Research Article
BibTex RIS Cite

GZFT ANALİZİ, İŞLETMENİN STRATEJİSİNİN BELİRLENMESİ VE DENGELİ ÖLÇÜM KARTININ OLUŞTURULMASI: ANTALYA’DAKİ BİR ALKOLLÜ İÇECEK İŞLETMESİNDE UYGULAMA

Year 2019, Volume: 21 Issue: 2, 393 - 426, 03.07.2019
https://doi.org/10.31460/mbdd.472893

Abstract

Strateji, işletmelerin çevredeki değişikliklere
karşı hazırlıklı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle işletmeler çevredeki
değişiklikleri belirleyip değerlendirmeli ve doğru stratejiyi seçmelidir. Bu
amaçla çalışmada bir alkollü içecek işletmesine GZFT analizi uygulanmıştır.
Analize göre, sektörde otomasyonun gelişmesi en büyük fırsat iken; ithal
alkollü içecek tüketiminin artması, reklam yasakları ve sektöre teşvik
verilmemesi en büyük tehditler arasındadır. İşletmenin en güçlü yanlarından
bazıları; az sayıda tedarikçiyle çalışmak, tam otomasyonla üretim ve pazara
yakınlıktır. Ancak işletme; dağıtım ağı, markalarının bilinirliliği ve müşteri
ilişkileri gibi bazı konularda esas rakibine kıyasla zayıftır. Analizin
sonucunda işletmenin maliyet liderliği stratejisi uyguladığı ortaya çıkmıştır.
İşletme bu stratejiyi uygulamaya devam edecektir. 

 

Anahtar Kelimeler:
GZFT analizi, rekabet analizi, strateji, alkollü içecek sektörü, alkollü içecek
sektöründeki problemler.

 

JEL Sınıflandırması: M41, M10, M14, L10, L11, L21, D40.








References

  • Akgemci, T. 2015. Stratejik Yönetim, 4. Baskı, Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ (AAİ). Tarihsiz. www.aai.com.tr (Erişim Tarihi: 18.08.2016).
  • Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ (AAİ). Tarihsiz. Hakkımızda. http://www.aai.com.tr/giris.php#hakkimizda (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Atalık, A. 2009, 19 Ağustos. TEKEL’in Özelleştirilmesinin Ardından. http://www.karasaban.net/tekel’in-ozellestirilmesinin-ardindan/ (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Ayan, M. 2014. “Stratejik Analiz-I: Dış Çevre Analizi (Fırsat ve Tehditler), G. Gümüştekin ve İ. İpçioğlu (Editörler), Stratejik Yönetim içinde (s. 115-146), 1. Baskı, Lisans Yayıncılık, Avcılar, İstanbul.
  • Dinçer, Ö. 2007. Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, 8. Baskı, Alfa Yayınevi, İstanbul.
  • Eren, E. 2013. Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, 9. Baskı, Beta Basım A.Ş., İstanbul.
  • Erol, Y., A. R. İnce ve M. Aras. 2013. “Türk Sanayi Sektöründe Stratejik Yönetim Yaklaşımları Tercihi: ISO 1000 Firmalarında Bir Araştırma”, Business and Economics Research Journal, 4(3), s. 75-92, http://www.berjournal.com/wp-content/plugins/downloads-manager/upload/BERJ%204(3)13%20Article%205%20pp.75-92.pdf (Erişim Tarihi: 19.06.2014).
  • Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER). Tarihsiz. http://gis-der.org/sektorel.html (Erişim Tarihi: 19.08.2016).
  • Hitt, M. A., R. D. Ireland ve R. E. Hoskisson. 2005. Strategic Management Competitiveness and Globalization: Concepts and Cases, 6th Edition, Thompson South-Western, USA.
  • Hunger, J. D. ve T. L. Wheelen. 2014. Essentials of Strategic Management, 5th Edition, Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
  • Milli İçkimiz Rakı Marka Zengini Oldu. 2007, 09 Şubat. http://arsiv.ntv.com.tr/news/399198.asp (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Mirze, S. K. 2014. İşletmelerde Stratejik Planlama El Kitabı, 1. Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • Pearce, J. A. ve R. B. Robinson. 2015. Stratejik Yönetim Geliştirme, Uygulama ve Kontrol, (Çeviri Ed.: Mehmet Barca), 12. Basımdan çeviri, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • Porter, M. E. 1980. Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors, 1st Edition, Free Press, New York.
  • Porter, M. E. 2015. Rekabet Stratejisi: Sektör ve Rakip Analizi Teknikleri, (Çeviren: Gülen Ulubilgen), 3. Baskı, Agora Kitaplığı, İstanbul.
  • Rakıdan Vazgeçtik, Viski İçiyoruz!. 2016, 11 Nisan. http://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/rakidan-vazgectik-viski-iciyoruz-1178330/ (Erişim Tarihi: 18.08.2016).
  • Sarper İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ. Tarihsiz. Hakkımızda. http://www.sarper.com/hakkimizda.html (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Sevilmiş, G. 2014. Alkollü İçkiler ve Tütün Mamulleri Sektörlerine Bakış. http://www.izto.org.tr/portals/0/argebulten/alkolluickilertutunmamulleri_sevilmis.pdf (Erişim Tarihi: 18.08.2016).
  • Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü. 2018. 2017 Yılı Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sektör Raporu, Ankara, s. 1-9, http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document/kuruuzumsektorraporu2017.pdf (Erişim Tarihi: 05.10.2018).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). 2018a. Baharat Bitkileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (Erişim Tarihi:13.10.2018).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). 2018b. Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerin Alan ve Üretim Miktarları (Seçilmiş Ürünlerde). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (Erişim Tarihi: 13.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı. 2018a. Hakkımızda. http://www.tapdk.gov.tr/tr.aspx (Erişim Tarihi: 01.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı. 2018b. Piyasa İstatistikleri: 2004-2017 Yılları (Litre). http://www.tapdk.gov.tr/tr/piyasa-duzenlemeleri/alkollu-ickiler-piyasasi/kamuoyuna-yonelik-bilgiler.aspx (Erişim Tarihi: 01.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı. 2018c. Alkollü İçki Üretim İzin Belgesi Sahibi Firmalar. https://pd.tapdk.gov.tr/webUibList.aspx (Erişim Tarihi: 13.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK). 2016. Alkollü İçki Üretim İzin Belgesi Sahibi Firmalar. http://pd.tapdk.gov.tr/webUibList.aspx (Erişim Tarihi: 19.09.2016).
  • Ülgen, H. ve S. K. Mirze. 2014. İşletmelerde Stratejik Yönetim, 7. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Year 2019, Volume: 21 Issue: 2, 393 - 426, 03.07.2019
https://doi.org/10.31460/mbdd.472893

Abstract

References

  • Akgemci, T. 2015. Stratejik Yönetim, 4. Baskı, Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ (AAİ). Tarihsiz. www.aai.com.tr (Erişim Tarihi: 18.08.2016).
  • Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ (AAİ). Tarihsiz. Hakkımızda. http://www.aai.com.tr/giris.php#hakkimizda (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Atalık, A. 2009, 19 Ağustos. TEKEL’in Özelleştirilmesinin Ardından. http://www.karasaban.net/tekel’in-ozellestirilmesinin-ardindan/ (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Ayan, M. 2014. “Stratejik Analiz-I: Dış Çevre Analizi (Fırsat ve Tehditler), G. Gümüştekin ve İ. İpçioğlu (Editörler), Stratejik Yönetim içinde (s. 115-146), 1. Baskı, Lisans Yayıncılık, Avcılar, İstanbul.
  • Dinçer, Ö. 2007. Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, 8. Baskı, Alfa Yayınevi, İstanbul.
  • Eren, E. 2013. Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, 9. Baskı, Beta Basım A.Ş., İstanbul.
  • Erol, Y., A. R. İnce ve M. Aras. 2013. “Türk Sanayi Sektöründe Stratejik Yönetim Yaklaşımları Tercihi: ISO 1000 Firmalarında Bir Araştırma”, Business and Economics Research Journal, 4(3), s. 75-92, http://www.berjournal.com/wp-content/plugins/downloads-manager/upload/BERJ%204(3)13%20Article%205%20pp.75-92.pdf (Erişim Tarihi: 19.06.2014).
  • Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER). Tarihsiz. http://gis-der.org/sektorel.html (Erişim Tarihi: 19.08.2016).
  • Hitt, M. A., R. D. Ireland ve R. E. Hoskisson. 2005. Strategic Management Competitiveness and Globalization: Concepts and Cases, 6th Edition, Thompson South-Western, USA.
  • Hunger, J. D. ve T. L. Wheelen. 2014. Essentials of Strategic Management, 5th Edition, Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
  • Milli İçkimiz Rakı Marka Zengini Oldu. 2007, 09 Şubat. http://arsiv.ntv.com.tr/news/399198.asp (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Mirze, S. K. 2014. İşletmelerde Stratejik Planlama El Kitabı, 1. Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • Pearce, J. A. ve R. B. Robinson. 2015. Stratejik Yönetim Geliştirme, Uygulama ve Kontrol, (Çeviri Ed.: Mehmet Barca), 12. Basımdan çeviri, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara.
  • Porter, M. E. 1980. Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors, 1st Edition, Free Press, New York.
  • Porter, M. E. 2015. Rekabet Stratejisi: Sektör ve Rakip Analizi Teknikleri, (Çeviren: Gülen Ulubilgen), 3. Baskı, Agora Kitaplığı, İstanbul.
  • Rakıdan Vazgeçtik, Viski İçiyoruz!. 2016, 11 Nisan. http://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/rakidan-vazgectik-viski-iciyoruz-1178330/ (Erişim Tarihi: 18.08.2016).
  • Sarper İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ. Tarihsiz. Hakkımızda. http://www.sarper.com/hakkimizda.html (Erişim Tarihi: 25.08.2016).
  • Sevilmiş, G. 2014. Alkollü İçkiler ve Tütün Mamulleri Sektörlerine Bakış. http://www.izto.org.tr/portals/0/argebulten/alkolluickilertutunmamulleri_sevilmis.pdf (Erişim Tarihi: 18.08.2016).
  • Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü. 2018. 2017 Yılı Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sektör Raporu, Ankara, s. 1-9, http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document/kuruuzumsektorraporu2017.pdf (Erişim Tarihi: 05.10.2018).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). 2018a. Baharat Bitkileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (Erişim Tarihi:13.10.2018).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). 2018b. Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerin Alan ve Üretim Miktarları (Seçilmiş Ürünlerde). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (Erişim Tarihi: 13.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı. 2018a. Hakkımızda. http://www.tapdk.gov.tr/tr.aspx (Erişim Tarihi: 01.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı. 2018b. Piyasa İstatistikleri: 2004-2017 Yılları (Litre). http://www.tapdk.gov.tr/tr/piyasa-duzenlemeleri/alkollu-ickiler-piyasasi/kamuoyuna-yonelik-bilgiler.aspx (Erişim Tarihi: 01.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı. 2018c. Alkollü İçki Üretim İzin Belgesi Sahibi Firmalar. https://pd.tapdk.gov.tr/webUibList.aspx (Erişim Tarihi: 13.10.2018).
  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK). 2016. Alkollü İçki Üretim İzin Belgesi Sahibi Firmalar. http://pd.tapdk.gov.tr/webUibList.aspx (Erişim Tarihi: 19.09.2016).
  • Ülgen, H. ve S. K. Mirze. 2014. İşletmelerde Stratejik Yönetim, 7. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Business Administration
Journal Section MAIN SECTION
Authors

Merih Tetik 0000-0003-1272-1318

Publication Date July 3, 2019
Submission Date October 21, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Tetik, M. (2019). GZFT ANALİZİ, İŞLETMENİN STRATEJİSİNİN BELİRLENMESİ VE DENGELİ ÖLÇÜM KARTININ OLUŞTURULMASI: ANTALYA’DAKİ BİR ALKOLLÜ İÇECEK İŞLETMESİNDE UYGULAMA. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 21(2), 393-426. https://doi.org/10.31460/mbdd.472893

Authorship
MBDD follows the guidelines in COPE Authorship Guideline to ensure fair recognition of contributions to a research paper (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship ). Authorship carries both credit and responsibility, and it is essential that all listed authors have made significant contributions to the research.

For multi-author studies, the Contributions of Authors must be declared after the conclusion and before the bibliography of the paper. The authors' initials and last names should be used to indicate which author contributed to which part of the manuscript. Details can be found by clicking the “Article Submission Checklist” button. The authors can acknowledge contributions that do not merit authorship.


The author(s) should disclose the use of generative Artificial Intelligence (AI) and AI-assisted tools in design and implementation of the research. Such use need to be disclosed within the methodology section of the manuscript. Use of AI does not preclude the manuscript from publication, rather provides a transparent picture of the research.