This study was conducted to demonstrate the differences between the macro-micro plant nutrient content with the determination of protein content and barley varieties have 2 registered barley varieties grown in Turkey with 26 pieces of local barley varieties belonging to the Mediterranean and Aegean. Macro-micro element contents were determined in each leaf and grain samples. The crude protein content of the grain samples was also determined. As a result of the statistical analysis, it was determined that the macro-micro element contents of the leaf and grain samples of the local barley varieties and the protein contents of the grain samples contained statistically significant differences. It was determined that the total N content of the leaf samples of local barley varieties varied between 2.02-3.78%, the P contents of 0.19-0.35%, the K contents of 0.81-2.40%, the Ca content of 0.9-1.7%, the Mg contents of 0.17-0.36%. It was determined that the Fe content of the leaf samples of the local barley varieties ranged from 70.5-192.9 ppm, the Mn contents ranged from 35.5-169.5 ppm, the Cu contents ranged from 4.3-26.9 ppm and the zinc contents ranged from 6.0-21.8 ppm. As a result of grain analysis, it has been identified that the total N content of the varieties ranged from 1.65-2.54%, protein content was 9.6-14.8%, the P content was 3476-5993 ppm, the P content was 1156-6319 ppm, the Ca content was 725-1616 ppm and Mg contents was 1368-2261 ppm. In terms of micro element contents, the Fe content of the varieties ranged from 22.7-75.1 ppm, Mn content ranged from 12.0-22.1 ppm, Zn contents ranged from 16.9-43.3 ppm and Cu contents ranged from 2.2-4.4 ppm.
Bu çalışma; Akdeniz ve Ege Bölgelerine ait 26 adet
yerel arpa çeşidi ile Türkiye’de yetiştirilen 2 adet tescilli arpa çeşidinin
makro-mikro bitki besin elementi içerikleri ile protein oranlarının
belirlenmesi ve arpa çeşitleri arasındaki farklılıkları ortaya koymak amacıyla
yapılmıştır. Her bir çeşitten alınan yaprak ve dane örneklerinde makro - mikro
element içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca dane örneklerinin ham protein içeriği
de belirlenmiştir. Yapılan istatistiki analizler sonucunda yerel arpa
çeşitlerinin yaprak ve dane örneklerinin makro - mikro element içerikleri ile
dane örneklerinin protein içeriklerinin istatistiki anlamda önemli farklılıklar
içerdiği belirlenmiştir. Yerel arpa çeşitlerinin yaprak örneklerinin toplam
azot (N) içeriklerinin %2.02-3.78, fosfor (P) içeriklerinin %0.19-0.35,
potasyum (K) içeriklerinin %0.81-2.40, kalsiyum (Ca) içeriklerinin %0.9-1.7,
magnezyum (Mg) içeriklerinin %0.17-0.36 arasında değişim gösterdiği
belirlenmiştir. Yerel arpa çeşitlerinin yaprak örneklerinin demir (Fe)
içeriklerinin 70.5-192.9 ppm, mangan (Mn) içeriklerinin 35.5-169.5 ppm, bakır
(Cu) içeriklerinin 4.3-26.9 ppm ve çinko (Zn) içeriklerinin 6.0-21.8 ppm
arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan dane analizleri sonucunda
çeşitlerin toplam N içerikleri %1.65-2.54, protein içerikleri %9.6-14.8, P
içerikleri 3476-5993 ppm, K içerikleri 1156-6319 ppm, Ca içerikleri 725-1616
ppm ve Mg içerikleri bakımından ise 1368-2261 ppm arasında değişim gösterdiği
belirlenmiştir. Mikro element içerikleri bakımından ise çeşitlerin Fe
içerikleri 22.7-75.1 ppm, Mn içerikleri 12.0-22.1 ppm, Zn içerikleri 16.9-43.3
ppm ve Cu içerikleri bakımından ise 2.2-4.4 ppm arasında değişim gösterdiği
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2019 |
Submission Date | April 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: Special Issue |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.