In this study, Brook trout (Salvelinus fontinalis, Mitchill, 1824) alevins with feeding yolk sac consumption and growth rates were determined. The eggs were hatched at 11,62±0,56 °C water temperature and hatched alevins were placed in an aquarium about 500 individual. The alevins 21th day were divided two groups as A and B and A group was fed three times daily. When 90% hatching of the eggs were accepted 0 (zero) and alevins were sampled in 7th, 14th, 21th, 28th, 35th, 42th, 49th days. The dry yolk sac weight of A and B groups for both were calculated as 23.01±0.76 mg hatching and 0.72±0.27 mg and 0.70±0.29 mg swim-up stage (p<0.05). Regression analysis of A and B groups with length, wet alevin weight, dry alevin weight, total wet
weight (wet alevin weight + wet yolk sac weight), total dry weight (dry larvae weight + dry yolk sac weight) differences were significantly (P<0.05), while dry and wet yolk sac weights differences were insignificant (P>0.05). The highest yolk sac conversion efficiency, weight and length growth rates, yolk sac absorption and condition factor values were calculated in A group (P>0.05).
Bu çalışmada Kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis, Mitchell, 1824) alevinlerinin yemlemeye bağlı
besin kesesi tüketimi ve büyüme oranları belirlenmiştir. Yumurtalar 11.62±0.56 °C su sıcaklığında
kuluçkalanmış ve yumurtadan çıkan yaklaşık 500 adet alevin bir akvaryuma yerleştirilmiştir. Alevinlerin
(21.gün) A ve B olarak 2 gruba ayrılmış ve A grubu günde 3 kez yemlenmiştir. Yumurtaların % 90’ının
yumurtadan çıktığı an 0 kabul edilmiştir ve alevinler 7., 14., 21., 28., 35., 42., 49. günlerde örneklenmiştir. A ve
B gruplarının kuru kese ağırlıkları yumurtadan çıktığı dönemde her ikisi için 23.01±0.76 mg ve serbest yüzme
döneminde 0.72±0.27 mg ve 0.70±0.29 mg hesaplanmıştır (p<0.05). A ve B gruplarının regrasyon analizinde
boy, yaş alevin ağırlığı, kuru alevin ağırlığı, toplam yaş ağırlık (yaş alevin ağırlığı + yaş besin kesesi ağırlığı),
toplam kuru ağırlık (kuru larva ağırlığı + kuru besin kesesi ağırlığı) ile faklılıklar önemli (p<0.05) iken kuru ve
yaş besin kesesi ağırlıkları ile farklılıklar önemsizdir (P>0.05).
Besin kesesi dönüşüm randımanı, boyca ve ağırlıkça büyüme oranları, besin kesesi tüketimi ve kondiston faktörü
değerleri en yüksek A grubunda hesaplanmıştır (p>0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Araştırmalar |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2015 |
Acceptance Date | August 3, 2014 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 1 |