Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi

Year 2023, Volume: 16 Issue: 4, 481 - 490, 31.12.2023
https://doi.org/10.30607/kvj.1261555

Abstract

Çalışmada farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen bıldırcınların rasyonlarına bitkisel ekstrakt katılmasının performans, et kalitesi ve bazı oksidatif stres parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada 585 adet 5 günlük yaşta karışık cinsiyetteki Japon bıldırcın civcivi (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. 3x2 deneme düzeni oluşturulmuş olup yerleşim sıklığı (100 cm2 /hayvan ve 200 cm2 /hayvan) ve bitkisel ekstrakt karışımının (0, 100 ve 200 mg/kg) etkileri incelenmiştir. Etlik bıldırcın civcivi büyütme (%24 HP ve 2900 kcal/kg ME) ve geliştirme (%22 HP ve 2900 kcal/kg ME) rasyonları hayvanların tüketimine ad libitum olarak sunulmuştur. Araştırmada performans verileri canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) haftalık olarak belirlenirken, denemenin 35. gününde kesim işlemi uygulanarak alınan örneklerde et kalitesi, karkas verimi ve oksidatif stres parametreleri (MDA, SOD, kortikosteron, H/L oranı) incelenmiştir. Sonuç olarak; araştırmada yüksek yerleşim sıklığı oluşturulan gruplarda 14. (64,15 ve 62,41 g; P<0,027) ve 21. gün (111,02 ve 107,84 g; P<0,018) yapılan tartımlarda CA baskılanırken, çalışmanın 14-21. günleri arasında (104,39 ve 99,17 g; P<0,006) ve 28-35.günleri arasında (165,9 ve 145,83 g; P<0,002) YT’de azalma, 21-28.günleri arasında (2,19 ve 2,55 g; P<0,031), 28-35.günleri arasında (2,29 ve 3,29 g; P<0,002), 14-35. günleri arasında (2,10 ve 2,64 g; P<0,001) YYO olumsuz etkilenmiştir. Çalışmada yerleşim sıklığı yüksek pişirme kaybını arttırdığı (P<0,003) saptanırken; bitkisel ekstrakt katkısının ise sadece et rengi L* değeri arttırdığı (P<0,031) ve diğer parametreler üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir.

References

  • Adıyaman E, Ayhan V. Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim, 2010; 51(1): 57-63.
  • Aksu Elmalı D, Yakan A, Kaya O, Elmalı M, Onk K, Şahin T, Durna Ö. Effects of plant extracts and (essential) oil mixture on breast meat quality of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Revue de Médecine Vétérinaire, 2014; 165(3-4): 104-110.
  • Arslan A. Yoğun yerleşim sıkılığında beslenen bıldırcınlarda farklı propolis düzeylerinin performans karkas yağ asitleri ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. 2012; Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Bahşi M, Çiftçi M, Şimşek ÜG, Azman MA, Özdemir G, Yılmaz Ö, Dalkılıç B. Effects of olive leaf extract (oleuropein) on performance, fatty acid levels of breast muscle and some blood parameters in japanese quail (Coturnix coturnix japonica) reared in different stocking densities. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2016; 63(1):61-68, doi: org/10.1501/Vetfak_0000002710.
  • Basmacıoğlu H, Tokuşoğlu O, Ergül M. The effect of oregano and rosemary essential oils or alpha-tocopheryl acetate on performance and lipid oxidation of meat enriched with n-3 PUFA’s in broilers. South African Journal of Animal Science, 2004; 34 (1): 197-210, doi: org/10.29185/hayuretim.362159.
  • Biricik H, Yesilbağ D, Gezen SS, Bülbül T. Effects of dietary myrtle oil (Myrtus communis L.) supplementation on growth performance, meat oxidative stability, meat quality and erythrocyte parameters in quails. Revue de Médecine Vétérinaire, 2012; 163 (3): 131-138.
  • Bülbül T, Özdemir V, Bülbül A. Use of sage (Salvia triloba L.) and laurel (Laurus nobilis L.) oils in quail diets. Eurasion Journal of Veterinary Science, 2015; 31(2): 95-101.
  • Çetin M. Hayvan beslemede antibiyotik ve antiparazitlere alternatif olarak bitkisel ekstraklar ve pelinotu’nun (Artemisia absinthium) kullanılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 2012; 15(4): 58-63.
  • Çetin I, Yeşilbağ D, Cengiz ŞŞ, Belenli D. Effects of supplementation with rosemary (Rosmarinus officinalis l.) volatile oil on growth performance, meat MDA level and selected plasma antioxidant parameters in quail diets. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2017; 23(2): 283-288, doi: 10.9775/kvfd.2016.16438.
  • Çetin I, Yesılbağ D, Cengiz ŞŞ, Belenli D. Etlik bıldırcın rasyonlarına ilave edilen yeni nesil bitkisel ekstrakt karışımının performans, sekal mikroflora ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi, 2019; Bilimsel Araştırma Sonuç Raporu (Projr no: NKUBAP. 10. GA.18.145). Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ.
  • Daş D, Mohanty GP, Pradhan CR, Behera K. Effect of stockıng densıty on growth and carcass characterıstıcs of Japanese quail. The Indian Society of Animal Production and Management, 2017.
  • Daş B, Daş A, Koyuncu İ, Bilal O, Çetin M, Kırar N, Tufan T, Şengül A.Y. Bıldırcın rasyonlarına nane yağı ilavesinin besi performansı, et kalitesi, karkas kompozisyonu ve oksidadif stres belirleyicileri üzerine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020; 7(1): 186-194. doi: org/10.30910/turkjans.680061
  • Gross WB, Siegel HS. Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian Diseases, 1983; 27(4): 972–979.
  • Gümüş R, Gelen SU, Ceylan ZG, İmik H. Bıldırcın rasyonuna katılan kekik uçucu yağının göğüs etinin bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özelliklerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 2017; 31(3): 153-158.
  • Honikel KO. Reference methods for the assessment of physical characteristics of meat. Meat Science, 1998; 49(4): 447-457, doi: org/10.1016/S0309-1740(98)00034-5.
  • İflazoğlu Mutlu S, Çelik Ö, Bayrak O, Emreoğlu L, Terlemez F, Azman MA, Şişek ÜG, Özçelik M, Çerçi İH, Kenar M, Çiftçi M. Soğuk stres koşulları altında bıldırcın karma yemlerine ilave edilen saponin bakımından zenginleştirilmiş çöven ekstraktının performans ve kan parametreleri üzerine etkileri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 2015; 29 (2): 103-109. doi: org/10.33988/auvfd.717013.
  • İnci H, Şengül AY, Daş A, Karakaya E, Kayaokay A. Kafes ve yer sisteminde yetiştirilen bıldırcınların besi performansı ve karkas özellikleri bakımından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2015; 2(1): 119–125.
  • Jobe MC, Ncobela NC, Kunene NW, Opuku AR. Effects of Cassia abbreviata extract and stocking density on growth performance, oxidative stress and liver function of indigenous chickens. Tropical Animal Health and Production, 2019; 51:2567–2574, doi: 10.1007/s11250-019-01979-y.
  • Kahraman Z. Bitkisel yem katkı maddelerinin yumurta tavuğu yemlerinde kullanımı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 2009; 8(1): 34–41.
  • Karasu K, Öztürk E. Tıbbi araomatik bitkilerin kanatlılarda antioksidan ve antimikrobiyal etkileri. Turkısh Journal Agricultural and Natural Science, 2014; 1(2): 1776-1772.
  • Kaya A, Turgut L. Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik oranlarda katılan adaçayı (Salviaofficinalis), kekik (Thymbra spicata), nane (Menthae piperitae) ekstraktları ile vitamin E’ nin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2012; 43 (1): 49-58.
  • Kılıç HM. Bıldırcınlarda büyütme dönemi sınırlı yemleme uygulamasının yumurtlama dönemi verim özelliklerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 2005, Adana.
  • Kocaoğlu B., Eren M, Uyanık F, Kara K. Japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) yemlerine ilave edilen sarımsak tozunun performans, yumurta kalitesi, bazı biyokimyasal parametreler ve yumurta sarısı kolesterolüne etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2010; 7(2): 89-97.
  • Konca Y, Büyükkılıç Beyzi S, Karabacak M, Yaylak E. Bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde semizotu tohumu (Portulaca oleracea L.) ilavesinin karkas, kan lipid profili ve antioksidan özellikler üzerine etkisi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 2015; 12(2): 1-6.
  • Lange L. Nutribiotics could replace antibiotics in feed. World’s Poultry Science Journal, 2005; 21(10): 26-28, doi: org/10.4081/ijas.2007.1s.731.
  • Mahrose KM, Alagawany M, Elhack M, Mahgoub AM, Attıa AM. Influences of stocking density and probiotic supplemantion on growing Japanese quail performance. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, 2019; 91(1): 1-10, doi: 10.1590/0001-3765201920180616.
  • Mlynek K, Charuta A, Janiuk I, Głowińska B. Effect of dressing percentage on chemical composition, microstructure and quality traits of pectoralis major muscle in female Japonase quail. Europon Poulry Science, 2016; 80: 1-9, doi: 10.1399/eps.2016.119.
  • Naimati S. Kiano Tohumu (Chenopodium quinoa Willd.) Ekstratının japon bıldırcınlarında performans, karkas özellikleri ve et kalitesi üzerine etkileri. 2019; Yüksek Lisans Tezi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde.
  • Nazlıgül A, Bardakçıoğlu HB, Türkyılmaz K, Cenan N, Oral D. Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yerleşim sıklığının yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yem tüketimine etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2001; 27(2): 429-438.
  • NRC. Nutrient Requirements of Poultry: 9th revised edition, National Academy Press, Washington, DC. 1994; 176.
  • Ölmez M, Adıgüzel Işık S, Şahin T, Yörük MA. The effects of pennyroyal (Mentha pulegium L.) on performance, carcass and meat quality in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2021; 68(3): 343-348. doi: 10.33988/auvfd.767472
  • Önel SE, Aksu T. The effect of thyme (Thymbra spicata L. var. spicata) essential oil on the antioxidant potential and meat quality of japanose quail feed and various stocking densities. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2019;14(2):129-136, doi: 10.17094/ataunivbd.486782.
  • Özcan MA. Japon bldırcınlarının rasyonlarına panax ginseng kök ekstrakt ilavesinin yumurta verimi ve bazı kan parametereleri üzerine etkileri. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2016; 6(2): 68-74.
  • Özdamar K. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1. 1999, Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • Reda FM, El-Saadony MT, El-Rayes TK, Farahat M, Attia G, Alagawany M. Dietary effect of licorice (Glycyrrhiza glabra) on quail performance, carcass. blood metabolites and intestinal microbiota, Poultry Science, 2021; 100 (8):1-8. doi: 10.1016/j.psj.2021.101266
  • Seven İ, Seven PT, Sur Arslan A, Şimşek ÜG, Gökçe Z. Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) performans parametreleri üzerine rasyona katılan multienzimin etkileri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 2013; 27 (3): 155-158.
  • Sur Arslan A, Tatlı Seven P, Yılmaz S, Seven I. The effects of propolis on performance, carcass and antioxidant status characteristics in quails reared under different stocking density. Europon Poultry Science, 2014; 78, doi.org/10.1080/09712119.2016.1206901.
  • Tatlı Seven P, Sur Arslan A, Seven İ, Gökçe Z. The effects of dietary bee pollen on lipid peroxidation and fatty acids composition of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) meat under different stocking densities. Journal of Applied Animal Research., 2015; 44:1, 487-491. doi: 10.1080/09712119.2015.1091339
  • Tipu MA, Akhtar MS, Anjum MI, Raja ML. New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal, 2006; 26(3): 144-148.
  • Tugiyenti E, Iriyanti N, Apriyanto S. The effect of avocado seed powder (Persea americana Mill.) on the liver and kidney functions and meat quality of culled female quail (Coturnix coturnix japonica). Veterinary World, 2019; 12(10): 1608-1615. doi: 10.14202/vetworld.2019.1608-1615
  • Wheeler CR, Salzman NM, Elsayed ST, Korte JR. Automated assays for superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activity. Analytical Biochemistry, 1990; 184(2): 193–199, doi: 10.1016/0003-2697(90)90668-y.
  • Windisch W, Schedle K, Plitzner C, Kroismayr A. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal Animal Science, 2008; 86:140–148. doi:10.2527/jas.2007-0459
  • Yadgari L, Kinreich R, Druyan SÇ, Cahaner A. The effects stocking density in hot conditions on growth, meat yield and meat quality of fetherless and feathered broilers. XII European Conference, Verona, İtaly, World Poultry Science Journal, 2006; 62, 603.
  • Yoshioka T, Kawada K, Shimada T and Mori M. Lipid Peroxidation in Maternal Cord Blood and Protective Mechanism against Activated Oxygen Toxicity in Blood. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 1979; 135: 372-376.
  • Yurdakul F. Bıldırcınlarda bireysel ve grup düzeyinde erkek katımında erkek/dişi oranlarının dölülüğe etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 2006; Adana.

The Effect of Adding Herbal Extract Blend to the Rations of Quails at Different Stocking Density on Performance, Meat Quality and Some Oxidative Stress Parameters

Year 2023, Volume: 16 Issue: 4, 481 - 490, 31.12.2023
https://doi.org/10.30607/kvj.1261555

Abstract

The effect of adding herbal extract to rations of quails raised at different stocking densities on performance, meat quality and some oxidative stress parameters was investigated. A total of 585 5-day-old mixed-sex Japanese quail chicks (Coturnix coturnix japonica) were used. A 3x2 experimental design was implemented, and the effects of stocking density (100 cm2 /animal and 200 cm2 /animal) and the herbal extract (0, 100 and 200 mg/kg) were examined by creating 5 replicates in 6 different experimental groups. Quail chick starter (24% CP and 2900 kcal/kg ME) and grower (22% CP and 2900 kcal/kg ME) rations were given to birds as ad libitum. The performance data were determined on a weekly basis, such as body weight (BW), body weight gain (BWG), feed consumption (FC) and feed conversion ratio (FCR), while meat quality, carcass yield and oxidative stress parameters (MDA, SOD, corticosterone, H/L ratio) were determined from samples taken by slaughtering on the 35th day of the experiment. The results; High stocking density (HSD), decreased BW on day 14 (64,15 vs 62,.41 g; P<0,027), day 21 (111,02 vs 107,84 g; P<0,018) weighings. Decrease in FC was occured between days 14-21 (104,39 vs 99,17 g; P<0,006), 28-35 (165,9 vs 145,83 g; P<0,002), and depression in FCR at days 21-28 (2,19 vs 2,55 g; P<0,031), 28-35 (2,29 vs 3,29 g; P<0,002) and 14-35 (2,10 and 2,64g; P<0,001) was measured. HSD increased the cooking loss significantly (P<0,003); while herbal extract additive increased (P<0,031) only the meat color L* value and had no effect on other parameters.

References

  • Adıyaman E, Ayhan V. Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim, 2010; 51(1): 57-63.
  • Aksu Elmalı D, Yakan A, Kaya O, Elmalı M, Onk K, Şahin T, Durna Ö. Effects of plant extracts and (essential) oil mixture on breast meat quality of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Revue de Médecine Vétérinaire, 2014; 165(3-4): 104-110.
  • Arslan A. Yoğun yerleşim sıkılığında beslenen bıldırcınlarda farklı propolis düzeylerinin performans karkas yağ asitleri ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. 2012; Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Bahşi M, Çiftçi M, Şimşek ÜG, Azman MA, Özdemir G, Yılmaz Ö, Dalkılıç B. Effects of olive leaf extract (oleuropein) on performance, fatty acid levels of breast muscle and some blood parameters in japanese quail (Coturnix coturnix japonica) reared in different stocking densities. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2016; 63(1):61-68, doi: org/10.1501/Vetfak_0000002710.
  • Basmacıoğlu H, Tokuşoğlu O, Ergül M. The effect of oregano and rosemary essential oils or alpha-tocopheryl acetate on performance and lipid oxidation of meat enriched with n-3 PUFA’s in broilers. South African Journal of Animal Science, 2004; 34 (1): 197-210, doi: org/10.29185/hayuretim.362159.
  • Biricik H, Yesilbağ D, Gezen SS, Bülbül T. Effects of dietary myrtle oil (Myrtus communis L.) supplementation on growth performance, meat oxidative stability, meat quality and erythrocyte parameters in quails. Revue de Médecine Vétérinaire, 2012; 163 (3): 131-138.
  • Bülbül T, Özdemir V, Bülbül A. Use of sage (Salvia triloba L.) and laurel (Laurus nobilis L.) oils in quail diets. Eurasion Journal of Veterinary Science, 2015; 31(2): 95-101.
  • Çetin M. Hayvan beslemede antibiyotik ve antiparazitlere alternatif olarak bitkisel ekstraklar ve pelinotu’nun (Artemisia absinthium) kullanılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 2012; 15(4): 58-63.
  • Çetin I, Yeşilbağ D, Cengiz ŞŞ, Belenli D. Effects of supplementation with rosemary (Rosmarinus officinalis l.) volatile oil on growth performance, meat MDA level and selected plasma antioxidant parameters in quail diets. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2017; 23(2): 283-288, doi: 10.9775/kvfd.2016.16438.
  • Çetin I, Yesılbağ D, Cengiz ŞŞ, Belenli D. Etlik bıldırcın rasyonlarına ilave edilen yeni nesil bitkisel ekstrakt karışımının performans, sekal mikroflora ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi, 2019; Bilimsel Araştırma Sonuç Raporu (Projr no: NKUBAP. 10. GA.18.145). Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ.
  • Daş D, Mohanty GP, Pradhan CR, Behera K. Effect of stockıng densıty on growth and carcass characterıstıcs of Japanese quail. The Indian Society of Animal Production and Management, 2017.
  • Daş B, Daş A, Koyuncu İ, Bilal O, Çetin M, Kırar N, Tufan T, Şengül A.Y. Bıldırcın rasyonlarına nane yağı ilavesinin besi performansı, et kalitesi, karkas kompozisyonu ve oksidadif stres belirleyicileri üzerine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020; 7(1): 186-194. doi: org/10.30910/turkjans.680061
  • Gross WB, Siegel HS. Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian Diseases, 1983; 27(4): 972–979.
  • Gümüş R, Gelen SU, Ceylan ZG, İmik H. Bıldırcın rasyonuna katılan kekik uçucu yağının göğüs etinin bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özelliklerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 2017; 31(3): 153-158.
  • Honikel KO. Reference methods for the assessment of physical characteristics of meat. Meat Science, 1998; 49(4): 447-457, doi: org/10.1016/S0309-1740(98)00034-5.
  • İflazoğlu Mutlu S, Çelik Ö, Bayrak O, Emreoğlu L, Terlemez F, Azman MA, Şişek ÜG, Özçelik M, Çerçi İH, Kenar M, Çiftçi M. Soğuk stres koşulları altında bıldırcın karma yemlerine ilave edilen saponin bakımından zenginleştirilmiş çöven ekstraktının performans ve kan parametreleri üzerine etkileri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 2015; 29 (2): 103-109. doi: org/10.33988/auvfd.717013.
  • İnci H, Şengül AY, Daş A, Karakaya E, Kayaokay A. Kafes ve yer sisteminde yetiştirilen bıldırcınların besi performansı ve karkas özellikleri bakımından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2015; 2(1): 119–125.
  • Jobe MC, Ncobela NC, Kunene NW, Opuku AR. Effects of Cassia abbreviata extract and stocking density on growth performance, oxidative stress and liver function of indigenous chickens. Tropical Animal Health and Production, 2019; 51:2567–2574, doi: 10.1007/s11250-019-01979-y.
  • Kahraman Z. Bitkisel yem katkı maddelerinin yumurta tavuğu yemlerinde kullanımı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 2009; 8(1): 34–41.
  • Karasu K, Öztürk E. Tıbbi araomatik bitkilerin kanatlılarda antioksidan ve antimikrobiyal etkileri. Turkısh Journal Agricultural and Natural Science, 2014; 1(2): 1776-1772.
  • Kaya A, Turgut L. Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik oranlarda katılan adaçayı (Salviaofficinalis), kekik (Thymbra spicata), nane (Menthae piperitae) ekstraktları ile vitamin E’ nin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2012; 43 (1): 49-58.
  • Kılıç HM. Bıldırcınlarda büyütme dönemi sınırlı yemleme uygulamasının yumurtlama dönemi verim özelliklerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 2005, Adana.
  • Kocaoğlu B., Eren M, Uyanık F, Kara K. Japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) yemlerine ilave edilen sarımsak tozunun performans, yumurta kalitesi, bazı biyokimyasal parametreler ve yumurta sarısı kolesterolüne etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2010; 7(2): 89-97.
  • Konca Y, Büyükkılıç Beyzi S, Karabacak M, Yaylak E. Bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde semizotu tohumu (Portulaca oleracea L.) ilavesinin karkas, kan lipid profili ve antioksidan özellikler üzerine etkisi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 2015; 12(2): 1-6.
  • Lange L. Nutribiotics could replace antibiotics in feed. World’s Poultry Science Journal, 2005; 21(10): 26-28, doi: org/10.4081/ijas.2007.1s.731.
  • Mahrose KM, Alagawany M, Elhack M, Mahgoub AM, Attıa AM. Influences of stocking density and probiotic supplemantion on growing Japanese quail performance. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, 2019; 91(1): 1-10, doi: 10.1590/0001-3765201920180616.
  • Mlynek K, Charuta A, Janiuk I, Głowińska B. Effect of dressing percentage on chemical composition, microstructure and quality traits of pectoralis major muscle in female Japonase quail. Europon Poulry Science, 2016; 80: 1-9, doi: 10.1399/eps.2016.119.
  • Naimati S. Kiano Tohumu (Chenopodium quinoa Willd.) Ekstratının japon bıldırcınlarında performans, karkas özellikleri ve et kalitesi üzerine etkileri. 2019; Yüksek Lisans Tezi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde.
  • Nazlıgül A, Bardakçıoğlu HB, Türkyılmaz K, Cenan N, Oral D. Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yerleşim sıklığının yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yem tüketimine etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2001; 27(2): 429-438.
  • NRC. Nutrient Requirements of Poultry: 9th revised edition, National Academy Press, Washington, DC. 1994; 176.
  • Ölmez M, Adıgüzel Işık S, Şahin T, Yörük MA. The effects of pennyroyal (Mentha pulegium L.) on performance, carcass and meat quality in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2021; 68(3): 343-348. doi: 10.33988/auvfd.767472
  • Önel SE, Aksu T. The effect of thyme (Thymbra spicata L. var. spicata) essential oil on the antioxidant potential and meat quality of japanose quail feed and various stocking densities. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2019;14(2):129-136, doi: 10.17094/ataunivbd.486782.
  • Özcan MA. Japon bldırcınlarının rasyonlarına panax ginseng kök ekstrakt ilavesinin yumurta verimi ve bazı kan parametereleri üzerine etkileri. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2016; 6(2): 68-74.
  • Özdamar K. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1. 1999, Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • Reda FM, El-Saadony MT, El-Rayes TK, Farahat M, Attia G, Alagawany M. Dietary effect of licorice (Glycyrrhiza glabra) on quail performance, carcass. blood metabolites and intestinal microbiota, Poultry Science, 2021; 100 (8):1-8. doi: 10.1016/j.psj.2021.101266
  • Seven İ, Seven PT, Sur Arslan A, Şimşek ÜG, Gökçe Z. Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) performans parametreleri üzerine rasyona katılan multienzimin etkileri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 2013; 27 (3): 155-158.
  • Sur Arslan A, Tatlı Seven P, Yılmaz S, Seven I. The effects of propolis on performance, carcass and antioxidant status characteristics in quails reared under different stocking density. Europon Poultry Science, 2014; 78, doi.org/10.1080/09712119.2016.1206901.
  • Tatlı Seven P, Sur Arslan A, Seven İ, Gökçe Z. The effects of dietary bee pollen on lipid peroxidation and fatty acids composition of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) meat under different stocking densities. Journal of Applied Animal Research., 2015; 44:1, 487-491. doi: 10.1080/09712119.2015.1091339
  • Tipu MA, Akhtar MS, Anjum MI, Raja ML. New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal, 2006; 26(3): 144-148.
  • Tugiyenti E, Iriyanti N, Apriyanto S. The effect of avocado seed powder (Persea americana Mill.) on the liver and kidney functions and meat quality of culled female quail (Coturnix coturnix japonica). Veterinary World, 2019; 12(10): 1608-1615. doi: 10.14202/vetworld.2019.1608-1615
  • Wheeler CR, Salzman NM, Elsayed ST, Korte JR. Automated assays for superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activity. Analytical Biochemistry, 1990; 184(2): 193–199, doi: 10.1016/0003-2697(90)90668-y.
  • Windisch W, Schedle K, Plitzner C, Kroismayr A. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal Animal Science, 2008; 86:140–148. doi:10.2527/jas.2007-0459
  • Yadgari L, Kinreich R, Druyan SÇ, Cahaner A. The effects stocking density in hot conditions on growth, meat yield and meat quality of fetherless and feathered broilers. XII European Conference, Verona, İtaly, World Poultry Science Journal, 2006; 62, 603.
  • Yoshioka T, Kawada K, Shimada T and Mori M. Lipid Peroxidation in Maternal Cord Blood and Protective Mechanism against Activated Oxygen Toxicity in Blood. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 1979; 135: 372-376.
  • Yurdakul F. Bıldırcınlarda bireysel ve grup düzeyinde erkek katımında erkek/dişi oranlarının dölülüğe etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 2006; Adana.
There are 45 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Sciences
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Meltem Öztürk Aydın 0000-0002-0813-5693

Özcan Cengiz 0000-0001-9526-8656

Early Pub Date December 20, 2023
Publication Date December 31, 2023
Acceptance Date October 26, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 16 Issue: 4

Cite

APA Öztürk Aydın, M., & Cengiz, Ö. (2023). Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal, 16(4), 481-490. https://doi.org/10.30607/kvj.1261555
AMA Öztürk Aydın M, Cengiz Ö. Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi. kvj. December 2023;16(4):481-490. doi:10.30607/kvj.1261555
Chicago Öztürk Aydın, Meltem, and Özcan Cengiz. “Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi Ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal 16, no. 4 (December 2023): 481-90. https://doi.org/10.30607/kvj.1261555.
EndNote Öztürk Aydın M, Cengiz Ö (December 1, 2023) Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal 16 4 481–490.
IEEE M. Öztürk Aydın and Ö. Cengiz, “Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi”, kvj, vol. 16, no. 4, pp. 481–490, 2023, doi: 10.30607/kvj.1261555.
ISNAD Öztürk Aydın, Meltem - Cengiz, Özcan. “Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi Ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal 16/4 (December 2023), 481-490. https://doi.org/10.30607/kvj.1261555.
JAMA Öztürk Aydın M, Cengiz Ö. Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi. kvj. 2023;16:481–490.
MLA Öztürk Aydın, Meltem and Özcan Cengiz. “Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi Ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal, vol. 16, no. 4, 2023, pp. 481-90, doi:10.30607/kvj.1261555.
Vancouver Öztürk Aydın M, Cengiz Ö. Farklı Yerleşim Sıklığında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt Karışımı Katılmasının Performans, Et Kalitesi ve Bazı Oksidatif Stres Parametreleri Üzerine Etkisi. kvj. 2023;16(4):481-90.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108