Research Article
BibTex RIS Cite

Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması

Year 2019, Volume: 12 Issue: 2, 182 - 194, 30.08.2019
https://doi.org/10.26559/mersinsbd.452608

Abstract

Amaç: Tanı türlerine göre kanser
hastalarının beslenme alışkanlıklarının, besin tüketim sıklığının tanı öncesi
ve sonrası inceleyerek genel olarak ne gibi değişiklikler yapıldığının, kanser
hastalarının besin takviyesi olarak en fazla hangilerini, ne amaçla kullanıldıklarının
ve besin takviyesi kullanımının kimler tarafından şekillendirildiğinin
saptanmasıdır.
Yöntem: Çalışmaya 55
medikal onkoloji, 66 radyasyon onkolojisi hastası olmak üzere toplam 116 hasta
katılmıştır. Bireylere genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, hastalık öncesi
ve sonrası besin tüketim sıklıklarını sorgulayan anket yüz yüze görüşme yöntemi
ile uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 15.0 programı
kullanılmıştır. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.
Bulgular: Hastaların %28.4’ ünün besin
takviyesi kullandığı, bireylerin daha çok doktor tavsiyesi ile tedaviye destek
amaçlı besin takviyesi kullandıkları (sırası ile %75.8, %75.0) saptanmıştır.
Besin takviyesi kullanımı yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve tanı türü ile
ilişkili olmayıp, besin takviyesi olarak en fazla omega 3 kullanılmaktadır.
Besin takviyesi kullanan hastaların pişirme yöntemi olarak kızartma kullanma
oranı, kullanmayan bireylere göre anlamlı düşük bulunmuştur (p<0.05).
Bireylerin diyetisyene başvurma oranı %2.6’ dır. Tüm bireylerin tanı öncesi ve
sonrası besin tüketim sıklıklarına incelendiğinde anlamlı bir farklılık
saptanmamıştır (p<0.05).
Sonuç:
Besin takviyesi kullanımı genel olarak doktorlar tarafından
yönlendirilmektedir. Tanı sonrası sağlıklı seçimlere yönelimin sanıldığı kadar
olmadığı gözlemlenmiştir. Literatürde gösterilmiş faydalarına rağmen hastaların
beslenme danışmanlığı alma ve hastalığın tedavisinde beslenmenin etkisine olan
inançları düşük bulunmuş, onkoloji diyetisyenliği branşlaşması ile hastaların
bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların arttırılmasının yararlı
olacağı düşünülmüştür. 

References

  • Kaynaklar 1. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F, Fearon K, Hütterer E, Isenring E, Kaasa S, Krznaric Z, Laird B, Larsson M, Laviano A, Mühlebach S, Muscaritoli M, Oldervoll L, Ravasco P, Solheim T, Strasser F, Schueren M, Preiser JC. Espen guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition 2017; 36: 11-48.
  • 2. Anand P, Kunnumakara BA, Sundaram C, Harikumar KB, Tharakan ST, Lai OS, Sung B, Bharat B. Aggarwal BB. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharm Res. 2008; 25(9): 2097–2116.
  • 3. www.who.int/mediacenter/factsheets/fs297/en/ Erişim tarihi; 03.07.2017
  • 4. Wortmann KJ, Bremer A, Eich HT, Wortmann HP, Schuster A, Fühner J, Büntzel J, Muecke R, Prott FJ, Huebner J. Use of complementary and alternative medicine by patients with cancer: a cross- sectional study at different points of cancer care. Med Onco 2016; 33(7):78.
  • 5. Yang G, Lee R, Zhang H, Gu W, Yang P, Ling C. National survey of China’s oncologists’ knowledge, attitudes and clinical practice patterns on complementary and alternative medicine. Oncotarget, 2017; 8(8): 13440-13449.
  • 6. Poulsen GM, Pedersen LL, Østerlind K, Bæksgaard L, Andersen JR. Randomized trial of the effects of individual nutritional counseling in cancer patients. Clin Nutr. 2014 Oct;33(5):749-53.
  • 7. Uster A, Ruefenacht U, Ruehlin M, Pless M, Siano M, Haefner M, Imoberdorf R, Ballmer PE. Influence of a nutritional intervention on dietary intake and quality of life in cancer patients: a randomized controlled trial. Nutrition. 2013;29(11-12):1342-9.
  • 8. Geirsdottir GO, Thorsdottir I. Nutritional status of cancer patients in chemotherapy; dietary intake, nitrogen balance and screening. Food&Nutrition Research.2008 ;52 DOİ: 10.3402/fnr.v52i0.1856
  • 9. Velicer MC, Ulrich MC . Vitamin and mineral suplement use among US adults after cancer diagnosis: A systematic review. J Clin Oncol 2008; 26(4): 665.
  • 10. Velentzis LS, Keshtgar MR, Woodside JV, Leathem AJ, Titcomb A, Perkins KA, Mazurowska M, Anderson V, Wardell K, Cantwell MM. Significant changes in dietary intake and suplement use after breast cancer diagnosis in a UK multicentre study. Breast Cancer Res Treat. 2011 Jul;128(2):473-82.
  • 11. Patterson RE, Neuhouser ML, Hedderson MM, Schwartz SM, Standish LJ, Bowen DJ. Changes in diet, physical activity, and suplement use among adults diagnosed with cancer. J Am Diet Assoc. 2003 Mar;103(3):323-8.
  • 12. Kav S, Hanoğlu Z, Algier L. Türkiye’ de kanserli hastalarda tamamlayıcı alternatif tedavi yöntemlerinin kullanımı: litaratür taraması. UHOD 2008; 1(18): 32-38.
  • 13. Yıldız İ. Kanser Hastalarında Tamamlayıcı- Alternatif Tedavi Kullanımı. (Uzmanlık Tezi). Danışman: Doç. Dr. Özgüroğlu Mustafa. 2006.İstanbul
  • 14. Gözüm S, Tezel A, Koç M. Complementary alternative treatments used by patients with cancer in eastern Turkey. Cancer Nurs 2003; 26(3): 230-236.
  • 15. Akyürek S, Önal C, Kurtman C. Alternative medicine use in lung cancer patients. THOD 2005; 2 (15): 73-77.
  • 16. Heber D. Bowerman S. Biology of Nutrition and Cancer. In: Heber D., Blackburn L G., Go W L V., Milner J, Eds: Nutritional Oncology, 2nd ed., USA, Academic Press is an imprint of Elsevier, 2006: 1.

Comparison of the nutritional habits, food frequency, use of nutritional supplements and affecting factors in cancer patients before and after diagnosis

Year 2019, Volume: 12 Issue: 2, 182 - 194, 30.08.2019
https://doi.org/10.26559/mersinsbd.452608

Abstract

Aim: The aim of
this study is to determine the nutritional habits of cancer patients based on
the diagnosis types, the changes in the food frequency before and after the
diagnosis, and to determine the purposes and types of nutritional supplements
used by the cancer patients and by whom the supplements were recommended.
Metods: Totaly 116 patients, 55 from
medical oncology and 66 from radiation oncology were included in the study.
Questionnaire about general knowledge, nutritional habits, pre and post
diagnostic food frequencies was performed by face to face interview. SPSS for
Windows 15.0 program has been used for the statistical analysis of the study
findings, p<0.05 was accepted as the degree of significance.
Results: When the findings were
evaluated; it was found that 28.4% of the patients were using supplements, they
mostly started to use with the advise of doctor (75.8%), and 75.0% of them were
using the supplements to support of their treatment. It was determined that the
use of supplement was not related with age, gender, cancer types and the most
commonly used supplement was omega 3. The patients consuming supplements were
found to use frying as a cooking method statistically lower than the non-use
patients (p<0.05). It was found that 2.6% of patients consulted with
dietitian. When pre and post diagnostic food frequencies were evaluated,
no statistical differences was found between the two (p<0.05).
Conclusion: The use of dietary
supplements is generally directed by doctors. It has been observed that
likelihood to make healtier choices after
the diagnosis is not as expected to be. Even though benefit is showed in the
literature, dietary consulting of the patients and their belief about the
benefit of nutrition on the treatment of disease is found to be low. Ongologic
branching out of dietitian may lead to the increase of the awareness among
patients about affect of nutrition on threapy.

References

  • Kaynaklar 1. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F, Fearon K, Hütterer E, Isenring E, Kaasa S, Krznaric Z, Laird B, Larsson M, Laviano A, Mühlebach S, Muscaritoli M, Oldervoll L, Ravasco P, Solheim T, Strasser F, Schueren M, Preiser JC. Espen guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition 2017; 36: 11-48.
  • 2. Anand P, Kunnumakara BA, Sundaram C, Harikumar KB, Tharakan ST, Lai OS, Sung B, Bharat B. Aggarwal BB. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharm Res. 2008; 25(9): 2097–2116.
  • 3. www.who.int/mediacenter/factsheets/fs297/en/ Erişim tarihi; 03.07.2017
  • 4. Wortmann KJ, Bremer A, Eich HT, Wortmann HP, Schuster A, Fühner J, Büntzel J, Muecke R, Prott FJ, Huebner J. Use of complementary and alternative medicine by patients with cancer: a cross- sectional study at different points of cancer care. Med Onco 2016; 33(7):78.
  • 5. Yang G, Lee R, Zhang H, Gu W, Yang P, Ling C. National survey of China’s oncologists’ knowledge, attitudes and clinical practice patterns on complementary and alternative medicine. Oncotarget, 2017; 8(8): 13440-13449.
  • 6. Poulsen GM, Pedersen LL, Østerlind K, Bæksgaard L, Andersen JR. Randomized trial of the effects of individual nutritional counseling in cancer patients. Clin Nutr. 2014 Oct;33(5):749-53.
  • 7. Uster A, Ruefenacht U, Ruehlin M, Pless M, Siano M, Haefner M, Imoberdorf R, Ballmer PE. Influence of a nutritional intervention on dietary intake and quality of life in cancer patients: a randomized controlled trial. Nutrition. 2013;29(11-12):1342-9.
  • 8. Geirsdottir GO, Thorsdottir I. Nutritional status of cancer patients in chemotherapy; dietary intake, nitrogen balance and screening. Food&Nutrition Research.2008 ;52 DOİ: 10.3402/fnr.v52i0.1856
  • 9. Velicer MC, Ulrich MC . Vitamin and mineral suplement use among US adults after cancer diagnosis: A systematic review. J Clin Oncol 2008; 26(4): 665.
  • 10. Velentzis LS, Keshtgar MR, Woodside JV, Leathem AJ, Titcomb A, Perkins KA, Mazurowska M, Anderson V, Wardell K, Cantwell MM. Significant changes in dietary intake and suplement use after breast cancer diagnosis in a UK multicentre study. Breast Cancer Res Treat. 2011 Jul;128(2):473-82.
  • 11. Patterson RE, Neuhouser ML, Hedderson MM, Schwartz SM, Standish LJ, Bowen DJ. Changes in diet, physical activity, and suplement use among adults diagnosed with cancer. J Am Diet Assoc. 2003 Mar;103(3):323-8.
  • 12. Kav S, Hanoğlu Z, Algier L. Türkiye’ de kanserli hastalarda tamamlayıcı alternatif tedavi yöntemlerinin kullanımı: litaratür taraması. UHOD 2008; 1(18): 32-38.
  • 13. Yıldız İ. Kanser Hastalarında Tamamlayıcı- Alternatif Tedavi Kullanımı. (Uzmanlık Tezi). Danışman: Doç. Dr. Özgüroğlu Mustafa. 2006.İstanbul
  • 14. Gözüm S, Tezel A, Koç M. Complementary alternative treatments used by patients with cancer in eastern Turkey. Cancer Nurs 2003; 26(3): 230-236.
  • 15. Akyürek S, Önal C, Kurtman C. Alternative medicine use in lung cancer patients. THOD 2005; 2 (15): 73-77.
  • 16. Heber D. Bowerman S. Biology of Nutrition and Cancer. In: Heber D., Blackburn L G., Go W L V., Milner J, Eds: Nutritional Oncology, 2nd ed., USA, Academic Press is an imprint of Elsevier, 2006: 1.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Serap Andaç Öztürk 0000-0002-6253-4118

Zeynep Özerson 0000-0001-8143-510X

İrem Öner Özkara This is me 0000-0001-8435-3652

Publication Date August 30, 2019
Submission Date August 10, 2018
Acceptance Date March 14, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Andaç Öztürk, S., Özerson, Z., & Öner Özkara, İ. (2019). Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(2), 182-194. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.452608
AMA Andaç Öztürk S, Özerson Z, Öner Özkara İ. Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim derg. August 2019;12(2):182-194. doi:10.26559/mersinsbd.452608
Chicago Andaç Öztürk, Serap, Zeynep Özerson, and İrem Öner Özkara. “Kanser hastalarında Tanı öncesi Ve Sonrası Beslenme alışkanlıkları, Besin tüketim sıklıkları, Besin Takviyesi kullanımı Ve kullanımı Etkileyen faktörlerin karşılaştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12, no. 2 (August 2019): 182-94. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.452608.
EndNote Andaç Öztürk S, Özerson Z, Öner Özkara İ (August 1, 2019) Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12 2 182–194.
IEEE S. Andaç Öztürk, Z. Özerson, and İ. Öner Özkara, “Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması”, Mersin Univ Saglık Bilim derg, vol. 12, no. 2, pp. 182–194, 2019, doi: 10.26559/mersinsbd.452608.
ISNAD Andaç Öztürk, Serap et al. “Kanser hastalarında Tanı öncesi Ve Sonrası Beslenme alışkanlıkları, Besin tüketim sıklıkları, Besin Takviyesi kullanımı Ve kullanımı Etkileyen faktörlerin karşılaştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12/2 (August 2019), 182-194. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.452608.
JAMA Andaç Öztürk S, Özerson Z, Öner Özkara İ. Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2019;12:182–194.
MLA Andaç Öztürk, Serap et al. “Kanser hastalarında Tanı öncesi Ve Sonrası Beslenme alışkanlıkları, Besin tüketim sıklıkları, Besin Takviyesi kullanımı Ve kullanımı Etkileyen faktörlerin karşılaştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 2, 2019, pp. 182-94, doi:10.26559/mersinsbd.452608.
Vancouver Andaç Öztürk S, Özerson Z, Öner Özkara İ. Kanser hastalarında tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin takviyesi kullanımı ve kullanımı etkileyen faktörlerin karşılaştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2019;12(2):182-94.

MEU Journal of Health Sciences Assoc was began to the publishing process in 2008 under the supervision of Assoc. Prof. Gönül Aslan, Editor-in-Chief, and affiliated to Mersin University Institute of Health Sciences. In March 2015, Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz undertook the Editor-in Chief position and since then he has been in charge.

Publishing in three issues per year (April - August - December), it is a multisectoral refereed scientific journal. In addition to research articles, scientific articles such as reviews, case reports and letters to the editor are published in the journal. Our journal, which has been published via e-mail since its inception, has been published both online and in print. Following the Participation Agreement signed with TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park in April 2015, it has started to accept and evaluate online publications.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by Turkey Citation Index since November 16, 2011.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by ULAKBIM Medical Database from the first issue of 2016.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by DOAJ since October 02, 2019.

Article Publishing Charge Policy: Our journal has adopted an open access policy and there is no fee for article application, evaluation, and publication in our journal. All the articles published in our journal can be accessed from the Archive free of charge.

154561545815459

Creative Commons Lisansı
This work is licensed with Attribution-NonCommercial 4.0 International.