This study was carried out with the aim of shortening the process of composting from the tea wastes obtained from the tea factories and determining the main characteristics of the compost. For this purpose; In the study conducted in Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMÜ) Technology and Agricultural Research Application Center (TETAM), tea wastes from tea factories were mixed with fresh goat manure, dry alfalfa and water. The mixture was filled into temperature and air-controlled automatic reactors and the temperature, humidity and air temperatures of the mixture were monitored regularly during the composting period. C/N ratio analyzes with pH, EC, C%, N% values have been followed by taking samples from the tanks opened during each temperature decrease, and some elements (P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B, Na) analyzes were performed. According to the data obtained; while the pH value of the tea waste used before the compost increased from 5.48 to 6.89, the water soluble salt decreased from 1.885 dS m-1 to 1.690 dS m-1. The C and N values of the tea waste litter were 45.54% and 1.58% and the C/N value was 28.82, while the C and N values of the tea waste compost were 45.55 % and 2.57 % and C/N value was 17.70. Elemental contents were determined as P: 2659, K: 17146, Ca: 7990, Mg: 2766, Fe: 185, Cu: 15, Zn: 38, Mn: 832, B: 30, Na: 669 mg kg-1. According to the data obtained, it is concluded that tea waste compost can be formed in a short time and it can be used in agriculture.
Bu
araştırma, çay fabrikalarından elde edilen çay çöpü atıklarından kompost yapımı
sürecinin kısaltılması ve oluşan kompostun temel özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç için; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
(ÇOMÜ) Teknoloji ve Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi (TETAM)’nde kurgulanan
çalışmada çay fabrikalarından elde edilen çay atıkları taze keçi gübresi, kuru
yonca ve su ile karıştırılmıştır. Karışım, sıcaklık ve hava kontrollü otomatik
reaktörlere doldurularak kompost yapımı süresi boyunca karışımın sıcaklığı,
nemi ve hava sıcaklıkları düzenli şekilde takip edilmiştir. Her sıcaklık
azalması sırasında açılan tanktan örnek alınarak pH, EC, % C, % N değerleri ile
C/N oranı analizleri takip edilmiş, hazır hale gelen komposttan son bir örnek
alınarak bazı element (P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B, Na) analizleri
yapılmıştır. Elde edilen verilere göre; kompost öncesi kullanılan çay atığının
pH değeri 5.48 den 6.89 değerine yükselirken, suda eriyebilir tuz 1.885 dS m-1
değerinden 1.690 dS m-1 değerine düşmüştür. Takip edilen C ve N
değerleri çay atığında %45.54 ve %1.58 olup C/N değeri 28.82 iken, kompostlaşma
süreci sonunda alınan örnekte bu değerlerler %45.55 ve %2.57 olup C/N oranı
17.70 değerine düşmüştür. Element içerikleri ise P: 2659, K: 17146, Ca: 7990,
Mg: 2766, Fe: 185, Cu: 15, Zn: 38, Mn: 832, B: 30, Na: 669 mg kg-1
olarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre çay çöpü kompostunun kısa
sürede oluşturulabileceği ve tarımda kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2019 |
Submission Date | April 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: Special Issue |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.