This study was aimed to measure the quality of
health services which expected and perceived by adult patients who were
referred to the health institution and to provide feedback to the institution.
In the study, the Servqual scale developed by Parasuraman, Zeithaml and Berry
in 1985 was used. The study was carried out on adult patients referred to a
university hospital. The sample size of the study was determined as 552
persons. 565 patients participated in the study. Significance level was taken
as p <0.05. Participants of the study were examined for their participation
in the questionnaires and it was found that the perceptions of the quality of
the health services of the patients differ from the Servqual scale
sub-dimensions in terms of tangibles, responsiveness, assurance and empathy. It
was also found that the expectations did not differ according to
sub-dimensions. It is proposed that the institution should consider customer
expectations for the quality perception in healthcare services and make the necessary
changes as much as possible in the areas where the expectations are not
provided.
Service Quality Health Care Quality SERVQUAL Scale Quality Expectation Quality Perception Quality SERVQUAL Scale Quality Perception
Sağlık kurumuna başvuran erişkin hastaların,
bekledikleri ve algıladıkları sağlık hizmet kalitesini ölçmek ve kuruma geri
bildirim sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmada Parasuraman, Zeithaml ve Berry
tarafından 1985 yılında geliştirilen Servqual ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın
örneklem hesaplaması yapılmış, buna göre gerekli örneklem büyüklüğü 552 kişi
olarak belirlenmiştir. Çalışmaya 565 hasta katılmıştır. Anlamlılık düzeyi
p<0,05 olarak alınmıştır. Çalışmaya katılanların anketlere katılımları
incelenmiş, cinsiyet değişkeni açısından hastaların sağlık hizmetinin
kalitesine ilişkin algıları servqual ölçeği alt boyutlarından fiziksel
özellikler, heveslilik, güven ve empati boyutunda farklılık gösterdiği
bulunmuştur. Beklentilerinin alt boyutlara göre farklılık göstermediği
bulunmuştur. Kurumun sağlık hizmeti sunumunda kaliteli algılanabilmesi için
müşteri beklentilerini dikkate alması, beklentilerin sağlanmadığı alanlarda mümkün
olduğunca gerekli değişiklikleri yapması önerilmektedir.
Kalite Hizmet Kalitesi Sağlık Hizmet Kalitesi SERVQUAL Ölçeği Beklenen Kalite Algılanan Kalite
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 29, 2019 |
Submission Date | January 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |