Research Article
BibTex RIS Cite

Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri

Year 2020, Volume: 33 Issue: 2, 149 - 157, 01.08.2020
https://doi.org/10.29136/mediterranean.496268

Abstract

Bu araştırma 2015 yılında Edirne ili Uzunköprü ilçesi 41° 15' 59.22" K enlem ve 26° 40' 43.17" D boylamı arasında yer alan Teksöz Tarım’a ait arazide, içerisinde; torf + perlit + yavaş salınımlı gübre karışımı bulunan 10 L’lik saksılara dikilen 1 yaşındaki Alphonse Lavelleé/1103P ve Razakı/1103P fidanlarında yürütülmüştür. Omcalara iki farklı (Symbion Vesikülar Arbuskülar Mikoriza, Shubhodaya Vesikülar Arbuskülar Mikoriza) mikoriza kokteyli; 4 farklı şekilde (Kontrol, Dikim ortamı, Kök, Kök + Dikim ortamı) uygulanmıştır. Araştırmanın amacı; farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan randımanı, kalitesi ve fidan gelişimi üzerine olan etkilerini belirlemektir. Ayrıca, mikorizaların fidanların besin alımına etkileri de araştırılmıştır. Denemede; fidan tutma oranı, sürgün, yaprak ve kök özellikleri belirlenmiş; yaprak, sürgün ve kökte bulunan mineral madde analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak her iki aşı kombinasyonunda ve her iki farklı mikorizal preparatta genç omcalara en yarayışlı uygulamanın harca yapılan uygulama olduğu ortaya konmuştur.

References

  • Anzanello R, Souza PVD de, Casamali B (2011) Use of arbuscular mycorrhizal AMF fungi in micropropagated grape rootstocks. Bragantia-Revista de Ciências Agronômicas 70(2): 409-415.
  • Aslanpour M, Baneh HD, Tehranifar A, Shoor M (2019a) Investigation of the shoot length, number of leaves, leaf are fresh and dry weight of branch, root, and leaf of the white seedless grape. International Transaction Journal of Engineering, Management, Applied Sciences and Technologies 10(3): 435-444.
  • Aslanpour M, Baneh HD, Tehranifar A, Shoor M (2019b) Evaluating the absorption rate of macro and microelements in the leaf of grape Sefid bidaneh cv. under drought conditions. International Transaction Journal of Engineering, Management, Applied Sciences and Technologies 10(4): 515-525.
  • Aslantaş R, Çakmakçı R, Şahin F (2007) Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apples trees growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulture 4: 371-377.
  • Bağçevli A (2010) Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde köklenme ve bitki gelişimi üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 54.
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D (2006) Hidroponik kültür ve fidanlık koşullarında yetiştirilen aşılı asma fidanlarının karbonhidrat ve azot içerikleri ile bağdaki tutma performansları üzerine araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21(1): 15-26.
  • Bavaresco L, Gatti M, Zamboni M, Fogher C (2010) Role of artificial mycorrhization on iron uptake in calcareous soil, on stilbene root synthesis and in other physiological processes in grapevine. Proceedings of 33rd World Congress of Vine and Wine, OIV, Tbilisi, s. 101-107.
  • Bayram A (2000) Bazı mikoriza türlerinin Amerikan asma fidanlarının kök ve sürgün gelişimi üzerine etkileri. Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, s. 52.
  • Cabral L, Soares CRFS, Giachini AJ, Siqueira JA (2015) Arbuscular mycorrhizal fungi in phytoremediation of contaminated areas by trace elements: mechanisms and major benefits of their applications. World Journal of Microbiology and Biotechnology 31: 1655-1664. doi:10.1007/s11274-015-1918-y.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G (1998) Genel Bağcılık. Sun Fidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. s. 253.
  • Eftekhari M, Alizadeh M, Mashayekhi K, Asghari H, Kamkar B (2010) Integration of Arbuscular Mycorrhizal Fungi to grapevine (Vitis vinifera L.) in nursery stage. Journal of Advanced Laboratory Research in Biology 1(2): 102-111.
  • Eroğlu D (2014) Bazı üzüm çeşitlerinin aşılı tüplü fidan üretimlerinde farklı biyolojik preparat uygulamalarının etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Aydın, s. 81.
  • Eroğlu D, Çelik M (2015) Bazı üzüm çeşitlerinin aşılı asma fidanı üretiminde mikoriza uygulamalarının etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi A. 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): 48-55.
  • Holland T, Bowen P, Kokkoris V, Richards A, Rosa D, Hart M (2019) The effect of root pruning on the arbuscular mycorrhizal symbiosis in grapevine rootstocks. Chemical and Biological Technologies in Agriculture 6: 21. doi: https://doi.org/10.1186/s40538-019-0159-y.
  • Jones BJ, Wolf B, Mills HA (1991) Plant Analysis Handbook. Micro-Macro Publishing Inc., 183 Paradise Blvd, Suite 108, Athens, Georgia 30607 USA. ISBN: 1-878148-001.
  • Kara Z (2010) Mikorizanın sürdürülebilir tarımdaki önemi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Konya. http://www.dazb.org.tr/ayin_konusu.php?id=5. Erişim 25 Mayıs 2014.
  • Kara Z, Özer A, Sabır A (2011a) Bazı asma yoz ve çeliklerinin vejetatif gelişmesine mikorizal preparasyon uygulamalarının etkileri. Türkiye 6. Bahçe Bitkileri Kongresi. Şanlıurfa, Bildiriler Kitabı, Bağcılık Bildirileri, s. 33-40.
  • Kara Z, Söylemezoğlu G, Çakır A, Sabır A, Shifdar M (2011b) Aşı asma fidanı üretiminde mikorizal preparasyon (MP, Biovam) uygulamalarının etkileri. Türkiye 6. Bahçe Bitkileri Kongresi. Şanlıurfa, Bildiriler Kitabı, Bağcılık Bildirileri, s. 41-46.
  • Kara Z, Bağçevli A (2012) Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde bitki gelişimi üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26(3): 20-28.
  • Karagiannidis N, Nikolaou N, Mattheou A (1995) Influence of three arbuscular mycorrhiza species on the growth and nutrient uptake of three grapevine rootstocks and one table grape cultivar. Vitis 34(2): 85-89.
  • Kavak O (2006) Aşılı köklü tüplü asma fidanı üretiminde fidan kalite özelliklerine mycorrhiza ve humik asit uygulamalarının etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 52.
  • Kılıç D (2014) Kokteyl mikoriza uygulamalarının aşılı asma fidanı üretiminde fidan randıman ve kalitesi üzerine etkileri. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD, Doktora Tezi, Tokat, s. 161.
  • Korkutal İ, Bahar E, Akçay G, Günal DS (2009) Farklı sürelerle ultraviyole (UV-C) uygulamalarının kaynaştırma odası koşullarında aşılı asma çelikleri üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22(1): 9-14.
  • Korkutal I, Bahar E, Gunes N (2017a) Different doses effects of Trichoderma harzianum and Bacillus subtilis on cv. Syrah I. Young plants performance during growing period in organic viticulture. 2nd International Balkan Agriculture Congress, pp. 650-657.
  • Korkutal I, Bahar E, Gunes N (2017b) Different doses effects of Trichoderma harzianum and Bacillus subtilis on cv. Syrah II. Young plants properties in organic viticulture. 2nd International Balkan Agriculture Congress, pp. 658-667.
  • Korkutal İ, Bahar E, Mahmood MNA (2018) 110R anacına aşılı Merlot üzüm çesidi genç omcalarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme dönemindeki etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15(1): 73-82.
  • Luciani E, Frioni T, Tombesi S, Farinelli D, Gardi T, Ricci A, Sabbatini P, Palliotti A (2019) Effects of a new arbuscular mycorrhizal fungus (Glomus iranicum) on grapevine development. BIO Web Conference 13, Vineyard Management and Adaptation to Climate Change Section: 04018 (5p.), https://doi.org/10.1051/bioconf/ 20191304018.
  • Mattheou A, Karagiannidis N, Nikolaou N (1994) Seasonal changes of leaf nutrient leves of grapevine over two dry years, Agricultura Mediterranea 124(2-3): 187-196.
  • Nikolaou N, Karagiannidis N, Koundouras S, Fysarakis I (2002) Effects of different P sources in soil on increasing growth and mineral uptake of mycorrhizal Vitis vinifera L. (cv. Victoria) vines. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin 36(4): 195-204.
  • Nogales A, Luque J, Estaún V, Camprubí A, Garcia-Figueres F, Calvet C (2009) Differential growth of mycorrhizal field-inoculated grapevine rootstocks in two replant soils. ASEV 60(4): 484-489.
  • Özdemir G, Akpinar C, Sabir A, Bilir H, Tangolar S, Ortas I (2010) Effect of inoculation with mycorrhizal fungi on growth and nutrient uptake of grapevine genotypes (Vitis spp.). European Journal of Horticultural Science 75: 103-110.
  • Özer A (2011) Tohum ve çelikten elde edilen genç asmalarda mikorizal preparasyon uygulamalarının etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 79.
  • Schreiner RP, Linderman RG (2005) Mycorrhizal colonization in dryland vineyards of the Willamette Valley-Oregon. Small Fruits Review 4(3): 41-55.
  • Schreiner RP (2020) Depth structures the community of arbuscular mycorrhizal fungi amplified from grapevine (Vitis vinifera L.) roots. Mycorrhiza 30: 149-160.
  • Schubert A, Cravero MC (1985) Occurrence and infectivity of vesicular arbuscular mycorrhizal fungi in Nort-Western Italy vineyards. Vitis 24: 129-138.
  • Trouvelot S, Bonneau L, Redecker D, van Tuinen D, Adrian M, Wipf D (2015) Arbuscular mycorrhiza symbiosis in viticulture: a review. Agronomy for Sustainable Development 35: 1449-1467.
  • Velásquez A, Vega-Celedón P, Fiaschi G, Agnolucci M, Avio L, Giovannetti M, D’Onofrio C, Seeger M (2020) Responses of Vitis vinifera cv. Cabernet Sauvignon roots to the arbuscular mycorrhizal fungus Funneliformis mosseae and the plant growth-promoting rhizobacterium Ensifer meliloti include changes in volatile organic compounds. Mycorrhiza 30: 161-170.

Applying mycorrhizas by different methods on grafted rooted vines (Vitis vinifera L.) sapling performance and growth characteristics

Year 2020, Volume: 33 Issue: 2, 149 - 157, 01.08.2020
https://doi.org/10.29136/mediterranean.496268

Abstract

Research was conducted in Teksoz Tarim, between 41° 15' 59.22" K latitude and 26° 40' 43.17" D longitude in the province of Uzunkopru in Edirne province in 2015. One year old young grapevines were planted in 10 L pots filled with peat + perlite + slow release fertilizer mixture was carried out in Alphonse Lavelleé/1103P and Razakı/1103P saplings. Two different mycorrhiza cocktails (Symbion Vesicular Arbuscular Mycorrhiza, Shubhodaya Vesicular Arbuscular Mycorrhiza) were applied to the young grapevines four different methods (Control, Planting mixture, Root, Root + Planting mixture). The purpose of this research; to determine the effects of mycorrhiza applied with different methods on young grapevines performance, quality and development. In addition, the effects of mycorrhiza on young grapevines nutrient intake were investigated. In the trial; young grapevine performance, shoot, leaf and root characteristics were examined; leaf, shoot, and root mineral compounds were analyzed. As a result, it has been demonstrated that the most beneficial application to young grapevine in both grafting combinations and both different mycorrhizal preparations is the application to the soil mixture.

References

  • Anzanello R, Souza PVD de, Casamali B (2011) Use of arbuscular mycorrhizal AMF fungi in micropropagated grape rootstocks. Bragantia-Revista de Ciências Agronômicas 70(2): 409-415.
  • Aslanpour M, Baneh HD, Tehranifar A, Shoor M (2019a) Investigation of the shoot length, number of leaves, leaf are fresh and dry weight of branch, root, and leaf of the white seedless grape. International Transaction Journal of Engineering, Management, Applied Sciences and Technologies 10(3): 435-444.
  • Aslanpour M, Baneh HD, Tehranifar A, Shoor M (2019b) Evaluating the absorption rate of macro and microelements in the leaf of grape Sefid bidaneh cv. under drought conditions. International Transaction Journal of Engineering, Management, Applied Sciences and Technologies 10(4): 515-525.
  • Aslantaş R, Çakmakçı R, Şahin F (2007) Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apples trees growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulture 4: 371-377.
  • Bağçevli A (2010) Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde köklenme ve bitki gelişimi üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 54.
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D (2006) Hidroponik kültür ve fidanlık koşullarında yetiştirilen aşılı asma fidanlarının karbonhidrat ve azot içerikleri ile bağdaki tutma performansları üzerine araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21(1): 15-26.
  • Bavaresco L, Gatti M, Zamboni M, Fogher C (2010) Role of artificial mycorrhization on iron uptake in calcareous soil, on stilbene root synthesis and in other physiological processes in grapevine. Proceedings of 33rd World Congress of Vine and Wine, OIV, Tbilisi, s. 101-107.
  • Bayram A (2000) Bazı mikoriza türlerinin Amerikan asma fidanlarının kök ve sürgün gelişimi üzerine etkileri. Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, s. 52.
  • Cabral L, Soares CRFS, Giachini AJ, Siqueira JA (2015) Arbuscular mycorrhizal fungi in phytoremediation of contaminated areas by trace elements: mechanisms and major benefits of their applications. World Journal of Microbiology and Biotechnology 31: 1655-1664. doi:10.1007/s11274-015-1918-y.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G (1998) Genel Bağcılık. Sun Fidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. s. 253.
  • Eftekhari M, Alizadeh M, Mashayekhi K, Asghari H, Kamkar B (2010) Integration of Arbuscular Mycorrhizal Fungi to grapevine (Vitis vinifera L.) in nursery stage. Journal of Advanced Laboratory Research in Biology 1(2): 102-111.
  • Eroğlu D (2014) Bazı üzüm çeşitlerinin aşılı tüplü fidan üretimlerinde farklı biyolojik preparat uygulamalarının etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Aydın, s. 81.
  • Eroğlu D, Çelik M (2015) Bazı üzüm çeşitlerinin aşılı asma fidanı üretiminde mikoriza uygulamalarının etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi A. 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): 48-55.
  • Holland T, Bowen P, Kokkoris V, Richards A, Rosa D, Hart M (2019) The effect of root pruning on the arbuscular mycorrhizal symbiosis in grapevine rootstocks. Chemical and Biological Technologies in Agriculture 6: 21. doi: https://doi.org/10.1186/s40538-019-0159-y.
  • Jones BJ, Wolf B, Mills HA (1991) Plant Analysis Handbook. Micro-Macro Publishing Inc., 183 Paradise Blvd, Suite 108, Athens, Georgia 30607 USA. ISBN: 1-878148-001.
  • Kara Z (2010) Mikorizanın sürdürülebilir tarımdaki önemi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Konya. http://www.dazb.org.tr/ayin_konusu.php?id=5. Erişim 25 Mayıs 2014.
  • Kara Z, Özer A, Sabır A (2011a) Bazı asma yoz ve çeliklerinin vejetatif gelişmesine mikorizal preparasyon uygulamalarının etkileri. Türkiye 6. Bahçe Bitkileri Kongresi. Şanlıurfa, Bildiriler Kitabı, Bağcılık Bildirileri, s. 33-40.
  • Kara Z, Söylemezoğlu G, Çakır A, Sabır A, Shifdar M (2011b) Aşı asma fidanı üretiminde mikorizal preparasyon (MP, Biovam) uygulamalarının etkileri. Türkiye 6. Bahçe Bitkileri Kongresi. Şanlıurfa, Bildiriler Kitabı, Bağcılık Bildirileri, s. 41-46.
  • Kara Z, Bağçevli A (2012) Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde bitki gelişimi üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26(3): 20-28.
  • Karagiannidis N, Nikolaou N, Mattheou A (1995) Influence of three arbuscular mycorrhiza species on the growth and nutrient uptake of three grapevine rootstocks and one table grape cultivar. Vitis 34(2): 85-89.
  • Kavak O (2006) Aşılı köklü tüplü asma fidanı üretiminde fidan kalite özelliklerine mycorrhiza ve humik asit uygulamalarının etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 52.
  • Kılıç D (2014) Kokteyl mikoriza uygulamalarının aşılı asma fidanı üretiminde fidan randıman ve kalitesi üzerine etkileri. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD, Doktora Tezi, Tokat, s. 161.
  • Korkutal İ, Bahar E, Akçay G, Günal DS (2009) Farklı sürelerle ultraviyole (UV-C) uygulamalarının kaynaştırma odası koşullarında aşılı asma çelikleri üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22(1): 9-14.
  • Korkutal I, Bahar E, Gunes N (2017a) Different doses effects of Trichoderma harzianum and Bacillus subtilis on cv. Syrah I. Young plants performance during growing period in organic viticulture. 2nd International Balkan Agriculture Congress, pp. 650-657.
  • Korkutal I, Bahar E, Gunes N (2017b) Different doses effects of Trichoderma harzianum and Bacillus subtilis on cv. Syrah II. Young plants properties in organic viticulture. 2nd International Balkan Agriculture Congress, pp. 658-667.
  • Korkutal İ, Bahar E, Mahmood MNA (2018) 110R anacına aşılı Merlot üzüm çesidi genç omcalarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme dönemindeki etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15(1): 73-82.
  • Luciani E, Frioni T, Tombesi S, Farinelli D, Gardi T, Ricci A, Sabbatini P, Palliotti A (2019) Effects of a new arbuscular mycorrhizal fungus (Glomus iranicum) on grapevine development. BIO Web Conference 13, Vineyard Management and Adaptation to Climate Change Section: 04018 (5p.), https://doi.org/10.1051/bioconf/ 20191304018.
  • Mattheou A, Karagiannidis N, Nikolaou N (1994) Seasonal changes of leaf nutrient leves of grapevine over two dry years, Agricultura Mediterranea 124(2-3): 187-196.
  • Nikolaou N, Karagiannidis N, Koundouras S, Fysarakis I (2002) Effects of different P sources in soil on increasing growth and mineral uptake of mycorrhizal Vitis vinifera L. (cv. Victoria) vines. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin 36(4): 195-204.
  • Nogales A, Luque J, Estaún V, Camprubí A, Garcia-Figueres F, Calvet C (2009) Differential growth of mycorrhizal field-inoculated grapevine rootstocks in two replant soils. ASEV 60(4): 484-489.
  • Özdemir G, Akpinar C, Sabir A, Bilir H, Tangolar S, Ortas I (2010) Effect of inoculation with mycorrhizal fungi on growth and nutrient uptake of grapevine genotypes (Vitis spp.). European Journal of Horticultural Science 75: 103-110.
  • Özer A (2011) Tohum ve çelikten elde edilen genç asmalarda mikorizal preparasyon uygulamalarının etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABD Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 79.
  • Schreiner RP, Linderman RG (2005) Mycorrhizal colonization in dryland vineyards of the Willamette Valley-Oregon. Small Fruits Review 4(3): 41-55.
  • Schreiner RP (2020) Depth structures the community of arbuscular mycorrhizal fungi amplified from grapevine (Vitis vinifera L.) roots. Mycorrhiza 30: 149-160.
  • Schubert A, Cravero MC (1985) Occurrence and infectivity of vesicular arbuscular mycorrhizal fungi in Nort-Western Italy vineyards. Vitis 24: 129-138.
  • Trouvelot S, Bonneau L, Redecker D, van Tuinen D, Adrian M, Wipf D (2015) Arbuscular mycorrhiza symbiosis in viticulture: a review. Agronomy for Sustainable Development 35: 1449-1467.
  • Velásquez A, Vega-Celedón P, Fiaschi G, Agnolucci M, Avio L, Giovannetti M, D’Onofrio C, Seeger M (2020) Responses of Vitis vinifera cv. Cabernet Sauvignon roots to the arbuscular mycorrhizal fungus Funneliformis mosseae and the plant growth-promoting rhizobacterium Ensifer meliloti include changes in volatile organic compounds. Mycorrhiza 30: 161-170.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

İlknur Korkutal 0000-0002-8016-9804

Elman Bahar 0000-0002-8842-7695

Tuğba Teksöz Özakın This is me 0000-0001-7236-3802

Publication Date August 1, 2020
Submission Date December 12, 2018
Published in Issue Year 2020 Volume: 33 Issue: 2

Cite

APA Korkutal, İ., Bahar, E., & Teksöz Özakın, T. (2020). Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 33(2), 149-157. https://doi.org/10.29136/mediterranean.496268
AMA Korkutal İ, Bahar E, Teksöz Özakın T. Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. August 2020;33(2):149-157. doi:10.29136/mediterranean.496268
Chicago Korkutal, İlknur, Elman Bahar, and Tuğba Teksöz Özakın. “Aşılı Asma (Vitis Vinifera L.) fidanlarına Farklı yöntemlerle Uygulanan mikorizaların Fidan Tutma Ve gelişme özellikleri üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 33, no. 2 (August 2020): 149-57. https://doi.org/10.29136/mediterranean.496268.
EndNote Korkutal İ, Bahar E, Teksöz Özakın T (August 1, 2020) Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 33 2 149–157.
IEEE İ. Korkutal, E. Bahar, and T. Teksöz Özakın, “Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 33, no. 2, pp. 149–157, 2020, doi: 10.29136/mediterranean.496268.
ISNAD Korkutal, İlknur et al. “Aşılı Asma (Vitis Vinifera L.) fidanlarına Farklı yöntemlerle Uygulanan mikorizaların Fidan Tutma Ve gelişme özellikleri üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 33/2 (August 2020), 149-157. https://doi.org/10.29136/mediterranean.496268.
JAMA Korkutal İ, Bahar E, Teksöz Özakın T. Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2020;33:149–157.
MLA Korkutal, İlknur et al. “Aşılı Asma (Vitis Vinifera L.) fidanlarına Farklı yöntemlerle Uygulanan mikorizaların Fidan Tutma Ve gelişme özellikleri üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 33, no. 2, 2020, pp. 149-57, doi:10.29136/mediterranean.496268.
Vancouver Korkutal İ, Bahar E, Teksöz Özakın T. Aşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2020;33(2):149-57.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.