Bitki
hasadı nedeniyle toprak kaybı sürdürülebilir tarımı tehdit eden toprak
erozyonunun önemli bir bileşenidir. Bitki hasadıyla oluşan toprak kaybı 1.81
ile 4.55 Mg ha-1 hasat-1 değerleri arasında
değişmektedir. İzmir’in Ödemiş ilçesi, Konya ili, Sakarya’nın Geyve ilçesinde
patates, havuç ve kereviz hasadındaki toprakla kaybolan besin maddelerine
eşdeğer gübre üretimindeki sera gazları tahmin edilmiştir. Mineral gübrelerin
üretimi küresel sera gazı emisyonuna katkıda bulunmaktadır. Çalışma alanında
patates, havuç ve kereviz hasadıyla kaybolan toprak miktarı yılda yaklaşık 40x103
Mg’dir. Bu toprak kaybı yılda 32.93 Mg N, 3.21 Mg P2O5,
ve 7.69 Mg K2O kaybına neden olmaktadır. Gübrelerin üretimi esas
alındığında sera gazı olarak atmosfere yılda 270 Mg CO2
salınmaktadır. Bitki hasadı nedeniyle toprak kaybını azaltmak için toprak
yönetimi uygulamalarında besin maddesi kayıpları ve sera gazı emisyonlarına
daha fazla önem verilmelidir.
Soil loss due to root crop
harvesting (SLCH) is an important component of total soil erosion that
threatens sustainable agriculture. Globally, it ranges from 1.81 to 4.55 Mg ha-1
per harvest. I assessed greenhouse gas (GHG) footprint of producing
fertilizer to replace nutrients lost with soil due to potato (Solanum tuberosum L.), carrot (Daucus carota L.), and celery (Apium graveolens L.) harvesting in the
Izmir-Odemis town, Konya province and Sakarya-Geyve town in Turkey. Production
of mineral fertilizers contributes to the global GHG emissions. About 40x103
Mg of soil per year was lost annually through potato, carrot and celery harvest
from the study region, which resulted in 32.93 Mg of N, 3.21 Mg of P2O5,
and 7.69 Mg of K2O losses per year. The fertilizer production to
replace the nutrients lost releases about 270 Mg CO2 per year.
The large nutrient losses and GHG emissions warrant consideration of soil
management practices to reduce SLCH.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Submission Date | October 8, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.