Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul’da üç semavi dinin, din algılarının beslenme ve Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Literatürde bu konu hakkında yeterli sayıda çalışmanın bulunmaması ve aynı zamanda Türkiye’de bu konuda yapılan ilk çalışma olması nedeniyle önemlidir. Buna ilaveten, dini farklılıkların beslenme etkilerinin küresel anlamda ulusal sağlık politikaları üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve bu yolla oluşabilecek sağlıksız beslenme durumunu azaltabilmesi yoluyla toplumsal yükü azaltmak açısından da önemlidir.
Gereç ve Yöntemler: Veriler, katılımcıların demografik özellikleri, din algıları, din algılarının beslenme ve SYİ üzerindeki etkilerini içeren 24 sorudan oluşan bir anket ile toplanmıştır. Türkçe bilmeyen katılımcılar için anket İngilizce olarak da oluşturulmuştur. Çalışmaya katılan 330 katılımcının sağlıklı yeme indeksini değerlendirmek için SYİ kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan 330 bireyin %33’ü Hıristiyan, %33.6’sı Musevi ve %33.3’ü Müslüman’dır. Katılımcıların %65.5’i kadın ve %34.5’i erkektir. “Yasak olan yiyecekleri” en fazla (%81.4) tüketen bireylerin Hırıstiyan dinine mensup bireyler olduğu görülmüştür. Musevilerin %47.4 oranıyla en çok “Kendi dinleri dışındaki dinlerin diyet kurallarını daha katı ve sağlıksız’’ bulan bireyler olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılanlar arasında en fazla %65.4 oranıyla Hıristiyanlar “Herkesin istediği yiyecekleri tüketebileceği” ni düşünmektedirler. Katılımcılar arasında %87.2 ile en çok Müslümanların oruç tuttuğu belirlenmiştir. Hıristiyanlar en fazla %41.2 ile “oruç tutmanın sağlık üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını” düşünmektedir. İstatistiksel olarak SYİ dağılımı anlamlı bir fark göstermektedir (p<0.05). Müslümanlar, SYİ oranı %59.2 ile en yüksek olarak saptanmıştır. Vücut Kütle İndeksi (VKİ) açısından gruplar arasında anlamlı bir fark (p<0.05) olduğu, obezitenin Hıristiyanlarda en yüksek (%55.9) olduğu görülmüştür. Yiyecek alışverişinde marka menşeilerinin inançlarıyla aynı olmasına en çok dikkat eden %95.0 oranı ile Müslümanlarken, en az dikkat edenler; %4.5 oranı ile Hristiyanlardır.
Sonuç: Bu çalışmada en yüksek SYİ puanlarının ve dini kuralların yeme alışkanlıklarını en çok etkilediği bireylerin; İslamiyet dininin mensubu olan Müslümanlar olduğu görülmüştür. Bu sonuç, çalışmaya katılan bireylerin sağlıklı beslenme konusundaki farkındalıkları, mensubu oldukları dine ait kuralları uygulamaları konusundaki tutumları vb. faktörlerle de ilgili olabilir.
Yok
Aim: The aim of this study is to Investigating the relationship of Abrahamic Religions on perceptions, nutrition and The Healthy Eating Index (HEI) in Istanbul. The importance of this study
is not only the lack of sufficient studies in the literature but also being the unique and the first study
on this topic in Turkey. In addition, it is important in terms of revealing the effects of the nutritional
effects of religious differences on national health policies globally and reducing the social burden
by decreasing the unhealthy nutritional status that may occur in this way.
Material and Methods: The data were collected by a survey containing 24 questions on the
demographic characteristics, their religious perceptions, the effects of their religious perception
on nutrition and their HEI. For the participants who did not speak Turkish, questionnaire was also
conducted in English. The Healthy Eating Index was used to assess healthy eating status of the
330 participants.
Results: The distribution of 330; 33% Christians, 33.6% Jews, and 33.3% Muslims and 65.5%
of the participants are women and 34.5% are men. 81,4% of Christians were consuming the
most “forbidden foods”. Jews by 47.4% agreed the most with the idea “they have the stricter diet
rules”. Christians by 65.4% agreed the most “everyone can consume any food”. Muslims, by
87.2%, fasting the most. Christians by 41.2% believed “fasting does affect the health”. The HEI
distribution showed a significant difference (p<0.05), the highest quality rate was among Muslims
as 59.2%. It was observed that there was a significant difference (p <0.05) between the groups
with Body Mass Index (BMI), and obesity was the highest in Christians (55.9%). Muslims have the
highest rate to ensure that the origin of the food brands are the same of the belief of individuals
by 95.5%.
Conclusion: In this study, the ones who had the highest HEI scores and religious rules affected
their eating habits the most are the Muslims; members of Islam. This result may also be related
to the awareness of the participants on healthy nutrition, their attitudes towards applying the rules
of the religion they belong to, and similar factors. More comprehensive studies are needed on the
effect of religions on individuals’ eating habits.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2020 |
Acceptance Date | August 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 2 |