Bu çalışmada 6 mikrofungus türü (Penicillium janthinellum, Penicillium chrysogenum, Penicillium aurantiogriseum, Aspergillus niger, Aspergillus wentii, Aspergillus terreus) kullanılmış, standart 4 besiyeri (CYA, RB, MEA ve PDA) ortamına ve bunların içeriği değiştirilmiş şekillerine uygun yöntemle ekimleri yapılarak, kültürlerdeki içerik değişikliğinin türlerin makroskobik ya da mikroskobik yapılarında fark oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Bu amaçla kullanılan 6 mikrofungus türünün, 20 mL besiyeri içeren petri plaklarına, 106 CFU/ mL spor solüsyonundan steril pipet yardımıyla 1 damla olacak şekilde ekimleri yapılmış, 25 °C ve 37 °C’ de 7 gün inkübasyona bırakılmıştır. 7 günlük inkübasyon sonunda oluşan kolonilerin çapları ölçülerek, makroskobik ve mikroskobik görünümlerinin fotoğrafları çekilmiştir. Çalışmamızda, standart Czapek Yeast Autolysate Agar (CYA) ve standart Rose Bengal Streptomycin Agar (RB) besiyerinde 37 °C’ de üremesi gözlenmeyen A. wentii türünün, 37 °C’ de içeriği değiştirilmiş CYA – 3, CYA – 4, CYA – 5 ve RB – 2 besiyerlerinde gelişimi gözlenmiştir. A. wentii’ nin mikroskobik görünümünde özellikle RB – 2 besiyerinde anormal yapılı fiyalid ve CYA – 5 besiyerinde ise çatal şeklinde vesikül yapısı gözlenmiştir. Yine aynı şekilde P. chrysogenum’ un standart RB’ de 37 °C’ de gelişimi görülmezken, RB – 2 ve RB – 3 besiyerinde gelişimi görülmüştür. CYA – 4 besiyerinin çalıştığımız tüm türler incelendiğinde sporulasyon üzerinde negatif etkisi gözlenmiştir. RB – 1 besiyerinin gelişim ve özellikle de sporulasyon üzerinde son derece olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca bu besiyeri ortamının 6 mikrofungus türünde de gelişimi pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Kullanılan tüm türler ele alındığında MEA – 1 ve RB – 1 besiyerlerinin gelişim ve sporulasyon açısından en uygun, CYA – 4 besiyerinin sporulasyon açısından en elverişsiz kültür ortamları olmasının yanısıra, RB – 2 ve RB-3 besiyeri de türlerin gelişimi aynı olumsuz etkiye sahip olduğu görülmüştür. Dolayısıyla çalışmanın sonunda modifiye edilmiş besiyerleri ile türlerin özellikle makroskobik yapılarında farklılık tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Mikrofungus, Besiyeri, Sporulasyon.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | MYCOLOGY |
Authors | |
Publication Date | July 2, 2012 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 2 Issue: 1-2 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License