Research Article
BibTex RIS Cite

Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi

Year 2019, Volume: 32 Issue: Special Issue, 97 - 101, 24.05.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.560355

Abstract

Bu çalışma farklı dozdaki çiftlik gübresi
uygulamaların kerevizin farklı organlarının (kök ve yaprak) bitki besin
elementi üzerine olan etkilerini belirtmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda,
olgunlaştırılan çiftlik gübresi farklı dozlarda (0, 2, 4 ve 6 t da
-1)
uygulanarak kereviz bitkisi yetiştirilmiştir. Tesadüf parselleri deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen denemede parsel büyüklükleri 6.25 m
2
(2.5x2.5 m) olacak şekilde planlanmış ve 2 yıl boyunca yürütülmüştür. Araştırma
sonucuna göre, yaprakların makro element konsantrasyonları (%) incelendiğinde;
ilk ve ikinci yıl için sırasıyla N değişimi 1.37-1.93 ile 0.96-1.40; P
0.94-1.56 ile 0.87-1.32; K 7.40-8.98 ile 8.03-8.80, Ca 0.40-0.44 ile 0.66-0.87
ve Mg ise 0.42-0.48 ile 0.37-0.42 aralığında saptanmıştır. Mikro element
konsantrasyonlarındaki (mg kg
-1) değişimin ise yine ilk ve ikinci
yıllarda sırasıyla Fe için 60.45-71.20 ile 60.10-80.57, Zn için 42.10-54.57 ile
41.48-46.46; Cu için 14.80-15.74 ile 15.40-18.25 ve Mn için ise 24.22-28.11 ile
22.84-30.23 arasında gerçekleştiği görülmüştür. Kökün (yumru) makro bitki besin
element içeriği (%) ilk ve ikinci yıllarda sırasıyla N için 1.78-2.17 ile
1.45-2.08, P için 0.50-0.70 ile 0.47-0.70, K için 7.91-8.44 ile 5.36-7.78, Ca
için 2.64-3.87 ile 3.53-5.37, ve Mg için 0.48-0.58 ile 0.51-0.73 arasında
belirlenmiştir. Mikro bitki besin elementi konsantrasyonlarının (mg kg
-1)
ise yine sırasıyla ilk ve ikinci yıllarda Fe açısından 121.54-143.60 ile
140.08-154.64, Cu açısından 8.79-10.03 ile 9.65-11.10, Zn açısından 45.52-65.58
ile 71.45-74.30 ve Mn açısından 76.28 82.64 ile 67.37-74.80 aralığında değişim
gösterdiği izlenmiştir.

Supporting Institution

E.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu

Project Number

2012-ZRF-057

Thanks

Bu çalışma E.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu tarafından Proje no: 2012-ZRF-057 olarak desteklenmiştir. Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

References

  • Aydeniz A, Brohi AR (1991) Gübreler ve Gübreleme. Cumhuriyet Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 10, Ders Kitabı: 3, Tokat.
  • Bender D, Erdal İ, Dengiz O, Gürbüz M (1998) Farklı Organik Materyallerin Killi Bir Toprağın Bazı Fiziksel Özelliklerine Etkisi. International Symposium on Arid Region Soil, Menemen /İzmir, s. 387-394.
  • Bosiacki M, Tyksiñski W (2009) Copper, zinc, iron and manganese content in edible parts of some fresh vegetables sold on markets in Poznań. Journal of Elementology 14(1): 13-22.
  • Brady N, Weil RR (1999) The Nature and Properties of Soil, Part: Pratical Nutrient Management, Prentice Holl, 12th ed. pp. 628.
  • Bremner JM (1965) ‘Total Nitrogen’, in C. A. Black (Ed.) Methods of Soil Analysis Part 2, American Society of Agronomy Inc., Madison, Wisconsin, USA. pp. 1149-1178.
  • Czuba R, Murzyñskı J (1993) Wielkoœæ i jakoœæ plonu siana oraz zmiany zasobnoœci gleby w warunkach stosowania du¿ych dawek NPK w okresie 20 lat. Rocz. Nauk Rol. A, 110(1-2): 52-68.
  • Dalquist RL. Knoll JW (1978) Inductively coupled plasma-atomic emission spectroscopy: analysis of biological materials and soil for major, trace and ultratrace elements. Applied Spectroscopy 32: 1-31.
  • Demirtaş I, Arı N, Arpacıoğlu A, Kaya H, Özkan C (2005) Değişik organik kökenli gübrelerin kimyasal özellikleri. Derim 22(2): 47-52.
  • Eşiyok D (2012) Kışlık ve Yazlık Sebze Yetiştiriciliği. Meta Basım Hizmetleri. Bornova-İzmir. s. 404.
  • Hryñczuk B, Weber R, Gedlıga K (1996) Relacje w nagromadzeniu cynku pobieranego z gleby i poprzez liœcie w plonach niektórych roœlin uprawnych. Zesz. Probl Post. Nauk Rol., 434: 19-24.
  • Jones JB, Jr. Wolf B, Mills HA (1991) Plant analysis handbook, Micro-Macro Publishing, Inc. Georgia 30607, USA.
  • Kacar B, İnal A (2008) Bitki analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, pp. 892.
  • Karakurt E, Ekiz H (2000) Bazı buğdaygil yem bitkilerinde azotlu gübre dozlarının önemli tarımsal karakterler üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9(1–2): 1-11.
  • Lampkin N (2002) Organic farming. Old Pond Publishing, 104 Valley Road Ipswich, IPI 4PA, U.K.
  • Li X, Zhang R, Pang Y (2008) Characteristics of Dairy Manure Composition with Rice Straw, Bioresource Technology 99: 359-367.
  • Lott WL, Nery JP, Gall JR, Medcoff JC (1956) Leaf analysis technique in coffe research, I. B. E. C. Research Institute Publishing 9: 21-24.
  • Munter RC, Grande RA (1981) plant tissue and soil exract analysis by ıcp atomic emission spectrometry. In: Developments in Atomic Plasma Spectrochemical Analysis. Ed. R. M. Barnes, Heyden and Song London, England, pp. 653-672.
  • Öztürk M, Bildik B (2005) Hayvan çiftliklerinde kompost üretimi. Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara.
  • Sarıkamış G (2016) Sofralarımızın Sağlık Kaynağı Kış Sebzeleri. TÜRKTOB 20: 51-57.
  • Sıenkıewıcz-Cholewa U, Wróbel S (2004) Rola miedzi w ksztatowaniu wielkoœci i jakoœci plonów roœlin uprawnych. Post. Nauk Rol. 5: 39-55.
  • Taban S, Turan MA (2012) Tarımda Gübre Çevre İlişkileri. Tarım Türk 34: 10-14.
  • Tyksıñskı W, Breœ W, Golcz A, Komosa A, Kozık E, Roszyk J (1993) Zawartoœæ Pb, Cd i innych metali ciêkich w warzywach uprawianych na obszarze Poznania. Biul. Warz. 40: 25-31.
  • Yağmur B, Bozokalfa MK, Eşiyok D (2005) Fosfor ve potasyum uygulamalarının sap kerevizinde (Apium graveolens l. var. dulce) verim, mineral madde, nitrat ve nitrit miktarı üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2): 120-130.
  • Zengin M (2007) Organik Tarım. Hasad Yayıncılık.

The effect of farmyard manure application on plant nutrient content of celery (Apium graveolens L. var. rapaceum)

Year 2019, Volume: 32 Issue: Special Issue, 97 - 101, 24.05.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.560355

Abstract

In this research, it is aimed to investigate the effect of increasing doses of farmyard manure application on plant nutrient concentration of celery roots (celeriac) and leaves. For this purpose, celery was growth with 3 doses (2-4 and 6 ton da-1) in addition to control in a field experiment. Experiment was conducted as randomized parcel experimental design with 3 replications in 6.25 m2 (2.5x2.5 m) parcels during 2 years. As a result of this study; leaf N concentration (%) was determined between 1.37-1.93 and 0.96-1.40; P was determined between 0.94-1.56 and 0.87-1.32; K was determined between 7.40-8.98 and 8.03-8.80; Ca was determined between 0.40-0.44 and 0.66-0.87; Mg was determined between 0.42-0.48 and 0.37-0.42 in 1st and 2nd years respectively. As for micro elements in 1st and 2nd years respectively, Fe concentration (mg kg-1) was determined between 60.45-71.20 and 60.10-80.57; Zn was determined between 42.10-54.57 and 41.48-46.46, Cu was determined between 14.80-15.74 and 15.40-18.25; Mn was determined between 24.22-28.11 and 22.84-30.23. The root N concentration (%) was determined between 1.78-2.17 and 1.45-2.08; P was determined between 0,50-0,70 and 0.47-0.70; K was determined between 7.91-8.44 and 5.36-7.78; Ca was determined between 2.64-3.87 and 3.53-5.37; Mg was determined between 0.48-0.58 and 0.51-0.73 in 1st and 2nd years respectively. In addition micro element concentration (mg kg-1) determinations for 1st and 2nd years respectively can be summarized in Fe between 121.54-143.60 and 140.08-154.64; in Cu between 8.79-10.03 and 9.65-11.10, in Zn between 45.52-65.58 and 71.45-74.30, in Mn between 76.28-82.64 and 67.37-74.80.

Project Number

2012-ZRF-057

References

  • Aydeniz A, Brohi AR (1991) Gübreler ve Gübreleme. Cumhuriyet Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 10, Ders Kitabı: 3, Tokat.
  • Bender D, Erdal İ, Dengiz O, Gürbüz M (1998) Farklı Organik Materyallerin Killi Bir Toprağın Bazı Fiziksel Özelliklerine Etkisi. International Symposium on Arid Region Soil, Menemen /İzmir, s. 387-394.
  • Bosiacki M, Tyksiñski W (2009) Copper, zinc, iron and manganese content in edible parts of some fresh vegetables sold on markets in Poznań. Journal of Elementology 14(1): 13-22.
  • Brady N, Weil RR (1999) The Nature and Properties of Soil, Part: Pratical Nutrient Management, Prentice Holl, 12th ed. pp. 628.
  • Bremner JM (1965) ‘Total Nitrogen’, in C. A. Black (Ed.) Methods of Soil Analysis Part 2, American Society of Agronomy Inc., Madison, Wisconsin, USA. pp. 1149-1178.
  • Czuba R, Murzyñskı J (1993) Wielkoœæ i jakoœæ plonu siana oraz zmiany zasobnoœci gleby w warunkach stosowania du¿ych dawek NPK w okresie 20 lat. Rocz. Nauk Rol. A, 110(1-2): 52-68.
  • Dalquist RL. Knoll JW (1978) Inductively coupled plasma-atomic emission spectroscopy: analysis of biological materials and soil for major, trace and ultratrace elements. Applied Spectroscopy 32: 1-31.
  • Demirtaş I, Arı N, Arpacıoğlu A, Kaya H, Özkan C (2005) Değişik organik kökenli gübrelerin kimyasal özellikleri. Derim 22(2): 47-52.
  • Eşiyok D (2012) Kışlık ve Yazlık Sebze Yetiştiriciliği. Meta Basım Hizmetleri. Bornova-İzmir. s. 404.
  • Hryñczuk B, Weber R, Gedlıga K (1996) Relacje w nagromadzeniu cynku pobieranego z gleby i poprzez liœcie w plonach niektórych roœlin uprawnych. Zesz. Probl Post. Nauk Rol., 434: 19-24.
  • Jones JB, Jr. Wolf B, Mills HA (1991) Plant analysis handbook, Micro-Macro Publishing, Inc. Georgia 30607, USA.
  • Kacar B, İnal A (2008) Bitki analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, pp. 892.
  • Karakurt E, Ekiz H (2000) Bazı buğdaygil yem bitkilerinde azotlu gübre dozlarının önemli tarımsal karakterler üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9(1–2): 1-11.
  • Lampkin N (2002) Organic farming. Old Pond Publishing, 104 Valley Road Ipswich, IPI 4PA, U.K.
  • Li X, Zhang R, Pang Y (2008) Characteristics of Dairy Manure Composition with Rice Straw, Bioresource Technology 99: 359-367.
  • Lott WL, Nery JP, Gall JR, Medcoff JC (1956) Leaf analysis technique in coffe research, I. B. E. C. Research Institute Publishing 9: 21-24.
  • Munter RC, Grande RA (1981) plant tissue and soil exract analysis by ıcp atomic emission spectrometry. In: Developments in Atomic Plasma Spectrochemical Analysis. Ed. R. M. Barnes, Heyden and Song London, England, pp. 653-672.
  • Öztürk M, Bildik B (2005) Hayvan çiftliklerinde kompost üretimi. Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara.
  • Sarıkamış G (2016) Sofralarımızın Sağlık Kaynağı Kış Sebzeleri. TÜRKTOB 20: 51-57.
  • Sıenkıewıcz-Cholewa U, Wróbel S (2004) Rola miedzi w ksztatowaniu wielkoœci i jakoœci plonów roœlin uprawnych. Post. Nauk Rol. 5: 39-55.
  • Taban S, Turan MA (2012) Tarımda Gübre Çevre İlişkileri. Tarım Türk 34: 10-14.
  • Tyksıñskı W, Breœ W, Golcz A, Komosa A, Kozık E, Roszyk J (1993) Zawartoœæ Pb, Cd i innych metali ciêkich w warzywach uprawianych na obszarze Poznania. Biul. Warz. 40: 25-31.
  • Yağmur B, Bozokalfa MK, Eşiyok D (2005) Fosfor ve potasyum uygulamalarının sap kerevizinde (Apium graveolens l. var. dulce) verim, mineral madde, nitrat ve nitrit miktarı üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2): 120-130.
  • Zengin M (2007) Organik Tarım. Hasad Yayıncılık.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Mahmut Tepecik 0000-0001-6609-4538

N. Tuba Barlas

M. Kadri Bozokalfa

Tansel Kaygısız Aşçıoğul This is me

H. Hüsnü Kayıkçıoğlu

Dursun Eşiyok

Can Uzmay

Tarık Ayyılmaz

Project Number 2012-ZRF-057
Publication Date May 24, 2019
Submission Date May 3, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 32 Issue: Special Issue

Cite

APA Tepecik, M., Barlas, N. T., Bozokalfa, M. K., Kaygısız Aşçıoğul, T., et al. (2019). Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi. Mediterranean Agricultural Sciences, 32, 97-101. https://doi.org/10.29136/mediterranean.560355
AMA Tepecik M, Barlas NT, Bozokalfa MK, Kaygısız Aşçıoğul T, Kayıkçıoğlu HH, Eşiyok D, Uzmay C, Ayyılmaz T. Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi. Mediterranean Agricultural Sciences. May 2019;32:97-101. doi:10.29136/mediterranean.560355
Chicago Tepecik, Mahmut, N. Tuba Barlas, M. Kadri Bozokalfa, Tansel Kaygısız Aşçıoğul, H. Hüsnü Kayıkçıoğlu, Dursun Eşiyok, Can Uzmay, and Tarık Ayyılmaz. “Çiftlik gübresinin Kerevizin (Apium Graveolens L. Var. Rapaceum) Bitki Besin Elementleri üzerine Etkisi”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, May (May 2019): 97-101. https://doi.org/10.29136/mediterranean.560355.
EndNote Tepecik M, Barlas NT, Bozokalfa MK, Kaygısız Aşçıoğul T, Kayıkçıoğlu HH, Eşiyok D, Uzmay C, Ayyılmaz T (May 1, 2019) Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi. Mediterranean Agricultural Sciences 32 97–101.
IEEE M. Tepecik, N. T. Barlas, M. K. Bozokalfa, T. Kaygısız Aşçıoğul, H. H. Kayıkçıoğlu, D. Eşiyok, C. Uzmay, and T. Ayyılmaz, “Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, pp. 97–101, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.560355.
ISNAD Tepecik, Mahmut et al. “Çiftlik gübresinin Kerevizin (Apium Graveolens L. Var. Rapaceum) Bitki Besin Elementleri üzerine Etkisi”. Mediterranean Agricultural Sciences 32 (May 2019), 97-101. https://doi.org/10.29136/mediterranean.560355.
JAMA Tepecik M, Barlas NT, Bozokalfa MK, Kaygısız Aşçıoğul T, Kayıkçıoğlu HH, Eşiyok D, Uzmay C, Ayyılmaz T. Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:97–101.
MLA Tepecik, Mahmut et al. “Çiftlik gübresinin Kerevizin (Apium Graveolens L. Var. Rapaceum) Bitki Besin Elementleri üzerine Etkisi”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, 2019, pp. 97-101, doi:10.29136/mediterranean.560355.
Vancouver Tepecik M, Barlas NT, Bozokalfa MK, Kaygısız Aşçıoğul T, Kayıkçıoğlu HH, Eşiyok D, Uzmay C, Ayyılmaz T. Çiftlik gübresinin kerevizin (Apium graveolens L. var. rapaceum) bitki besin elementleri üzerine etkisi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:97-101.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.