Karayemiş (Prunus laurocerasus) Türkiye’de Karadeniz bölgesinde sıklıkla rastlanan Rosaceae familyasına ait yapraklarını dökmeyen yaklaşık 5-6 metre boylarında küçük beyaz çiçekleri olan bir ağaçtır. Kiraza benzeyen konik sert çekirdekli, üzüm gibi salkım halinde, yeme olgunluğuna geldiğinde kırmızı ile morumsu siyah renklerinde meyveleri vardır. Türkiye’de karayemişin meyveleri, yaprakları, çekirdekleri bir halk ilacı gibi pek çok rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Bu çalışma Türkiye’de yetişen farklı tipteki karayemiş meyve ve çekirdeklerinin bazı fizikokimyasal özelliklerinin (ağırlık, en, boy, çekirdek ağırlığı, nem, kül, pH, protein, yağ, glukoz, fruktoz ve diyet lifi) belirlemesi amaçlanmıştır. Farklı tip (61K04 (Trabzon), 14K02 (Bolu), 28K13 (Giresun), 08K02 (Artvin)) karayemiş meyvelerinin ağırlık, en, boy, nem, kül, pH, protein, glukoz, fruktoz ve diyet lifi içerikleri sırasıyla 3,0108-5,753 gr; 15,107-20,813 mm; 17,179-19,884 mm; %65,267-75,712; %0,567-1,005; %3,820-4,260; %0,735-0,942; 9,077-12,155 g.100gˉ¹; 3,605-7,176 g.100gˉ¹ ve %16,160-18,075 olarak tespit edilmiştir. Karayemiş meyvelerinin çekirdekleri incelendiğinde kabuklu ağırlık 0,123-0,174 gr, çekirdek iç ağırlığı 0,065-0,110 gr, nem %4,020-6,301, kül %2,722-4,173, pH 5,415-5,730, protein %17,693-26,051, yağ %25,773-33,800, glukoz 4,841-10,958 g.100gˉ¹, fruktoz 0,584-2,581 g.100gˉ¹, ve diyet lifi %16,505-26,560 arasında tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; karayemiş meyve ve çekirdeklerinin tiplerine göre farklı temel besinsel özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Cherry laurel (Prunus laurocerasus) is an evergreen tree, approximately 5-6 meters tall, with small white flowers, belonging to the Rosaceae family, which is frequently found in the Black Sea region in Türkiye. It has fruits with conical hard seeds resembling cherries, in clusters like grapes, and in red to purplish black colors when ripe for eating. In Türkiye, the fruits, leaves and seeds of cherry laurel are used as a folk medicine for many ailments. This study aimed to determine some physicochemical properties (weight, width, length, seed weight, moisture, ash, pH, protein, fat, glucose, fructose and dietary fiber) of different types of cherry laurel fruits and seeds grown in Türkiye. Weight, width, length, moisture, ash, pH, protein, glucose, fructose and dietary fiber of different types (61K04 (Trabzon), 14K02 (Bolu), 28K13 (Giresun), 08K02 (Artvin)) cherry laurel fruits contents were determined as 3.0108-5.753 g; 15.107-20.813 mm; 17.179-19.884 mm; 65.267-75.712%; 0.567-1.005%; 3.820-4.260; 0.735-0.942%; 9.077-12.155 g.100gˉ¹; 3.605-7.176 g.100gˉ¹ and 16.160-18.075% respectively. When the seeds of cherry laurel fruits are examined, the shell weight is 0.123-0,174 g, inner seed weight is 0.065-0.110 g, moisture is 4.020-6.301%, ash is 2.722-4.173%, pH is 5.415-5.730, protein is 17.693-26.051%, fat 25.773-33.800%, glucose 4.841-10.958 g.100 ˉ¹, fructose 0.584-2.581 g.100gˉ¹ and dietary fiber was found between 16.505-26.560%. In line with these results; It has been determined that cherry laurel fruits and seeds have different basic nutritional properties depending on their type.
No ethics committee certificate required. The data, information and documents presented in this article were obtained within the framework of academic and ethical rules.
To the directorate of the Black Sea Agricultural Research Institute of the Ministry of Agriculture and Forestry for providing the samples. We would like to thank Dr. Erol AYDIN and all the staff who contributed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Food Hygiene and Technology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | June 12, 2024 |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | February 28, 2024 |
Acceptance Date | May 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 17 Issue: 2 |