The aim of this study is to present the environmental impacts of commercial stock breeding activities in rural areas of Balikesir central district. Cultural ecological perspective is used as method in this study. The study is based on the questions such as; How and when the commercial stock breeding has started in the research area? How do the commercial stock breeding activities in the area influence the environment? What is the sustainability of the activity and which precautions can be taken? The agriculture and stock breeding activities in the research area have been the traditional way from past to present. Stockbreeding activities in the region that have been commonly carried on, have become more modern and started to be carried on in modern plants in time. In Balikesir, according to 2012 data, there are totally 12 610 dairy cattle in 97 plants each of which at least has 50 dairy cattle. % 24 dairy cattle is in Balikesir central district. Commercial diary farming which is carried on in Balikesir, provides % 10 of Turkey’s milk production. Modernization and High business administration in animal holdings, which has become widespread, have also brought some problems beside. Commercial bovine breeding has some negative effects on environment. Precautions may be taken to minimize these effects and to provide the sustainability of the activities. Scientific norms should be taken into account at site selection to build new plants thus negative results of the plants must be prevented. Construction site selection, planning, construction and running of the plants should be carried out as proper to technical and legal rules.
Bu çalışmanın amacı Balıkesir merkez ilçeye bağlı olan kırsal yerleşim
yerlerindeki ticari süt hayvancık faaliyetlerinin çevresel etkilerini ortaya
koymaktır. Çalışmada metot olarak kültürel ekolojik perspektif kullanılmıştır.
Çalışmanın dayandığı araştırma soruları şunlardır: Araştırma alanında ticari
süt hayvancılığı nasıl ve ne zaman başlamıştır? Alandaki ticari hayvancılık
faaliyetleri çevreyi nasıl etkilemektedir? Faaliyetin sürdürülebilirliği nedir ve
bu konuda alınabilecek önlemler nelerdir? Araştırma sahasında tarım ve
hayvancılık faaliyetleri geçmişten günümüze kadar geleneksel yöntemlerle
yapılmıştır. Yörede yaygın olarak sürdürülen hayvancılık faaliyetleri zamanla
nitelik değiştirmiş ve modern tesislerde yapılmaya başlanmıştır. Balıkesir’de
2012 yılı verilerine göre, 50 baş ve daha fazla sağmal sığırın bulunduğu 97
işletmede toplam 12 610 adet sağmal sığır bulunmaktadır. Balıkesir ilindeki 50
baş ve daha fazla sağmal sığırın bulunduğu toplam ticari süt işletmesinin 24
tanesi (% 25), toplam sağmal sığırın da 3032’si (% 24) merkez ilçede yer
almaktadır. Balıkesir merkez ilçede sürdürülen ticari büyükbaş hayvancılık,
Türkiye süt üretiminin yaklaşık % 10’luk kısmını karşılamaktadır. Son yıllarda
yaygınlaşmakta olan hayvancılık işletmelerindeki modernleşme ve yoğun
işletmecilik, bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Ticari büyükbaş
hayvancılık faaliyetleri çevreye birtakım olumsuz etkiler yapmaktadır. Bu
etkiler, alınabilecek önlemlerle en aza indirilebilir ve mevcut faaliyetlerin söz
konusu alanda sürdürülebilir hale gelmesi sağlanabilir. Bu amaçla yeni
kurulacak işletmelerin yer seçiminde bilimsel kurallara uyulmalı, böylece
işletmelerin çevre üzerinde oluşturacağı olumsuz sonuçların önüne
geçilmelidir. Tesislerin kuruluş yeri seçimi, projelendirilmesi, inşası ve
işletmesi teknik ve yasal kurallara uygun olarak gerçekleştirilmelidir
Primary Language | tr; |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 10, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 28 |