 with similar results compared to KA0 and KA15.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2019 |
Acceptance Date | February 2, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 1 |