Breeding studies on fruit species the most important stages in these studies are isolation and emasculation. In this study, it was aimed to determine the effects of emasculation and isolation on pollination on quince. For this purpose, the effectiveness of 3 different pollination methods on fruit set on 6 quince genotypes and the necessity of using them in hybridization studies were determined. While the highest fruit set rate of 86.06% was obtained from the C method on Ege 22 cultivar, the highest fruit set rates were determined in this method when examined in general. In method B, fruit set rates were found to be between 14.25 and 43.50%. Although bee and pollinator insect activities were observed in method A, in which emasculated flowers were left to free pollination in the open, 1.71% fruit set was achieved only on Genotype 2764, and this rate was evaluated as not risking hybridization studies. As a result, it was concluded that it is not necessary to make flower, branch or tree isolation in the hybridization studies to be carried out on quince.
Melezleme ıslahı yönteminde en önemli aşamalar çiçeklerin izolasyonu ve emaskulasyonu aşamalarıdır. Bu çalışmada, ayva türünde emaskulasyon ve izolasyonun polinasyon üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 3 farklı polinasyon yönteminin 6 farklı ayva genotipinde meyve tutumuna olan etkinliği ile melezleme çalışmalarında kullanımının gerekliliği tespit edilmiştir. En yüksek meyve tutum oranı % 86,06 ile Ege 22 çeşidinin C yönteminden elde edilirken genel olarak incelendiğinde yine en yüksek meyve tutum oranları bu yönteminde belirlenmiştir. B yönteminde meyve tutum oranları % 14,25 - 43,50 arasında bulunmuştur. Emaskulasyon yapılan çiçeklerin açıkta serbest tozlanmaya bırakıldığı A yönteminde arı ve tozlayıcı böcek faaliyetleri görülmesine rağmen sadece Genotip 2764’de % 1,71 oranında meyve tutumu gerçekleşmiştir ve bu oran melezleme çalışmalarını riske atmayacak düzeyde olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ayva da yapılacak olan melezleme çalışmalarında çiçek, dal veya ağaç izolasyonunun yapılmasının gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: Özel Sayı |