Bu araştırmada, Kahramanmaraş ilinde turizme hizmet sunan pastane işletmelerinde çalışan geleneksel Maraş dondurması üretim personelinin hijyen ve gıda güvenliğine ilişkin bilgi ve uygulama düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan anket formu, 7 farklı işletmede çalışan 213 üretim personeline yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 for Windows paket programında analiz edilmiştir. Bu kapsamda yapılan frekans analizi ile aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ortaya konulmuştur. Yapılan araştırmanın sonucunda, üretim personelinin hijyen ve gıda güvenliğine ilişkin bilgi ( =4,32±0,83) ve uygulama ( =4,74±0,51) düzeyinin “yüksek” seviyede olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan geleneksel Maraş dondurmasının üretiminde kullanılan keçi sütüne ilişkin uygun depolanma sıcaklık aralıkları, muhafaza edilme süreleri gibi bazı konularda personelin yanlış bilgiye sahip olduğu bu araştırmada tespit edilen diğer bir bulgu olmuştur.
Anahtar Kelimeler: Geleneksel Maraş Dondurması Hijyen Gıda Güvenliği Pastane İşletmeleri Kahramanmaraş
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 13, 2016 |
Submission Date | May 9, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 8 Issue: 15 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.