Guava (Psidium guajava L.), dünyada nemli tropikten subtropik koşullara kadar çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise Akdeniz bölgesinin sahil kesiminde hobi ve kısmen de ticari olarak yetiştirilmeye başlamıştır. Ticari yetiştiricilik, Mersin’in Silifke, Antalya’nın ise Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde yaygındır. Bununla birlikte, yola dayanımının sınırlı olması, bu meyve türünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda endüstrisinde değerlendirilmesini gündeme getirmiştir. Gıda endüstrisinde aroma, reçel, marmelat ve meyve suyu sanayinde kullanılma şansı bulunmaktadır. Bu nedenle hazırlanan bu derlemede, guavanın morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, önemli çeşitleri, çoğaltma yöntemleri, kültürel uygulamalar, besin değeri, kullanım alanları, sağlık açısından önemi, derim ve depolama vb. konulara yer verilmiştir.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 2 |