BibTex RIS Cite

-

Year 2010, Volume: 23 Issue: 1, 22 - 29, 22.04.2015

Abstract

-

References

  • 1. Jensen RG. Handbook of Milk Composition. San Diego, CA, Academic Press: 1995. 2. Etzel MR. Manufacture and use of dairy protein fractions. J Nutr 2004; 134: 996S-1002S. 3. Burr R. Protein purification from milk. In: Roe S, ed. Protein Purification Applications. Vol. 2. New York, Oxford University Press: 2001: 87-115. 4. Fox PF, Flynn A. Biological properties of milk proteins. In: Fox PF, ed. Advanced Dairy Chemistry. Vol. 1. London, Elsevier: 1992: 255-284. 5. Farnaud S, Evans RW. Lactoferrin- a multifunctional protein with antimicrobial properties. Mol Immunol 2003; 40: 395-405. 6. Bayram T, Pekmez M, Arda N, Yalçın AS. Antioxidant activity of whey protein fractions isolated by gel exclusion chromatography and protease treatment. Talanta 2008; 75: 705-709. 7. Lindmark-Mannson H, Akesson B. Antioxidative factors in milk. Br J Nutr 2000; 84: 103-110. 8. Pihlanto A. Antioxidative peptides derived from milk proteins. Int Dairy J 2006; 16: 1306-1314. 9. Apak R, Güçlü K, Özyürek M, Karademir SE, Erçağ E. The cupric ion reducing antioxidant capacity and polyphenolic content of some herbal teas. Int J Food Sci Nutr 2006; 57: 292-304. 10. Gürsoy A, Akbuğa J. Stability of indomethacincontaining liposomes on long-term storage. J Controlled Release 1988; 8: 127-131. 11. Mura P, Maestrelli F, Gonzalez-Rodriguez ML, Michelacci I, Ghelardini C, Rabasco AM. Development, characterization and in vivo evaluation of benzocaineloaded liposomes. Eur J Pharmaceut Bioharmaceut 2007; 67: 86-95. 12. Marshall K. Therapeutic applications of whey protein. Altern Med Review 2004; 9:136-156, 13. Zydney AL. Protein separation using membrane filtration: New opportunities for whey fractionation. Int Dairy J 1998; 8: 243-250. 14. Ye X, Yoshida S, Ng TB. Isolation of lactoperoxidase, lactoferrin, α-lactalbumin, β-lactoglobulin B and β- lactoglobulin A from bovine rennet whey using ion exchange chromatography. Int J Biochem Cell Biol 2000; 32: 1143-1150. 15. Chatterton DEW, Smithers G, Roupas P, Brodkorb A. Bioactivity of β-lactoglobulin and α-lactalbuminTechnological implications for processing. Int Dairy J 2006; 16: 1229-1240. 16. Yalçın AS. Emerging therapeutic potential of whey proteins and peptides. Curr Pharm Des 2006; 12: 1637- 1643.

SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI

Year 2010, Volume: 23 Issue: 1, 22 - 29, 22.04.2015

Abstract

Amaç: Süt serumu proteinlerinin insan sağlığı üzerine birçok yararlı etkileri olduğu bilinmektedir.
Çalışmamızda, peynir altı suyu tozundaki süt serumu proteinlerinin jel kromatografisiyle fraksiyonlara
ayrılması ve antioksidan aktivite gösteren fraksiyonların lipozomlanarak bir kozmetik formülde kullanılması
amaçlanmıştır.
Yöntemler: Peynir altı suyundaki süt serumu proteinlerinin fraksiyonlara ayrılması için ekstraksiyon,
filtrasyon, santrifüjleme ve sıvı kromatografisi yöntemleri uygulandı. Elde edilen fraksiyonlarda antioksidan
aktivite ölçümü bakır indirgeme kapasitesi ile yapıldı, proteinlerin analizi jel elektroforeziyle gerçekleştirildi.
Lipozom eldesi için ince tabaka hidrasyon yöntemi kullanıldı.
Bulgular ve Sonuç: Ekstraksiyon, filtrasyon ve santrifüjleme gibi ön işlemlerden sonra Sephadex G-50 jel
kromatografisinden yararlanılarak majör süt serumu proteinlerini içeren bir fraksiyon ile küçük molekül
ağırlıklı peptidleri içeren ikinci bir fraksiyon elde edildi. Elde edilen fraksiyonlardan birincisinin en yüksek
antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlendi. Daha sonra süt serumu proteinlerini içeren lipozomlar
hazırlandı. Lipozomlarda boyut analizi yapıldı, ışık mikroskopu, elektron mikroskopu ve atomik kuvvet
mikroskopu görüntüleri değerlendirildi. Son olarak, süt serumu proteinlerini içeren lipozomlar ile dermal
kullanıma uygun bir jel elde edildi. Başta antioksidan aktivite olmak üzere çok sayıda biyolojik aktiviteye
sahip olan süt serumu proteinlerinin lipozomlanmasının ve bu molekülleri içeren kozmetik formüllerin
geliştirilmesinin dermal uygulamalar açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz.

References

  • 1. Jensen RG. Handbook of Milk Composition. San Diego, CA, Academic Press: 1995. 2. Etzel MR. Manufacture and use of dairy protein fractions. J Nutr 2004; 134: 996S-1002S. 3. Burr R. Protein purification from milk. In: Roe S, ed. Protein Purification Applications. Vol. 2. New York, Oxford University Press: 2001: 87-115. 4. Fox PF, Flynn A. Biological properties of milk proteins. In: Fox PF, ed. Advanced Dairy Chemistry. Vol. 1. London, Elsevier: 1992: 255-284. 5. Farnaud S, Evans RW. Lactoferrin- a multifunctional protein with antimicrobial properties. Mol Immunol 2003; 40: 395-405. 6. Bayram T, Pekmez M, Arda N, Yalçın AS. Antioxidant activity of whey protein fractions isolated by gel exclusion chromatography and protease treatment. Talanta 2008; 75: 705-709. 7. Lindmark-Mannson H, Akesson B. Antioxidative factors in milk. Br J Nutr 2000; 84: 103-110. 8. Pihlanto A. Antioxidative peptides derived from milk proteins. Int Dairy J 2006; 16: 1306-1314. 9. Apak R, Güçlü K, Özyürek M, Karademir SE, Erçağ E. The cupric ion reducing antioxidant capacity and polyphenolic content of some herbal teas. Int J Food Sci Nutr 2006; 57: 292-304. 10. Gürsoy A, Akbuğa J. Stability of indomethacincontaining liposomes on long-term storage. J Controlled Release 1988; 8: 127-131. 11. Mura P, Maestrelli F, Gonzalez-Rodriguez ML, Michelacci I, Ghelardini C, Rabasco AM. Development, characterization and in vivo evaluation of benzocaineloaded liposomes. Eur J Pharmaceut Bioharmaceut 2007; 67: 86-95. 12. Marshall K. Therapeutic applications of whey protein. Altern Med Review 2004; 9:136-156, 13. Zydney AL. Protein separation using membrane filtration: New opportunities for whey fractionation. Int Dairy J 1998; 8: 243-250. 14. Ye X, Yoshida S, Ng TB. Isolation of lactoperoxidase, lactoferrin, α-lactalbumin, β-lactoglobulin B and β- lactoglobulin A from bovine rennet whey using ion exchange chromatography. Int J Biochem Cell Biol 2000; 32: 1143-1150. 15. Chatterton DEW, Smithers G, Roupas P, Brodkorb A. Bioactivity of β-lactoglobulin and α-lactalbuminTechnological implications for processing. Int Dairy J 2006; 16: 1229-1240. 16. Yalçın AS. Emerging therapeutic potential of whey proteins and peptides. Curr Pharm Des 2006; 12: 1637- 1643.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

A. Yalçın

Murat Türkoğlu This is me

Publication Date April 22, 2015
Published in Issue Year 2010 Volume: 23 Issue: 1

Cite

APA Yalçın, A., & Türkoğlu, M. (2015). SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI. Marmara Medical Journal, 23(1), 22-29.
AMA Yalçın A, Türkoğlu M. SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI. Marmara Med J. August 2015;23(1):22-29.
Chicago Yalçın, A., and Murat Türkoğlu. “SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI”. Marmara Medical Journal 23, no. 1 (August 2015): 22-29.
EndNote Yalçın A, Türkoğlu M (August 1, 2015) SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI. Marmara Medical Journal 23 1 22–29.
IEEE A. Yalçın and M. Türkoğlu, “SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI”, Marmara Med J, vol. 23, no. 1, pp. 22–29, 2015.
ISNAD Yalçın, A. - Türkoğlu, Murat. “SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI”. Marmara Medical Journal 23/1 (August 2015), 22-29.
JAMA Yalçın A, Türkoğlu M. SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI. Marmara Med J. 2015;23:22–29.
MLA Yalçın, A. and Murat Türkoğlu. “SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI”. Marmara Medical Journal, vol. 23, no. 1, 2015, pp. 22-29.
Vancouver Yalçın A, Türkoğlu M. SÜT SERUMU PROTEİNLERİNİN LİPOZOMLANMASI. Marmara Med J. 2015;23(1):22-9.