Dünya çapında aşırı avcılık baskısı ve
bilinçsiz avcılık yöntemleri nedeniyle avcılık su ürünleri üretimi olumsuz
yönde etkilenmektedir. Doğal balık stokları üzerindeki baskının azaltılması,
ucuz ve bol protein ihtiyacının karşılanmasında su ürünleri yetiştiriciliği
önemini arttırmaktadır. Dünyada avcılık
yoluyla su ürünleri üretimi son yıllarda kayda değer artış göstermezken,
yetiştiricilik yoluyla su ürünleri üretiminde önemli oranda artış olduğu
görülmektedir. Dünya
denizlerinde 2010 yılında avcılık yolu ile elde edilen su ürünleri miktarı 77,8
milyon ton iken (bu rakamlara su bitkileri ve deniz memelileri dahil değildir),
2016 yılında sadece 79,2 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de
denizlerden ve iç sulardan elde edilen balık ve diğer su ürünleri toplam
avcılık miktarları 2000 yılında 503.289 ton iken, 2017 yılında 354.318 tona
gerilemiştir. Dünyada 2010 yılında 59,1 milyon ton olan yetiştiricilik üretim
miktarı 2016 yılında 80 milyon tona ulaşarak, 2010 yılına oranla % 33 oranında
bir artış göstermiştir. Türkiye’de 2000 yılında toplam yetiştiricilik miktarı 79.031
ton olarak gerçekleşirken, bu oran 2017 yılında 276.502 ton olarak
gerçekleşmiştir. Sürdürülebilir bir balıkçılık için avlanabilecek balık
miktarında en üst seviyeye ulaşıldığı tahmin edilirken, su ürünleri
yetiştiriciliğinin dünya çapında giderek önem kazandığı yıldan yıla artan
üretim miktarlarından görülmektedir. Su
ürünleri yetiştiriciliği, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dünyada en
hızlı büyüyen gıda üretim sektörü olarak belirlenmiştir. Bu derleme
çalışmasının amacı, Dünyada ve Türkiye’de su ürünleri üretiminin genel durumu
hakkında bilgi vermektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2019 |
Acceptance Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 2 |
Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
Memba Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
Su bilimleri alanında biyoloji, ekoloji, içsular, balık besleme, balık avcılığı, balıkçılık teknolojisi, balıkçılık ekonomisi ve yönetimi, su ürünleri işleme teknolojileri, su kimyası, mikrobiyoloji, alg biyoteknolojisi, denizel organizmaların korunması, acısu ve tatlı su habitatları ve kirlilik, ekotoksikoloji, tarımsal ve çevresel sürdürülebilirlik, iklim ve bitki büyüme modelleri, iklim değişikliği, doğal afetler, hidrometeorolojik afetler, uzaktan algılama, coğrafi bilgi teknolojileri, kıyısal alanlar, kurak ve yarıkurak topografyalar, mekansal analiz ve modelleme, biyocoğrafya, fiziki coğrafya, beşeri ve ekonomik coğrafya, jeomorfoloji, çevresel sorunlar, hayvansal ve bitkisel biyoteknoloji, hayvansal ve bitkisel üretim alanlarında İngilizce ve Türkçe orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemeleri yılda dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) olarak yayınlanan online, açık erişimli, uluslararası hakemli dergidir.
Memba Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.