Bu araştırma, TR71 bölgesinden elde edilen sütlerin
kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kasım 2013
ve Eylül 2014 tarihleri arasında Kırşehir, Aksaray, Nevşehir ve Niğde illerinde
bulunan 22 adet süt toplama tankından süt örnekleri alınmıştır. Süt bileşenleri
üzerine il ve örnek alma mevsiminin etkisi incelenmiştir. Araştırmada ortalama
yağ, protein, yağsız kuru madde (YKM), yoğunluk, refraktif indis, pH ve asitlik
(°SH) değerleri sırasıyla % 3.62±0.010, % 3.22±0.029, % 8.32±0.008,
27.47±0.035 g cm-3, 9.55±0.006, 6.45±0.009 ve9.8±0.071olarak
belirlenmiştir. Yağ (P=0.002), YKM (P=0.011), yoğunluk (P=0.014) ve refraktif
indis (P<0.001) değerleri en yüksek Kırşehir ilinde belirlenmiştir. En
yüksek pH Kırşehir ilinde belirlenirken, en düşük Nevşehir ilinde
belirlenmiştir(P<0.001). SH ise en düşük Kırşehir, en yüksek ise Nevşehir
ilinde tespit edilmiştir (P<0.001). Protein değerleri için iller arasındaki
fark istatistiki olarak önemsizdir. İncelenen özelliklerden yağ, protein ve
refraktif indis değerleri Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme
Sütleri Tebliği’ne uygun olmasına karşın; YKM, yoğunluk, pH ve °SH değerleri
ise ilgili tebliğde belirtilen sınırların dışındadır.
This study was carried out to determine the milk quality characteristics
of milk obtained from TR71 Region. To do that, the raw milk samples were collected
from 22 milk collection bulks in Kırşehir, Aksaray, Nevşehir ve Niğde provinces
between November 2013 and September 2014. The effects of province and season on
milk components were examined. In the study, mean fat, protein, solids-non-fat
(SNF), density, refractive index, pH and acidity (°SH) were found as 3.62±0.010%,
3.22±0.029%, 8.32±0.008%, 27.47±0.035 g cm-3, 9.55±0.006,
6.45±0.009 and 9.98±0.071, respectively. The highest fat (P=0.002), SNF (P=0.011),
density (P=0.014), refractive index (P<0.001) were determined in Kırşehir
province. While the highest pH was determined in Kırşehir, but the lowest in
Nevşehir (P<0.001). °SH value was found the lowest in Kırşehir, and the highest
in Nevşehir province (P<0.001). Differences among provinces for protein values
were statistically insignificant. Fat, protein and refractive index values within
the milk quality characteristics, were consistent with Turkish Food Codex; but
SNF, density, pH and °SH were out of the limits specified in the relevant notification.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 4, 2017 |
Submission Date | April 11, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 30 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.