Sıcaklık, suların fiziksel özelliklerinden
birisi olup, yoğunluk gibi, basınç gibi, salinite gibi yatay ve düşey su
hareketleri gibi diğer fiziksel özellikleri de etkilemektedir. Diğer taraftan
gazların ve tuzların suda erimeleri büyük ölçülerde sıcaklığa bağlı olduğu için
su kimyasına da önemli etkileri bulunmaktadır. Özellikle CO2 miktarının azalıp
çoğalması özelliği yönünden sulardaki pH’nın yükselip düşmesi de indirekt
olarak sıcaklığa bağlıdır. Ayrıca sularda ki biyolojik zenginlikler de ışıkla
beraber sıcaklığın kıskacı altındadır. Hele hele balık üretiminde başarı suyun sıcaklığı
ile alakalı olduğu için optimumun etrafında olup olmaması başarıyı belirlemektedir.
Temperature is one of the physical properties of
waters and affects other physical properties such as density, pressure,
salinity, as well as horizontal and vertical water movements. On the other
hand, gases and salts have significant effects on water chemistry, since their
solubility in water is significantly associated with the temperature. In particular, the
increase or decrease in the pH of the water due to the amount of dissolved CO2
levels and that stuation depends indirectly on the temperature. In addition, the
biological abundance of the water are affected warmth along with the light. Success in fish
production is related to the water temperature, so it is determined whether or
not to be around optimun water temperature.
Subjects | Hydrobiology |
---|---|
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2017 |
Acceptance Date | December 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: (1-2) Çift sayı |