In this study carried out in Diyarbakır conditions, it was aimed to determine the effect of weed control on wheat yield, which is more important in terms of yield for organic agriculture compared to conventional agriculture. The research was carried out under rainfed conditions in the trial area of the Faculty of Agriculture of Dicle University in the wheat growing period of 2020-2021. In the study, 3 bread wheat (Ceyhan-99, Empire and Pehlivan) and 3 durum wheat (Eyyubi, Sena and Svevo) varieties, which are widely grown in the region, were used as plant material. The research was established in organic farming conditions according to the “Random Blocks Trial Design” with 4 replications. No chemical pesticides were used for weed control in the study, and weed plucking was done manually at the end of the wheat plant’s stemming period. According to the variance analysis results of the research, it was determined that the average yield value in weed application (no weed) and control (weed) plots was close to each other in bread and durum wheat. The effect of the application on the genotype in terms of yield criteria in bread wheat and the genotype in durum wheat were found to be statistically significant. It was determined that Eyyubi (91.04 g/m2) and Sena (75.71 g/m2) durum wheat cultivars with the highest weed wet weight were the genotypes showing the highest yield increase in practice (plucking weeds by hand) compared to the control. In conclusion; in this study, which was carried out in Diyarbakır climatic conditions, it was observed that weed control in organic agriculture can make a difference in terms of yield in years when the climatic conditions are suitable. However, in the years when the effects of drought and high temperature were felt as in the research year, it was determined that there were abnormalities in weed growth as in the cultivated plants, and the weed effect decreased due to poor growth.
Diyarbakır koşullarında yürütülen bu çalışmada konvansiyonel tarıma kıyasla organik tarım için verim açısından daha fazla önem taşıyan yabancı ot mücadelesinin buğday verimi üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2020-2021 yılı buğday yetiştirme döneminde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ait deneme alanında yağışa dayalı şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak bölgede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan 3 adet ekmeklik buğday (Ceyhan-99, Empire ve Pehlivan) ve 3 adet makarnalık buğday (Eyyubi, Sena ve Svevo) çeşidi kullanılmıştır. Araştırma organik tarım koşullarında “Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada yabancı ot mücadelesi için herhangi bir kimyasal ilaç kullanılmamış ve yabancı otu elle yolma işlemi sapa kalkma dönemi sonunda el ile yapılmıştır. Araştırmaya ait varyans analiz sonuçlarına göre yabancı ot uygulama (yabancı otsuz) ve kontrol (yabancı otlu) parsellerinde ortalama verim değerinin ekmeklik ve makarnalık buğdayda birbirine yakın olduğu belirlenmiştir. Ekmeklik buğdayda verim kriteri bakımından uygulamanın genotip üzerindeki etkisi ve makarnalık buğdayda ise genotip istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yabancı ot yaş ağırlığının en fazla olduğu Eyyubi (91,04 g/m2) ve Sena (75,71 g/m2) makarnalık buğday çeşitlerinin kontrole kıyasla uygulamada (yabancı ot elle yolma) en yüksek verim artışını gösteren genotipler oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak; Diyarbakır iklim koşullarında gerçekleştirilen bu çalışmada iklim koşullarının uygun olduğu yıllarda organik tarımda yabancı ot mücadelesinin verim açısından bir farklılık oluşturabileceği gözlemlenmiştir. Ancak araştırma yılında olduğu gibi kuraklık ve yüksek sıcaklık etkisinin hissedildiği yıllarda kültür bitkilerinde olduğu gibi yabancı ot gelişiminde de anormallikler olduğu ve zayıf gelişim nedeniyle yabancı ot etkisinin azaldığı saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | September 30, 2023 |
Publication Date | September 30, 2023 |
Submission Date | April 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 2 |