Commercial concentrated feeds are traditionally a major component of rabbit diets which contain Cadmium element in quantities above generally accepted level. This toxic trace element can accumulate in meat, kidneys, liver, bones and spleen of rabbits. Consumption of such meat and by-products will contribute to the accumulation of Cadmium in the human body, which may lead to a number of pathological changes. In this study, 100 young rabbits-analogues of silver breed were selected, and divided into 5 groups, 20 rabbits in each group: the 1st group was the control group, the 2nd, 3rd, 4th and 5th were experimental with total 60 days duration period. Results showed the smallest content of Cadmium in slaughter products was observed in the rabbits at 5th experimental group. In conclusion, the course of the experiment, it has been established that supplementation into the rabbit’s mixed fodder of dry sugar beet pulp contributes to reducing the level of Cadmium accumulation in slaughter products. It has also been noted that most of Cadmium is excreted with feces, that is, it is not absorbed into the bloodstream and does not have a negative effect on the body of the rabbit.
00001/01
BAP of Department of Technology of Feed, Feed Additives and Animal Feeding, Faculty of Biological Technology, Bila Tserkva National Agrarian University, Ukraine
Ticari konsantre yemler genellikle kabul edilen seviyenin üzerinde kadmiyum elementini içeren tavşan diyetlerinin ana bileşenidir. Bu toksik iz element, tavşanların etlerine, böbreklerde, karaciğerde, kemiklerde ve dalaklarında birikebilir. Bu tür et ve yan ürünlerinin tüketimi, insan vücudunda kadmiyum birikimine katkıda bulunabilir ve bu durum bir takım patolojik değişikliklere neden olabilir. Bu çalışmada, 100 adet gümüş ırkın analoğu genç tavşan kullanılmıştır. Tavşanlar, her birinde 20 adet olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Gruplar 1 kontrol ve 4 deneme grubu olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma 60 gün boyunca sürdürülmüştür. Sonuçlar, 5. deneme grubundaki tavşanlarda, kesim sonrası elde edilen karkasta ve bazı iç organlarda en az düzeyde kadmiyum içeriğinin tespit edildiğini göstermiştir. Sonuç olarak, deneme boyunca, 0.04 mg/kg düzeyindeki kadmiyum katkılı rasyonlara artan düzeylerde kuru şeker pancarı ilavesinin, karkas ve bazı iç organlarda kadmiyum seviyesinin azaltılmasına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kadmiyumun çoğunun dışkı ile atıldığı, yani kan dolaşımına emilmediği ve tavşanın vücudu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmadığı da kaydedilmiştir.
00001/01
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 00001/01 |
Publication Date | June 30, 2020 |
Acceptance Date | March 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 13 Issue: 2 |